Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak iskry 12V platynki
Autor Wiadomość
Slawomir Offline
Nowy
*

Pojazd: Simson S51
Liczba postów: 5
Reputacja: 0
Brak iskry 12V platynki
Witam wszystkich. Odgrzebałem Simsona po 2 latach który zgubił iskrę. Chce sprawdzić poprawność działania iskrownika na krótko multimetrem. Cewka butelkowa,przewód, fajka, świeca są dobre ( sprawdzałem przez podłączenie do cewki butelkowej akumulatora 12v, iskra sie pojawia. ) Pomiaru dokonuje na sygnał zamknięcia obwodu czyli kabel idący z iskrownika ( podłączony pod bolec kondensatora,cewke NN, przerywacz ) do masy. Cały czas mam sygnał przejścia prądu a wydaje mi sie że jak rozwiera sie przerywacz powinien być zanik sygnału. Przerywacz przy zdemontowanym iskrowniku i odłączonych kablach od cewki i kondensatora działa poprawnie. Dodam że wymieniłem kondensator na nowy i cewke NN na nową.

1. Dokonywany prze zemnie pomiar jest poprawny ?
2. Jak odepnę przewód cewki NN od bolca kondensatora to przerywacz działa poprawnie. Cewka NN powinna mieć masę iskrownika ??
3. Jakie powinienem mieć napięcie na wyjściu z iskrownika ?
07.04.2020 16:20
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51/1 B
Liczba postów: 878
Reputacja: 38
RE: Brak iskry 12V platynki
Slawomir napisał(a):1. Dokonywany prze zemnie pomiar jest poprawny ?
2. Jak odepnę przewód cewki NN od bolca kondensatora to przerywacz działa poprawnie. Cewka NN powinna mieć masę iskrownika ??

Nie, bo właśnie cewka NN łączy masę z ruchomym stykiem przerywacza.
Jeśli przestawisz miernik na pomiar rezystancji (na namniejszy zakres), to przy zamykaniu i otwieraniu się przerywacza powninna wyraźnie zmieniać się mierzona rezystancja.

Slawomir napisał(a):3. Jakie powinienem mieć napięcie na wyjściu z iskrownika ?
Napięcie cewki NN niepodłączonej do przerywacza obstawiałbym na kilka - kilknascie V przy kopaniu.
Napięcie cewki NN podłączonej nie wiem czy miernik będzie w stanie wiarygodnie zmierzyć (przy pomiarze napięcia i przemiennego i stałego).
07.04.2020 17:26
Szukaj Cytuj
Slawomir Offline
Nowy
*

Jest jakaś kolejność w ułożeniu kabli od ruchomego końca przerywacza, cewki , przewodu wychodzącego z iskrownika ?? Chodzi mi o kolejność mocowania na bolcu kondensatora gdzie sie wszystkie łączą.
Czy w iskrowniku występują jakieś specjalne podkładki czy nie ma różnicy z jakiego są tworzywa ?
07.04.2020 17:44
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Cytat:Jest jakaś kolejność w ułożeniu kabli od ruchomego końca przerywacza, cewki , przewodu wychodzącego z iskrownika ?? Chodzi mi o kolejność mocowania na bolcu kondensatora gdzie sie wszystkie łączą.
Nie, byle wszystkie sie stykały i nie miały przebicia do masy.

Cytat:Czy w iskrowniku występują jakieś specjalne podkładki czy nie ma różnicy z jakiego są tworzywa ?
Chyba nie, byle izolowały i nie rozlatywały się od temperatury i czasu. No ich kolejność jest ważna, żeby nie było ciągłego zwarcia.

Iskry nie ma wcale, czy jest słaba?
Próbowałeś odłączyć kabel od gaszenia (styk 2 stacyjki)?

Próbowałeś odłączyć cewkę NN od przerywacza (a kondesator i kabel do gaszenia zostawić) i podłączyć kabel od cewki swiateł do kabla od gaszenia (styk 2 stacyjki)?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2020 17:58 przez IFA_1988.)
07.04.2020 17:56
Szukaj Cytuj
Slawomir Offline
Nowy
*

Gdzie nie może być ciągłego zwarcia ??
Kompletny brak iskry. Podłączam już bezpośrednio z iskrownika do cewki WN drugi styk z cewki idzie na mase.
Nie próbowałem. Czyli dobrze rozumiem że chcesz żeby zamienić kable na cewkach ??
07.04.2020 18:12
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Slawomir napisał(a):Gdzie nie może być ciągłego zwarcia ??
Sorry, pomyliło mi się z przerywaczami od WSK, Romet i Jawy, tam tak jest.

Natomiast przerywacz odłączony od wszystkiego przy otwarciu musi robic przerwę (brak sygnału z miernika).

Slawomir napisał(a):Kompletny brak iskry. Podłączam już bezpośrednio z iskrownika do cewki WN drugi styk z cewki idzie na mase.

Czy przy kopaniu, na wejściu cewki WN pojawia się jakieś napięcie?
Miernik pokazuje jakiekolwiek zmiany (na kilka V)?
Kondensator nie jest gdzieś wgnieciony?

Slawomir napisał(a):Nie próbowałem. Czyli dobrze rozumiem że chcesz żeby zamienić kable na cewkach ??
Chce podłączyć cewkę od świateła w miejsce cewki NN (odłączyć cewkę NN od kondensatora, a kabel od cewki świateł podłączyć do kabla od gaszenia). I zobaczyć czy wtedy bedzię iskra (gdyby przypadkiem cewka NN była niesprawna). Ale najpierw trzeba wykluczyć problem z przywaczem, kablami i stacyjką.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2020 18:42 przez IFA_1988.)
07.04.2020 18:39
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Slawomir Offline
Nowy
*

Po cennych uwagach wyczyściłem wszystko, poprawiłem luty i sprawdziłem całą instalacje. Znalazła sie iskra ! problem w tym że pojawia sie na kowadełku/młoteczku.
Czy wymiana kondensatora załatwi sprawę ?? jeżeli tak to jaki kupić ?? i jak go bezboleśnie włożyć ? ostatni mogłem uszkodzić przy montażu ( strasznie ciasno wchodził ).
Jest jakaś inna możliwość uszkodzenia jeżeli w tym właśnie miejscu pojawia sie iskra ? ( np. zamiana kabli w stacyjce/ zwarcie stacyjki ? )
07.04.2020 20:54
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik

Pojazd: s70, A3 8L TDI
Liczba postów: 2,566
Reputacja: 176
Mój sprawdzony sposób to kondensator od WSK, malucha czy coś innego podobnego. I zamontowane gdzieś na zewnątrz silnika. Dłużej pożyje, łatwiej wymienic

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D

Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348

"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
07.04.2020 21:22
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Slawomir napisał(a):Po cennych uwagach wyczyściłem wszystko, poprawiłem luty i sprawdziłem całą instalacje. Znalazła sie iskra ! problem w tym że pojawia sie na kowadełku/młoteczku.
Iskra na przerywaczu może być, byle nie za duża, na świecy iskra była odpowiedniego koloru i silnik pracował równomiernie.
Jeśli kondensator nie ma wyraźnych wgnieceń, to myślę, że nie jest uszkodzony.

Slawomir napisał(a):Czy wymiana kondensatora załatwi sprawę ?? jeżeli tak to jaki kupić ?? i jak go bezboleśnie włożyć ? ostatni mogłem uszkodzić przy montażu ( strasznie ciasno wchodził ).
Jako zapasowy kondesator kup taki od malucha. Jak ten w iskrowniku padnie, podłącz nowy w schowku pod styk nr 2 stacyjki, albo cewki WN (stary może nie wymagać demontażu).

Slawomir napisał(a):Jest jakaś inna możliwość uszkodzenia jeżeli w tym właśnie miejscu pojawia sie iskra ? ( np. zamiana kabli w stacyjce/ zwarcie stacyjki ? )
Myślę że nie, to raczej kwestia parametrów cewek i kondensatora.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2020 21:48 przez IFA_1988.)
07.04.2020 21:47
Szukaj Cytuj
Podziękowania: Slawomir
Slawomir Offline
Nowy
*

Kondensator od fiata załatwił sprawę, iskra pojawiła się na elektrodzie świecy zapłonowej. Dzięki za cenne rady ! Nie może jeszcze utrzymać wolnych obrotów ( ciężko pali z kopki ) ale myślę że czyszczenie i regulacja gaźnika załatwią sprawę.
08.04.2020 22:57
Szukaj Cytuj