Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak tylnego światła
Autor Wiadomość
Karlskrone Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 17-11-2017
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #1
Brak tylnego światła
Instalacja 6V
Zapłon platynki

Nie mam światła tylnego mijania, żarówka jest dobra bo świeci w pozycji postojowej, tył i przód ma działać tylko na włączonym silniku podlaczone są szeregowo przez to że nie świeci tył przednia żarówka pali się po chwili, kable w stacyjce włożone są według schematu znalazlem na internecie jakis

Jak kiedyś kupiłem Simsona z przodu w lampie wsadzona była żarówka H7 jak dobrze pamiętam tylnego światła nie bylo wydaje mi się że było tak zrobione żeby nie paliło zwykłej zarowki.

Myślałem że wina leży w stacyjce dzisiaj dosLa mi nowa od kniazw przełożyłem kable wsadziłem nowa żarówkę na przód i dalej tylengo siwatla nie ma a przednie krótkie zaraz spalilo


Czy ktoś ma jakiś pomysł co moge sprawdzić żeby wreszcie zrobić to tylne światło ? Reszta elektryki działa wszystkie kierunki podświetlenia itd
01.03.2018 16:11
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 427
Reputacja: 13
Post: #2
RE: Brak tylnego światła
Podeślij ten schemat wg. którego złożyłeś elektrykę. Jaką dokładnie masz żarówkę przednią? Sprawdź czy przewód od światła tylnego ma połączenie od stacyjki do światła, bo może poprzedni właściciel źle zrobił podłączenia poza stacyjką.

Pomogłem? Zostaw plusa!
01.03.2018 18:16
Szukaj Cytuj
Karlskrone Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 17-11-2017
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Brak tylnego światła
Zdemontowałem poprzednia żarówkę kupiłem wkład lampy żarówkę zwykłą na 6V bo taką mam instalację, połączenie jest bo świeci jak dam na 3 pozycję stacyjki czyli oświetlenie postojowe.

schemat ten sprawdzałem dwa razy, przejście na stacyjce starej było sprawdzałem miernikiem ale wydawało mi się że mimo tego że miernik pokazuje przejście może być za małe żeby zasilić żarówkę kupiłem nową stacyjkę i dalej to samo.

czy złe podłączenie kabli na cewkach iskrownika mogło by to powodować ? bo tam nie sprawdzałem


[Obrazek: 8894123000_1412786536.gif]
01.03.2018 18:29
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 690
Reputacja: 28
Post: #4
RE: Brak tylnego światła
Cytat:kable w stacyjce włożone są według schematu znalazlem na internecie jakis

Ten schemat to ten sam co ten:
http://www.skuteryostrow.home.pl/downloa.../s50b1.png

Cytat:Nie mam światła tylnego mijania, żarówka jest dobra bo świeci w pozycji postojowej, tył i przód ma działać tylko na włączonym silniku podlaczone są szeregowo przez to że nie świeci tył przednia żarówka pali się po chwili,

Jeśli to jest podłączone według schematu, który zamieściłeś (czyli tak jak było fabrycznie w S51 B1) to tylna pozycyjna jest zasilana z cewki ładowania. Z tej samej cewki masz zasilanie stopa. Stop działa?
Przednia żarówka jest zasilana z osobnej cewki,pytanie dlaczego ją pali.
Magneto i iskrownik są oryginalne?

Żeby było tylne i nie paliło przedniego, na początek bym spróbował :
1. odpiąć od styku 59b kabel od prostownika ( w oryg. instalacji szaro- czarny)
2. drugi szaro-czarny od prostownika odepnij od tego styku potrójnego w stacyjce (dochodzi tam też kabel od stop czarno-czerwony i od cewki ładowania szaro-czerwony).
3. podpiąć osobny kabel od styku 59b stacyjki do styku 56 stacyjki albo do styku 56 na listwie łączeniowej.

Teraz tylne ( i podświetlenie prędkościomierza, te dwa w oryg. są połączone) będzie zasilane z cewki świetlnej i dodatkowo ją obciążać, więc może przestanie ją palić.

Styki 56 na listwie i w stacyjce w masz połączone szaro-czarnym. Do tego, widzę na schematach wolny styk na listwie, właśnie poniżej styku 56. Można by go właśnie wykorzystać do podpięcia tylnego.


Cytat:Myślałem że wina leży w stacyjce
Stacyjka moim zdaniem tu nie ma nic do rzeczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2018 20:14 przez IFA_1988.)
01.03.2018 19:58
Szukaj Cytuj
Karlskrone Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 17-11-2017
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Brak tylnego światła
Magneto to zamiennik cewki w iskrowniku też już pewnie wymieniane. Pali tylko przednie krutkie, długiego nie pali.
01.03.2018 20:11
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 690
Reputacja: 28
Post: #6
RE: Brak tylnego światła
Zerknij na post, edytowałem.
Trzeba by zrobić coś takiego jak w załączniku.

Cytat:Pali tylko przednie krutkie, długiego nie pali.
Może akurat ten był słabszy.
Jak byś sprawdził jak to będzie działać to opisz, może się okazać że dodatkowe obciążenie będzie za mocne albo za słabe.


Załączone pliki Miniatury
   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2018 20:32 przez IFA_1988.)
01.03.2018 20:17
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 427
Reputacja: 13
Post: #7
RE: Brak tylnego światła
Jak masz w planach przeróbki instalacji to serdecznie polecam wszystkie światła podpiąć pod cewkę świetlną 42w i zamienienie tylnej pozycyjnej oraz podświetlenia licznika na led (z mostkiem oczywiście). Takie ustawienie działa u mnie bardzo dobrze i pozwala na lekko mocniejsze ładowanie. Cewka bezmasowa i ELBA to druga przydatna modyfikacja.

Pomogłem? Zostaw plusa!
01.03.2018 20:53
Szukaj Cytuj
Karlskrone Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 17-11-2017
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Brak tylnego światła
jutro ściągnę MAGNETO zobaczę co tam siedzi, może ktoś dał cewki 12V kiedyś, posprawdzam kable jak jest tam to podpięte, jeżeli to nie da rezultatów zrobię tak jak napisałeś, dzięki za podpowiedzi jutro się odezwę
01.03.2018 20:54
Szukaj Cytuj
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 427
Reputacja: 13
Post: #9
RE: Brak tylnego światła
Cewki 12v nie powinny palić 6v bo prąd jest 2 razy niższy.

Pomogłem? Zostaw plusa!
01.03.2018 21:23
Szukaj Cytuj
Karlskrone Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 17-11-2017
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Brak tylnego światła
a połączenie cewek ? pomylone podpięcie pod nie mogło by robić coś takiego ?
01.03.2018 21:38
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Światła Kacper.Ppppp 7 296 01.09.2020 18:56
Ostatni post: IFA_1988
  ŚWIATŁA TYL S51 PLATYNKI 6V karols51 1 204 26.08.2020 21:32
Ostatni post: IFA_1988
  Kwadratowa lampa - brak tylnego światła Dawid212 1 313 15.07.2020 16:12
Ostatni post: IFA_1988
  Brak światła stop-u po zrobieniu instalacji iksdelelel 7 522 29.05.2020 19:52
Ostatni post: IFA_1988
  Światła pozycyjne i mijania Simson SR50 robertRK 7 1,048 05.04.2020 10:27
Ostatni post: robertRK

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info