Cewka ładowania bezmasowa zamiast masowej do instalacji 6V
Witam, szybkie pytanie, jakie są różnice w cewce ładowania masowej i bezmasowej w simsonie? Wiem że bezmasowawa do instalacji 12V ma grubszy rdzeń. A jak z ilością zwojów i grubością druta? Pytam ponieważ poprawiam po kimś elektrykę i mam elbę 6V, instalację w simsonku 6V i cewkę ładowania bezmasową z instalacji 12V. Czy mogę jeden koniec cewki podłączyć do masy, a drugi na wejście elby? Czy elba się nie spali i będzie poprawnie ładować akumulator 6V? Pozdrawiam Maciej.
RE: Cewka ładowania bezmasowa zamiast masowej do instalacji 6V
Niestety ELBA się spali. Nie można tak sobie podłączać co się chce. Najlepiej byłoby kupić ELBĘ bądź uniwersalny regulator napięcia z chińskiego skutera 12V i tak załatwić sprawę ładowania. Jest na forum poradnik co i jak podłączyć.
Sprawdź jeszcze raz czy na 100% masz cewkę 12V, ma ona tylko dwa wyprowadzenia (6V ma trzy).
Najlepiej uniwersalnym miernikiem z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu. Przyłóż jeden przewód miernika do masy motorka, drugi do jednego z przewodów cewki (wszystkie przewody cewki muszą być odłączone od jakichkolwiek styków!). Jeśli obwód nie będzie zamknięty to masz cewkę 12V ;-)
Simson S51/1 B '82 Almot+MZA 50ccm 4B Platyna 12V
Jawa 50 Mustang 223p '79 Almot 50ccm 3B Platyna 12V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2017 09:49 przez Feberos.)
RE: Cewka ładowania bezmasowa zamiast masowej do instalacji 6V
(18.06.2017 09:48 )Feberos napisał(a): Niestety ELBA się spali. Nie można tak sobie podłączać co się chce. Najlepiej byłoby kupić ELBĘ bądź uniwersalny regulator napięcia z chińskiego skutera 12V i tak załatwić sprawę ładowania. Jest na forum poradnik co i jak podłączyć.
Sprawdź jeszcze raz czy na 100% masz cewkę 12V, ma ona tylko dwa wyprowadzenia (6V ma trzy).
Najlepiej uniwersalnym miernikiem z funkcją sprawdzania ciągłości obwodu. Przyłóż jeden przewód miernika do masy motorka, drugi do jednego z przewodów cewki (wszystkie przewody cewki muszą być odłączone od jakichkolwiek styków!). Jeśli obwód nie będzie zamknięty to masz cewkę 12V ;-)
potwierdzam
Łap opis
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.06.2017 18:31 przez jaroslaw97.)