Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chińskie zapłony
Autor Wiadomość
easy_rider91 Offline
Początkujący
*

Pojazd: SR50
Liczba postów: 28
Reputacja: 0
Chińskie zapłony
Witam, zgłębiam temat modyfikacji zapłonu i ładowania w simku. Piszecie dużo o ducatti energia, LFK i Vape. Są to rozwiązania dość kosztowne. Na moje potrzeby kręcenia się wokół komina chciałbym coś tańszego nawet kosztem mniejszej bezawaryjności. Czytałem również posty o chińskich zestawach. Ale jeszcze nie spotkałem się z informacjami bardziej szczegółowymi. Jedynie w stylu " ja mam zapłon od chińczyka i działa super" Jakie te statory macie? Coś więcej? Do jakich modeli moto pasują?

Próbuję coś dopasować wymiarowo żeby zmieścić pod dekiel.
Co wy na to:
https://allegro.pl/oferta/skuter-gy6-4t-...9920262566
https://allegro.pl/oferta/yamaha-booster...9698060446
https://allegro.pl/oferta/zaplon-kolo-ma...0513520126

magneta wejdą, brak informacji o otworze na wał. Najwyżej by się krzywkę od ori magneta simsona odnitowało i wstawiło w te nowe magneto. impulsator w niektórych modelach może się nie zmieścić ale mam jakiś słaby dekiel do pocięcia.

Napiszcie co o tym myślicie. Kombinuję z pobudek czysto eksperymentatorskich, choć nie powiem chciałbym mieć normalny, stabilnie świecący reflektor i kierunkowskazy.

Pozdrawiam,
23.03.2021 13:11
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik

Pojazd: s70, A3 8L TDI
Liczba postów: 2,566
Reputacja: 176
RE: Chińskie zapłony
Impulsator na zewnątrz. Już będzie problem żeby go upchnąć. Mam Ducati, leży na półce. Nie mieści się, a nie chcem ciąć pokrywy i spawać jakieś dziwne obejścia. Szukaj czegoś zespolonego, wszystko pod kołem magnesowym musi być. Jak w org elektroniku

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D

Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348

"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
23.03.2021 18:26
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51 CP
Liczba postów: 941
Reputacja: 10
Nie wiem, czy tak jest, ale wydaję mi się, że jak masz zewnętrzny impulsator to trzeba wyciąć też karter, a nie sam dekiel
24.03.2021 11:34
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik

Pojazd: s70, A3 8L TDI
Liczba postów: 2,566
Reputacja: 176
W najgorszym wypadku trzeba też. Ale można zawsze na magnecie przerobić punkt zapłonu, i impulsator moze się zmieścić już nad krawędzią bloku. Tak czy siak, lepiej szukać coś zespolonego ?

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D

Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348

"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
24.03.2021 17:43
Szukaj Cytuj
Posimsonowany Offline
Wtajemniczony
*

Pojazd: Simson S51E'87
Liczba postów: 99
Reputacja: 1
Ja powiem tyle: jak masz kombinować z takimi zapłonami przy silniku seryjnym to szkoda czasu i kasy...
W takim przypadku lepiej sobie kupić używane de albo używanego electronica i kupić/zrobić wzmacniany moduł.Przy tych zapłonach co wysyłałeś zwykle trzeba ciąć kartery by wpakować tam impulsator...Jak masz coś na secie to też bym z tymi chińskimi zapłonami nie kombinował,bo pomimo,że ich cena kusi to ich jakość wykonania jest marna i trzeba dużo czasu i wysiłku włożyć w ich udoskonalenie.
25.03.2021 12:59
Szukaj Cytuj
easy_rider91 Offline
Początkujący
*

Bardziej niż na zapłonie zależy mi na dobrym ładowaniu akumulatora, żeby zasilić z akumulatora wszystkie światła. Jak tego dokonać bez zamontowania alternatora takiego jak w załącznikach z 1 posta?
29.03.2021 11:00
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Qwet Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51
Liczba postów: 920
Reputacja: 16
Pamiętajcie że do tych chińskich trzeba doliczyć regulator napięcia, odpowiedni moduł zapłonowy i cewkę, no i oczywiście sporo rzeźbienia - dopasowanie magneta na wał, mocowanie stojana z możliwością regulacji kąta, dorobienie wiązki itp. Moim zdaniem nie warto, bo masz gotowy zestaw zawierający już to wszystko w sobie:
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/zaplo...50-kpl-org

Oryginalny iskrownik simsona generuje na wolnych obrotach moc 10-15W, na pełnych obrotach około 40W. Zapłon Ducati Energia generuje około 30W mocy na wolnych obrotach i ponad 80W na pełnych obrotach.
W obu przypadkach można zrobić na dwa sposoby - zostawić tak jak jest oryginalnie czyli połowa mocy na akumulator a połowa na światło główne (mijania/drogowe) lub całą moc skierować na ładowanie akumulatora (wymaga drobnej przeróbki wyprowadzeń uzwojeń) i wtedy wszystkie światła i odbiorniki zasilane z akumulatora - ja tak zrobiłem. Tutaj schemat mojej instalacji:
http://simsony.info/attachment.php?aid=3477

Mocy jest tak dużo że mogłem zrobić jeszcze podgrzewane manetki, ładowanie telefonu itp Smile

Mój simson - Kliknij tutaj
Prędkość maksymalna - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
30.03.2021 10:47
Szukaj Cytuj
easy_rider91 Offline
Początkujący
*

Na schemacie nie poznaję jaki masz zapłon. Oryginał czy DE. U ciebie są dwie cewki w ori są trzy.
Przerabiając oryginalny iskrownik łączyć cewkę ładowania i świateł aby ładowała akumulator? jak to zrobić?
30.03.2021 11:07
Szukaj Cytuj
Qwet Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51
Liczba postów: 920
Reputacja: 16
Mam oczywiście Ducati Energia.

Jeśli chcesz wykorzystać standardowy iskrownik simsona to możesz zrobić tak. Cewkę ładowania zostawiasz jak jest, a cewkę świateł odłączasz od masy i puszczasz dwa wyprowadzenia na drugi taki sam mostek prostowniczy jak przy cewce ładowania. Potem za tym drugim mostkiem dajesz drugą ELBĘ - pin 59a do plusa tego drugiego mostka, pin 31b do masy, pin 49a zostawiasz nie podłączony, a pin 49 łączysz z pinem 49 pierwszej ELBY.

Można zrobić inaczej. Tak jak poprzednio dwa mostki z dwóch cewek, z plusa mostków do jakiegoś równoległego regulatora napięcia a dalej do plusa akumulatora (przez stacyjkę). Dokładnie tak jest u mnie. Regulator napięcia możesz zbudować sobie sam, na przykład taki jak u mnie:
[Obrazek: 7676065200_1612899059_thumb.jpg]
Na tym schemacie widać trzy osobne regulatory, ty możesz zrobić tylko jeden taki. W takim wypadku zamiast rezystora 6R6 40W powinieneś dać 3R3 50W - to głównie on będzie "strawiał" nadwyżkę ładowania.

Ewentualnie możesz zastosować jakiś motocyklowy regulator napięcia - jednofazowy i pełnomostkowy, wtedy cewki powinieneś połączyć równolegle jeszcze w iskrowniku i dać dwoma kabelkami do regulatora. Ale tu mam wątpliwości, bo ze względu na rozmieszczenie cewek na stojanie może być lekkie przesunięcie fazowe napięć między cewkami i w efekcie jakieś prądy wyrównawcze. Nie wiem, nie sprawdzałem tego na własnej skórze, w teorii jednak powinno w miarę działać.

Mój simson - Kliknij tutaj
Prędkość maksymalna - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.03.2021 12:27 przez Qwet.)
30.03.2021 12:18
Szukaj Cytuj
easy_rider91 Offline
Początkujący
*

Super. dzięki za odpowiedź.

opcja nr 2 wydaje się dla mnie najlepsza. Ale mam problem z dostępnością irf19530g. Znacie numery zamiennika? Ze schematu wynika, że regulator ma już mostek. Po co więc cewki łączyć z mostkami i potem wpinać w regulator który też ma mostek?
ewentualnie odpuszczę sobie robienie tego regulatora z Twojego schematu i zastosuję gotowca. Taki będzie ok? https://allegro.pl/oferta/regulator-napi...238ac05f28
15.04.2021 14:04
Szukaj Cytuj