Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Autor Wiadomość
Kolekcjoner Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 30-04-2017
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #1
Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Witam, Panowie jestem Łukasz, jestem tu nowy. Na stare lata postanowiłem zrobić sobie kolekcję simsonów. W zeszłym roku kupiłem S51 enduro 12v zaplon elektroniczny, zrobiłem generalny remont i działa bez problemu. W tym roku dokupiłem drugiego-zwyklego klasyka S51 B1-4 12v i też zrobiłem remont ale nie działa... Wymieniłem w nim wał,tłok,pierścienie(cylinder był w dobrym stanie więc nie wymieniałem)łożyska,uszczelniacze, cewkę NN i WN, patyny, kondensator, nowa instalacja, przewód WN, fajka też wymienione i nic... na zimnym jak mu nie podleje paliwa bezpośrednio na tłok to nie zapali. Jak pochodzi chwilę to już później jakoś zapala...Jak już zapali to nie ma wolnych obrotów i nie wkreca sie, buczy jak dodaje gazu. Jak włączę ssanie to wejdzie na obroty, ale pochodzi chwilę i jest tak samo jak i bez. Kombinowałem z zapłonem i ciągle to samo... Podejrzewałem,że łapie lewe powietrze, bo jedno gniazdo simmeringa bylo trochę podejrzane...kupiłem używane kartery, ale bardzo dobrym stanie. Przełożyłem wszystko w te nowe kartery będąc pełen nadziei, że bedzie dobrze ale nie...to samo... A zapomniałem napisać, że zamieniłem gaźnik od tamtego simsona który na nim jeździł i bylo wszystko ok a w tym nie dało to nic... Ustawiając zapłon jest mały problem bo okienko w magnecie nie pasuje w platynki ale jakoś podgiąłem szczelinomierz i ustawiłem przerwę... Przestaiam, ustawiam, reguluję i nic to nie daje... Już mi się cierpliwość kończy a niego... Pomóżcie... Co jeszcze może być nie tak?
30.04.2017 11:45
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
robigtaa Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 15-11-2014
Liczba postów: 647
Reputacja: 6
Post: #2
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Gdzieś lewe jeszcze łapie, może pod głowica cylem albo gdzieś przy gazniku

70/4
BLACK RACING 2P [ZT-Tuning 2P (*)]
LFK
Fi32 z bulwą
FEZ SUM 21
I wiele innych Biggrin
YT: https://www.youtube.com/user/Robigtaa
Moj fp: https://www.facebook.com/SimsonS51Enduro...=bookmarks
30.04.2017 12:48
WWW Szukaj Cytuj
Kolekcjoner Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 30-04-2017
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Głowice też zmieniałem i nic to samo...
01.05.2017 00:01
Szukaj Cytuj
jaro5 Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 24-04-2015
Liczba postów: 2,826
Reputacja: 87
Post: #4
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
podmień zapłon od tego drugiego sima

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
01.05.2017 09:54
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,850
Reputacja: 49
Post: #5
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Zmierz kompresje
01.05.2017 10:02
Szukaj Cytuj
Kolekcjoner Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 30-04-2017
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
simson wrócił do żywych... ale co było to tak naprawdę sam nie wiem...zmieniłem jeszcze świecę, odkręciła się cewka zapłonowa i magneto przetarło zwoje więc założyłem starą, dokręciłem jeszcze gaźnik i zaczął działać. Pali od kopa i można ustawić wolne obroty. zobaczymy czy nie zmieni mu się do jutra Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2017 22:52 przez Kolekcjoner.)
01.05.2017 22:51
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Kolekcjoner Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 30-04-2017
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Simson odpala, ma wolne obroty, ale jak sie nagrzeje to sam gaśnie, kopnę zapali, pochodzi chwilę i znowu zgaśnie...jak nie jedno to drugie...zmieniłem kilka świec i jest to samo na każdej... Co tym razem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2017 11:22 przez Kolekcjoner.)
03.05.2017 11:21
Szukaj Cytuj
Mati201 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 20-03-2017
Liczba postów: 70
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Sprawdź kondensator
03.05.2017 12:12
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,850
Reputacja: 49
Post: #9
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Sprawdź czy jak zgaśnie to cewka butelkowa jest ciepła
03.05.2017 12:13
Szukaj Cytuj
Golibroda Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51E/ WSK125
Dołączył: 04-10-2012
Liczba postów: 731
Reputacja: 29
Post: #10
RE: Ciężko odpala i nie ma wolnych obrotów po remoncie.
Zmień świece na inną, ta może mieć za małą ciepłotę.

Chcesz napisać post/wątek? Najpierw zastanów się i dopiero pisz- nieznajomość regulaminu szkodzi.
03.05.2017 12:59
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie trzyma obrotów! KUB4Z 4 83 Dzisiaj 03:20
Ostatni post: adasiek1111
  nie odpala z kopnika s50 Fid0 6 105 Wczoraj 16:37
Ostatni post: Fid0
  Simson S51 Wcale nie odpala golfr20 2 298 04.01.2019 09:47
Ostatni post: adasiek185
  simson strzela z wydechu i nie kręci na maksa oraz nie ma za bardzo sily #Kacper0o 4 369 11.09.2018 07:09
Ostatni post: Frugas09
  Jest tylko jedynka i luz. Ponad to starter nie działa, nie odbija i rzęzi. Bialy 2 268 18.08.2018 21:00
Ostatni post: Bialy

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info