Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ducati Problem
Autor Wiadomość
simson88 Offline
Nowy
*


Pojazd: S51
Dołączył: 10-11-2018
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #1
Ducati Problem
Witam wczoraj kupiłem zapłon ducati do simsona problem wygląda tak. Nie ma iskry ani świateł co robić podpięte według schematu
18.09.2021 15:19
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 492
Reputacja: 8
Post: #2
RE: Ducati Problem
No co no... Szukać przyczyny!

Na początek schemat podłączenia:
[Obrazek: 4715377400_1500041133.jpg]

Kable podłączać do zacisków opisanych na module zapłonowym:
BIANCO - kabelek biały
ROSSO - kabelek czerwony
VERDE - kabelek zielony
A kabelek z końcówką oczkową musi być podłączony do masy silnika.

Sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś. Jeśli tak, to znaczy że uszkodzony jest jeden z elementów zapłonu - cewka WN na statorze, impulsator, moduł itp.

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
20.09.2021 08:02
Szukaj Cytuj
bombelm7 Online
Aktywny
*


Pojazd: SR80
Dołączył: 21-04-2019
Liczba postów: 115
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Ducati Problem
Nie będę zakładał nowego tematu po schemat do SR-ki. Rozumiem że ten co podałeś Qwet jest uniwersalny i do SR-ki będzie tak samo?

Ja mam Instalacje 12V Elba, mostek, i licznik na 3 kontrolki.
06.10.2021 10:29
Szukaj Cytuj
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 492
Reputacja: 8
Post: #4
Rainbow RE: Ducati Problem
Żeby silnik w ogóle odpalił nie musisz nigdzie podłączać żółtego kabla z iskrownika, może wisieć w powietrzu.

A jak zrobić światła i ładowanie, jest pełno schematów w internecie. Wpisz w google frazę:
Simson Ducati Energia Schemat

Pierwszy z brzegu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3679564.html

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
06.10.2021 11:32
Szukaj Cytuj
bombelm7 Online
Aktywny
*


Pojazd: SR80
Dołączył: 21-04-2019
Liczba postów: 115
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Ducati Problem
Tak, to pierwszy z brzegu. Do S51. Jak cała masa innych. A ja chcę do SR. Był tu taki schemat na forum ale jest niedziałający już link.

Znalazłem już. Ale i tak pewnie będę miał kłopoty z ustawieniem go itd.
Mam na wyposażeniu tylko czujnik zegarowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.10.2021 13:56 przez bombelm7.)
06.10.2021 13:47
Szukaj Cytuj
twojstara1 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: SR 50
Dołączył: 17-06-2020
Liczba postów: 341
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Ducati Problem
Bombelman Elba wylatuje. Musisz kupić przerywacz do migaczy. I poszukaj schematu do sr.
06.10.2021 21:44
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bombelm7 Online
Aktywny
*


Pojazd: SR80
Dołączył: 21-04-2019
Liczba postów: 115
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Ducati Problem
Przerywacz mam jakiś od traktora, pamiętam że kupowałem ostatnio bo w początkowej fazie instalacji miała być osobna dioda na radiatorku i osobny przerywacz więc mam.

To niby fajnie że wylatuje bo miejsce się tam mi robi. Cewka też wypada więc mam gdzie włożyć moduł, regulator i przerywacz Smile baja.

Ale... mam schemat. SR (załączyłem go do posta) i tu np ELBA występuje normalnie. Z tego co widzę ginie mostek graetza.

masz na czerwono... nie zakładam by było to co inne niż stacyjka


Załączone pliki Miniatury
       
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.10.2021 09:20 przez bombelm7.)
07.10.2021 08:14
Szukaj Cytuj
twojstara1 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: SR 50
Dołączył: 17-06-2020
Liczba postów: 341
Reputacja: 2
Post: #8
RE: Ducati Problem
A gdzie na tym schemacie jest stacyjka?
07.10.2021 08:56
Szukaj Cytuj
bombelm7 Online
Aktywny
*


Pojazd: SR80
Dołączył: 21-04-2019
Liczba postów: 115
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Ducati Problem
Dodałem tam kolejny załącznik z zaznaczona na czerwono stacyjką
07.10.2021 09:21
Szukaj Cytuj
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 492
Reputacja: 8
Post: #10
Heart RE: Ducati Problem
Stacyjka to ten podłużny prostokąt z przełącznikami i z napisem:
Licht
Ein
Aus

Schemat ok, nie widzę większych problemów, wszystko będzie działać.
Ważna rzecz - na schemacie jest zaznaczone dodatkowe połączenie masy silnika i regulatora napięcia, czarnym przewodem idącym równolegle z żółtym. Możesz to zrobić kabelkiem z końcówką oczkową podłączonym do jakiejkolwiek śrubki na karterach, na przykład tej mocującej silnik do łoża. W ogóle dobrą praktyką jest łączenie masy silnika i ramy osobnym przewodem.

ELBA na tym schemacie jest tylko po to, żeby robiła jako przerywacz kierunkowskazów.

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
07.10.2021 09:24
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zapłon Ducati Energia SR trufel 2 596 23.07.2021 19:02
Ostatni post: trufel
  Ducati energia denydepp1998 8 1,321 16.04.2020 22:54
Ostatni post: HoeronixHD
  Ducati energia problem Polita 10 2,424 10.02.2020 09:25
Ostatni post: Polita
  Zapłon Ducati Energia brak światła KacperS 0 767 19.01.2020 14:47
Ostatni post: KacperS
  ducati energia swiatła kacperowski0 2 1,418 28.12.2018 02:21
Ostatni post: Golibroda

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info