Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
Autor Wiadomość
mathias Offline
Początkujący
*


Pojazd: inny
Dołączył: 04-05-2020
Liczba postów: 34
Reputacja: 0
Post: #1
Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
Witam

Mam problem z kolejnym urządzeniem wielofunkcyjnym Fortschritt E930

Problem polega na tym że jak się da gaz na max to ma jakby odcięcie zapłonu i moim zdaniem nie osiąga pełnych obrotów. Poza tym odpala na tzw dotyk wkręca się na obroty bez przyduszenia.

Chyba że ten egzemplarz ma jakieś odcięcie zapłonu na cewce ponieważ na cewce jest takie prostokątne coś ale chyba mało prawdopodobne.

- uszczelniacze wału nowe ( nie palił wcześniej w ogóle ponieważ uszczelniacz wyleciał od strony sprzęgła
- gaznik nowy https://www.jackmotors.pl/oldtimer/gazni...nik+simson
- założony nowy przewód od cewki i czapeczka świecy NGK
- linki nowe także nic się nie przycina itp,

Gdzie szukać problemu?
16.09.2022 20:57
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51 S70 E38
Dołączył: 26-06-2016
Liczba postów: 1,671
Reputacja: 26
Post: #2
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
Podstawowa sprawa - zapłon elektroniczny czy z przerywaczem

Mój endurak
16.09.2022 22:06
WWW Szukaj Cytuj
mathias Offline
Początkujący
*


Pojazd: inny
Dołączył: 04-05-2020
Liczba postów: 34
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
(16.09.2022 22:06 )HoeronixHD napisał(a):  Podstawowa sprawa - zapłon elektroniczny czy z przerywaczem

elektronik
17.09.2022 00:05
Szukaj Cytuj
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51 S70 E38
Dołączył: 26-06-2016
Liczba postów: 1,671
Reputacja: 26
Post: #4
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
Miałem ten sam problem co ty, to była podstawka z impulsatorem.

Mój endurak
17.09.2022 12:37
WWW Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 846
Reputacja: 38
Post: #5
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
Fortschritt E930 ma ogranicznik obrotów, pytanie czy działa prawidłowo.
Zerknij na ten temat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2759540.html
17.09.2022 13:33
Szukaj Cytuj
mathias Offline
Początkujący
*


Pojazd: inny
Dołączył: 04-05-2020
Liczba postów: 34
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
(17.09.2022 13:33 )IFA_1988 napisał(a):  Fortschritt E930 ma ogranicznik obrotów, pytanie czy działa prawidłowo.
Zerknij na ten temat:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2759540.html

Dokładnie takie coś jest na cewce
W ubiegłym roku robiłem model 930/1 to nie było na cewce tego "ogranicznika"
Obroty kręci właśnie ok 6500rpm tylko jak się da manete do konca to odcina.

Mam pytanie czy da się "wyrzucić" to coś czy trzeba cewkę nową bez tego ustrojstwa założyć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.09.2022 19:34 przez mathias.)
17.09.2022 19:31
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 846
Reputacja: 38
Post: #7
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
mathias napisał(a):Mam pytanie czy da się "wyrzucić" to coś czy trzeba cewkę nową bez tego ustrojstwa założyć.
Tak, można to ominąć (kabel od impulsatora podłączyć do styku 3 modułu).
Tylko przy pracy na wyższych obrotach jest ryzyko uszkodzenia tego sprzętu.
17.09.2022 22:35
Szukaj Cytuj
mathias Offline
Początkujący
*


Pojazd: inny
Dołączył: 04-05-2020
Liczba postów: 34
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
Tylko klient nie wierzy że ma to ogranicznik tylko twierdzi że coś jest nie tak.

Nowsze modele nie miały tego ogranicznika.

Rozumiem że kabelek ten od impulsatora co idzie do tego "ogranicznika" po prostu wypiąć i podłączyć do modułu do styku 3 tak?
18.09.2022 09:26
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 846
Reputacja: 38
Post: #9
RE: Fortschritt E930 nie osiąga pełnych obrotów
mathias napisał(a):Rozumiem że kabelek ten od impulsatora co idzie do tego "ogranicznika" po prostu wypiąć i podłączyć do modułu do styku 3 tak?
Tak, teraz tam powinien być kabel od tego ogranicznika
18.09.2022 11:02
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zmniejszony zakres obrotów kamax672 7 1,133 05.07.2020 19:49
Ostatni post: HoeronixHD
  Nie trzyma obrotów! KUB4Z 11 2,268 02.04.2019 22:49
Ostatni post: jareczek011986
  Simson nie ma wolnych obrotów Kamiel 3 1,148 29.07.2018 23:05
Ostatni post: Paul S.
  Problem z trzymaniem obrotów po dodaniu gazu Diablo 9 2,246 04.07.2018 22:15
Ostatni post: Diablo
  Simson nie ma wolnych obrotów Kamiel 4 1,610 17.05.2018 19:58
Ostatni post: jaroslaw97

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info