Witam na schemacie sr50 znajduje się guma nr 30 (zdjęcie kolorowe) i nr 34 (zdjęcie czarno białe) nie wiem jakie ma zadanie ta guma. Nigdzie na zdjęciach innych simsonow nie mogę jej znaleźć. Ma ktoś ja w swoim ?
Kolorowe i czarno białe przedstawiają gumę o która opiera się głowica gdy masz mocny silnik a łoże jest na tyle do dupy że nawet oryginalna 50cm3 się przechyla podczas maksymalnego dodawania gazu, na tej gumie leżą także linki i wszystkie kable od silnika.
Drugie zdjęcie samej gumy przedstawia gumę od łoża silnika do wytłumiania drgań.
To guma o którą opiera się cylinder. Jest założona na dwie standardowe nakrętki.
Najpierw idzie podkładka płaska a później dwie nakrętki jedna za drugą i na nie wciskasz tą gumę.
Ta guma na zdjęciu 10733-00S to właściwa guma. Do łoża silnika jest inna.
https://zapodaj.net/75ef9cb2ca6a9.jpg.html
To jasne na środku to końcówka głowicy. Guma jest po prawej stronie. Przepraszam ale nie miałem jak doświetlić. Odległość gumy od głowicy to 1-2cm. Jak jest mocowana nie udało mi się zobaczyć ale zapewne tak jak pisze goodmayes ponieważ on tego Simsona ma w małym palcu.
Ta guma łoża nie uratuje. Pękło bo tuleja jest za cienka. Jedyna opcja to wspawać grubszą tuleję albo wymieniać co kilka lat na nowe. Takie spawania po wierchu jak ludzie robią to szkoda nawet pisać. Spawana stara tuleja zawsze ma większy obwód i nie jest już okrągła.