Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Impulsator
Autor Wiadomość
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 53
Reputacja: 0
Post: #1
Impulsator
Czy jak ustawie multimetr na ciągłość obwodu i przyłoże go do dwóch przewodów wychodzących z impulsatora to powinien być przepływ prądu?
11.09.2021 15:29
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
arturwietnam Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: simson sr50 b4
Dołączył: 03-01-2015
Liczba postów: 628
Reputacja: 49
Post: #2
RE: Impulsator
Tak, tylko trzeba odłączyć jeden przewód od modułu, ten na masie moze zostać, na forum powinen być poradnik ile ohm powinien wynosić opór impulsatora, ale coś koło 20 ohm.

W moim garażu:
I: Simson sr50 B4 '88r
II: Romet Pony 301 '89r
lll: Romet Kadet m760 '88r
IV: Romet Ogar 205 '88r
V: Romet 50t1 '80
VI: Simson s50 b '75r
12.09.2021 08:42
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 53
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Impulsator
Już mierzyłem i pokazał 15ohm czyli sprawny. Niepokoiła mnie właśnie ta ciągłość obwodu. Ale teraz już wiem że impulsator jest dobry. Wiesz może jak podłączyć ładowanie przez mostek prostowniczy?
12.09.2021 13:48
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 766
Reputacja: 32
Post: #4
RE: Impulsator
kamax672 napisał(a):Wiesz może jak podłączyć ładowanie przez mostek prostowniczy?
Która to wersja? SR 50 czy SR50/1?
12V czy 6V?
Okrągłe kierunki czy sześciokątne?
Ma rozrusznik?
Lampa HS-1?
Który rocznik?
Mostek był oryginalnie w wersjach SR50/80 C i CE:
https://media.akf-shop.de/media/pdf/0e/2...0-80ce.pdf

SR 50/1 miały EWR:
https://media.akf-shop.de/media/pdf/35/b...0-1c_d.pdf
12.09.2021 22:10
Szukaj Cytuj
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 443
Reputacja: 7
Post: #5
RE: Impulsator
Prawidłowa rezystancja nie świadczy o sprawności impulsatora! Przy zwartych zwojach uzwojenia impulsatora rezystancja też wyjdzie prawidłowa!

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
13.09.2021 07:29
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 53
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Impulsator
Zrobiłem test z diodą który mi poleciłeś i wyszło że jest sprawna. Dzięki za pomoc Biggrin

12V, brak rozrusznika, kierunki sześciokątne, zwykły sr50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.09.2021 12:29 przez kamax672.)
13.09.2021 12:29
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 766
Reputacja: 32
Post: #7
RE: Impulsator
kamax672 napisał(a):12V, brak rozrusznika, kierunki sześciokątne, zwykły sr50
Z opisu wygląda na SR50/1 C (12V, lampa HS-1, EWR).

Jeśli oryginalnie miał EWR, a teraz chcesz założyć sam prostownik, to tak jak na tym schemacie:
https://media.akf-shop.de/media/pdf/35/b...0-1c_d.pdf
Na schemacie część EWR ma oznaczenia +,-,~,~. Na mostku będą takie same, i tak samo podłącz (te kable które oryginalnie szły do EWR)
13.09.2021 13:43
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 53
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Impulsator
U mnie nie było EWR. Mam zwykłą żarówkę z przodu i regulator napięcia segu
13.09.2021 14:30
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 766
Reputacja: 32
Post: #9
RE: Impulsator
No spróbuj jak na schemacie:
czerwo-żółty do ~
czerwo-szary do ~
brązowy (masa) do -
59a ELBA-y do +
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.09.2021 14:59 przez IFA_1988.)
13.09.2021 14:58
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 53
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Impulsator
A czy da się jakoś sprawdzić czy cewka ładowania jest dobra?
Do tego na schemacie widzę przewody o kolorze żółtym i szarym idące do EWR których u mnie nie ma. Mam obok bezpieczników zwykłą kwadratową kostkę na 4 wejścia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.09.2021 18:00 przez kamax672.)
13.09.2021 17:56
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zapłon LFK w Simsonie S50 Impulsator trze o magneto Kamil22555 12 4,319 01.07.2016 08:22
Ostatni post: Kamil22555
  Gdzie kupić impulsator? mymys 3 1,220 09.04.2014 21:33
Ostatni post: Piotrek111938
  Impulsator kondzio13k 4 1,704 06.05.2012 21:44
Ostatni post: kondzio13k

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info