Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instalacja.
Autor Wiadomość
SimsoZielony Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-07-2017
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
Post: #1
Instalacja.
Witam, mam taki problem, otóż do oryginalnego simsona s51 dokupowany był nowy akumulator 12v. Jeździłem na nim około roku, aż kierunkowskazy zaczęły słabo świecić.
Był ładowany od czasu do czasu prostownikiem 12V. Doszło do tego, że nie działają mi kierunki i klakson. Po podłączeniu prostownika do akumulatora wpiętego w instalację i daniu większego prądu i włączeniu kierunków- kierunki żarzą się, ale nie migają, można usłyszeć zgrzyt/skwierczenie. Po rozmowie z bratem ustaliliśmy, że może być to regulator. A Wy? Jak myślicie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.07.2017 19:14 przez SimsoZielony.)
27.07.2017 19:12
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
HoeronixHD Online
Moderator
Moderator


Pojazd: S51 S70 E38
Dołączył: 26-06-2016
Liczba postów: 1,340
Reputacja: 21
Post: #2
RE: Instalacja.
A poziomy elektrolitu? Może się gotuje akumulator

Mój endurak
28.07.2017 01:37
WWW Szukaj Cytuj
SimsoZielony Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-07-2017
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Instalacja.
Właśnie w jednej komorze jest troche mniej. Co w takim wypadku dolać? Czy nowy akumulator?
30.07.2017 17:20
Szukaj Cytuj
HoeronixHD Online
Moderator
Moderator


Pojazd: S51 S70 E38
Dołączył: 26-06-2016
Liczba postów: 1,340
Reputacja: 21
Post: #4
RE: Instalacja.
Dolej wody destylowanej

Mój endurak
31.07.2017 00:47
WWW Szukaj Cytuj
Karol.. Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 01-08-2017
Liczba postów: 15
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Instalacja.
Można też wylać cały elektrolit i wlać świeżego. Ja tak uratowałem nie jeden akumulator. Sposób tani, ale trzeba uważać na elektrolit, bo to nie zabawa! Smile
Ale jak się gotuję to problem z ładowaniem - sprawdź napięcie jakie ma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.08.2017 22:31 przez Karol...)
01.08.2017 22:30
Szukaj Cytuj
SimsoZielony Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-07-2017
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Instalacja.
Akumulator podłączony pod instalacje ma na zaciskach 8V przy wyłączonym silniku. 8V Także przy odpalonym ze stacyjką w pozycji nr. 3 (światła), oraz 10V ze stacyjką na pozycji 2 (bez świateł)
EDIT: Przy próbie uruchomienia kierunkowskazów napięcie spada do ok. 2V, przy wciskaniu przycisku klaksonu spada nawet do 0.75V.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.08.2017 20:11 przez SimsoZielony.)
02.08.2017 20:03
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Golibroda Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51E/ WSK125
Dołączył: 04-10-2012
Liczba postów: 819
Reputacja: 35
Post: #7
RE: Instalacja.
Przerywacz kierunków zmień.

Chcesz napisać post/wątek? Najpierw zastanów się i dopiero pisz- ułatwisz zrozumienie posta innym użytkownikom, a no i nie znajomość regulaminu szkodzi Biggrin
02.08.2017 23:10
Szukaj Cytuj
SimsoZielony Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-07-2017
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Instalacja.
Jak kupiłem simsona, to nie działał przerywacz, tata włożył od ursusa - śmigało Xd. Jak zaczęły się problemy zmieniliśmy na nowy- też od Ursusa Xd Dzisiaj jadę do miasta - może kupię elektrolit, spróbuję ten przerywacz ogarnąć.
03.08.2017 09:30
Szukaj Cytuj
Golibroda Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51E/ WSK125
Dołączył: 04-10-2012
Liczba postów: 819
Reputacja: 35
Post: #9
RE: Instalacja.
U siebie latam na takim od ursusa od początku a więc 7 lat. Spełnia swoje zadanie a jak już się sypnie to objawy podobne do twoich.

Chcesz napisać post/wątek? Najpierw zastanów się i dopiero pisz- ułatwisz zrozumienie posta innym użytkownikom, a no i nie znajomość regulaminu szkodzi Biggrin
03.08.2017 14:10
Szukaj Cytuj
SimsoZielony Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-07-2017
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Instalacja.
Ok ludziki, bujnąłem się dzisiaj po elektrolit - wylałem stary do słoiczka, wlałem nowy, podładowałem pół godzinki na 5a (tak było na pudełku - szybkie ładowanie). Kierunki są, klakson jest. Udałem się na przejażdżkę. Po przejechaniu 7km, dawaniu kierunków gdzie było trzeba - klapa. Kierunki przestały świecić, przerywacz jeszcze cykał. Klakson jeszcze jest. Na akumulatorze jest 10.3V. Po naładowaniu było około 13. Musi to chyba być ładowanie. Co jest za nie odpowiedzialne? Idzie z niego jakiś kabelek na stacyjkę? Bo wiem, że kiedyś odpinałem kabelek, przypiąłęm go spowrotem, tylko nie wiem czy w dobre miejsce :/ Co o tym myślicie?
Edit: @Golibroda w ursusie działa normalnie Huh
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2017 21:39 przez SimsoZielony.)
03.08.2017 21:38
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nietypowa instalacja - jak podłączyć światła xRyderx 11 2,821 27.10.2019 16:53
Ostatni post: xRyderx
  Instalacja 6V->12V + regulator od chińskiego skutera Zhyleta-13 7 5,235 04.07.2019 00:08
Ostatni post: IFA_1988
  Problem z instalacją Electronic patryksz67 8 1,348 21.06.2019 21:13
Ostatni post: patryksz67
  Niby instalacja 6V bombelm7 11 1,609 28.04.2019 09:57
Ostatni post: bombelm7
Sad Sr50 Instalacja nie pasująca do żadnego schematu kubulus 12 2,584 14.09.2018 07:17
Ostatni post: kubulus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info