Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak postępować z nieużywanym 30 letnim s51
Autor Wiadomość
Krecikson Offline
Nowy
*

Pojazd: Simson S51 12v
Liczba postów: 3
Reputacja: 0
Jak postępować z nieużywanym 30 letnim s51
Hej, mam nowego nieużywanego Simsona S51 12v z 89 roku i kilka problemów, dodam że nie widział kropli wody, oleju, paliwa praktycznie od wyjazdu z salonu (kupiony w niemczech, na liczniku 10km jazdy po zakupie. potem laweta i do Polski, stan licznika nie zmienił się do dziś). A problemy to:
Docelowo do wystawienia na sprzedaż, które z poniższych czynności wykonać aby czegoś nie sknocić obniżając wartość kolekcjonerską
1. Kurz - sprężone powietrze powinno wystarczyć więc ok
2. Mokre rudawe osady na kole (to nie rdza) - czym to czyścić wody i specyfików do mycia motor nie widział (zdjęcie)
3. Zabrudzone elementy silnika po wycieku resztek paliwa z sparcialego wężyka - czy czyścić i czym najbezpieczniej (zdjęcie)
4. Motor oprócz przejechania wspomnianych wyżej km nie był odpalany, nic nie było przy nim robione - czy doprowadzać go do sprawności? Czy pozostawić nietknięte poza fabryka śruby i ewentualnie wspólnie z potencjalnym nabywca doprowadzać do sprawności?
5. Do kogo się zwrócić w celu realnej wyceny?

Jeżeli o coś istotnego nie zapytałem, to śmiało piszcie. Do motoru są wszystkie dokumenty zakupowe i przewozowe.

Zdjęcia przedstawiają stan rzeczywisty, bez jakichkolwiek wykonanych jeszcze prac (z uwagi na max rozmiar pliku zdjęcia dodam po ich zmniejszeniu w przeciągu godziny)

Z góry dzięki za pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2020 15:11 przez Krecikson.)
10.03.2020 13:00
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Krecikson Offline
Nowy
*

RE: Jak postępować z nieużywanym 30 letnim s51
Edytując już istniejący wpis nie. Mogę dodać zdjęć dlatego podpinam tu

Załączone pliki Miniatury

10.03.2020 15:16
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51 CP
Liczba postów: 941
Reputacja: 10
Myślę, że samo sprężone powietrze to nie da rady, nie zdmuchnie całego kurzu. Co do silnika, to raczej szmatka nasączona benzyną ekstrakcyjną i felgi tak samo
10.03.2020 17:10
Szukaj Cytuj
Podziękowania: Krecikson
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator

Pojazd: S51 S70 E38
Liczba postów: 1,818
Reputacja: 27
Kurz: , mycie ciśnieniowe, mycie na dwa wiadra, coby nie rysować lakieru
Rudawe osady: nie wiem jak wyglądają ale prawie zawsze pomaga czyszczenie wełną stalową
Wycieki: nie używaj szmatki z benzyną ekstrakcyjną, tylko rozmażesz olej. K2 Akra bardzo skuteczny i bezpieczny środek, zużyłem kilkanaście litrów tego
Gaźnik wypadało by profilaktycznie zdjąć i wyczyścić. Zmienić olej w skrzyni. Wypłukać benzyną bak. Wykręcić świecę i zalać odrobiną WD40(najpopularniejszy penetrant). Potem kilka obrotów wałem. Odrobina oleju do mieszanki dobrej jakości, powiedziałbym nawet jak najlepszej. 89 rok już powinien być na elektronicznym zapłonie, nie wymaga ingerencji.
Co do ceny to zapewne mój przyjaciel byłby chętny, jest kolekcjonerem. Zapytam go i zobaczymy czy były by szanse na dogadanie się.
11.03.2020 01:59
WWW Szukaj Cytuj
Paul S. Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: s51 x3 & MZ TS
Liczba postów: 480
Reputacja: 12
Co do czyszczenia silnika , felg itd. Używam sciereczki z mikrofibry i spray do czyszczenia hamulców. ( osady z oleju możesz śmiało spryskać tym sprayem i na pewno je rozpuści). Odtłuszcza i czyści nie uszkadzając powierzchni- później przetrzeć wszystko do suchego. Uzywam sprayu lepszych marek tj. TRW albo Liqui Moly.
Co do tego rudego osadu : zacząłbym na początek bez inwazyjnie stosujac właśnie wyzej wymieniony sposob. Co do reszty - czyszczenia całego Simsona zacznij na początek od sprężonego powietrza. W mniejsze zakamarki wjedziesz wilgotną ściereczką z mikrofibry. ( polecam kupic ich wiecej) i wymieniać sciereczke na nową przy widocznym jej zabrudzeniu.
Jeśli przygotowujesz go z myślą o sprzedaży to najpierw zrobiłbym rozeznanie po rynku. Większość kolekcjonerów ceni sobie stan taki jaki właśnie wyjechał z fabryki. ( Bez naruszonych śrub ,uszczelek tj. Odkręcania gaźnika, łacznie z oryginalnym olejem w silniku.)
Jeżeli chodzi o wycene takiego sprzętu: skontaktowałbym sie z rzeczoznawacą motocykli zabytkowych. Np. ( Oldtimerbazar - Piotr Kawałek).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.03.2020 10:11 przez Paul S..)
11.03.2020 09:49
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51/1 B
Liczba postów: 867
Reputacja: 38
Jeśli będzie uruchamiany, to musi mieć podłączony sprawny akumulator 12V, naładowany powyżej min. 9V.
Inaczej może uszkodzić się układ ograniczania napięcia ładowania ELBA.
Albo trzeba odłączyć ELBA-ę przed uruchomieniem.
Zapłon powinien być w wersji z przerywaczem (patrząc po wielkości cewki WN i że to wersja S51/1 B).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.03.2020 16:34 przez IFA_1988.)
11.03.2020 16:11
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Krecikson Offline
Nowy
*

Panowie, dziękuję za porady, każda z nich coś wnosi i jest przydatna, nakierowuje co robić. Temat chyba wyczerpany, jeżeli jednak ktoś coś istotnego chciałby dodać zachęcam.

Paul.S dzięki szczególnie za namiar i informacje o preferencjach kolekcjonerów. Z rzeczoznawca się skontaktuje.

IFA_1988 cenna wskazówką, jak będę miał pytania techniczne pozwolę sobie na PW.
11.03.2020 21:54
Szukaj Cytuj

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info