Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak ustawić licznik w simsonie
Autor Wiadomość
simsons51c Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 17-11-2011
Liczba postów: 241
Reputacja: 6
Post: #1
Jak ustawić licznik w simsonie
Witam. Mam simsona s51 z 1988r. Mam też licznik 0-80km/h. Tylko jakośmi źle chodzi. Samochodem(który napewno ma dobry licznik) mierzy 70km/h a u mnie na liczniku tak z 55km/h jest. Czy mogę to jakoś ustawić aby dobrze pokazywał?

[Obrazek: Simson_Roku12.png]
SIMSON S70c oryginał! Broń Boże tuningować!
http://www.youtube.com/user/mrsimson100
Więcej zdjęć mojego simsona: http://polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S-51/109967
26.12.2011 18:38
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik


Pojazd: s70, A3 8L TDI
Dołączył: 21-02-2011
Liczba postów: 2,081
Reputacja: 158
Post: #2
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
raczej tylko wymiana. Nic w nim nie narobisz

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D


Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348


"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
26.12.2011 18:47
Szukaj Cytuj
TERY Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: sr50/1
Dołączył: 12-10-2010
Liczba postów: 847
Reputacja: 24
Post: #3
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
a grzebałeś coś przy zebatkach ?
26.12.2011 18:49
Szukaj Cytuj
Piotrek111938 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson SR 50
Dołączył: 28-05-2011
Liczba postów: 462
Reputacja: 10
Post: #4
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
Nawet jak zmienisz to ci nic nie da. Nie porównuj samochodu do jednośladu o kołach 12-16. Każdy licznik samochodowy pokazuje jedną taką sama prędkośc ponieważ ma homologacje (lecz jedynie te zagraniczne: http://obywatelstwo.eu ). Inaczej jest w naszych małych jednośladach one mają mniejsze koła od samochodowych. A tak po za tym to każdy licznik od simsona albo zawyża diametralnie albo obniża v-max.

Ja tam wolę gołe cycki Szczerbol /Kubeck

Bo u nas na forum jest taka zasada "Gdy forumowicz rozpier**li moderator naprawia".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.07.2014 09:40 przez Piotrek111938.)
26.12.2011 19:09
WWW Szukaj Cytuj
DUDEX Offline
..::ELEKTRONIKA::..
Mechanik


Pojazd: s51/1,golf 4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,512
Reputacja: 105
Post: #5
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
wydrukuj sobie nową tarcze i dopasuj z samochodem
26.12.2011 19:39
Szukaj Cytuj
Boda SR60 RR Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson Sr60
Dołączył: 18-07-2011
Liczba postów: 224
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
predkosci będa te same, chodzi o zebatki zdawcze, wielkosci kola by sie roznily np przy obrotach kola wykonanych w danych 10 metrach a nie w predkosci, nie wiem jaka jest oryginalna w simku, chyba 15z i wtedy bedzie Ci dobrze wskazywal, zebys mial zegar w kole to bys mial tak sam jak i w samochodzie, przerabialem te numery

Simson SR60 sedesowiec
rok 1987
poj. 60ccm 4 kanałowy
18 ząbków
v max nie osiągnieta Wink
4 biegi
12 Volt

Szybka 4 dlugie swiatła Smile
Nie po to stworzyli Simki zeby wozic sie komarkami lub chinolami
30.12.2011 10:55
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
125Jarek Offline
Aktywny
*


Pojazd: simson sr50
Dołączył: 07-11-2011
Liczba postów: 101
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
żeby ci dobrze wskazywał to wymień napęd licznika dużo nie kosztuje na allegro no i musisz mieć zem 15 z bo chyba taka jest przy simku s51 a jeśli nie będziesz takej miał jak powina być zem to ci nadal będzie wskazywał zle albo może licznik jest już chujo... powodzenia
30.12.2011 12:03
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik


Pojazd: s70, A3 8L TDI
Dołączył: 21-02-2011
Liczba postów: 2,081
Reputacja: 158
Post: #8
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
naped sie wymienia jesli linka w nim przeskakuje albo juz trybow nie ma... A jesli kreci a zaniza, wymiana licznika sie klania

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D


Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348


"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
30.12.2011 12:46
Szukaj Cytuj
Boda SR60 RR Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson Sr60
Dołączył: 18-07-2011
Liczba postów: 224
Reputacja: 2
Post: #9
RE: Jak ustawić licznik w simsonie
pomyslcie sami, macie licznik ktory jest zamieszczony na przedniej zebatce, zalozycie mu 18 zebow to walek od tej zebatki wykonuje ta sama prace ale na 18 zebach macie szybsza predkosc, dlatego ja nie patrze na zegar, zreszta mi sie ukrecil

Simson SR60 sedesowiec
rok 1987
poj. 60ccm 4 kanałowy
18 ząbków
v max nie osiągnieta Wink
4 biegi
12 Volt

Szybka 4 dlugie swiatła Smile
Nie po to stworzyli Simki zeby wozic sie komarkami lub chinolami
31.12.2011 10:48
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Information Opowie ktoś o simsonie ?? Korbacz 10 390 09.06.2018 00:14
Ostatni post: IFA_1988
  na ile mm ustawic zapłon kacperowski0 7 178 08.04.2018 17:36
Ostatni post: kacperowski0
  Szukam fachowca do remontu silnika przy simsonie s51. Szczygiel96 6 356 07.02.2018 10:15
Ostatni post: Szczygiel96
  Zapłon LFK w Simsonie SKYLEX 6 449 20.01.2018 19:39
Ostatni post: SKYLEX
  Położenie iskrownika LFK w simsonie SKYLEX 1 246 19.01.2018 11:34
Ostatni post: Grzegrzyk

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info