Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Który układ zapłonowy?
Autor Wiadomość
MrWhite Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 28-05-2020
Liczba postów: 19
Reputacja: 0
Post: #1
Który układ zapłonowy?
Jak już pisałem chyba wcześniej mam problem z iskra w swoim s51 12v elektronik i planuje zamówić dzisiaj kilka części na podmianę aby naprawić.
Bije się z myślą czy zamówić części dokładnie takie jak mam za ponad 400 zł czy nie lepiej zakupić układ zapłonowy DE za 520 zł.
Czy jest jakiś schemat do podłączenia zapłonu DE?
Czy możliwe jest abg magneto się rozmagnesowalo biorąc pod uwagę że motor stał 20 lat bo wszystko już podmieniałem oprócz magneta i regulatora napięcia.
Jeszcze gdy przełączę Stacyjka na poz 2 i zaświecą się przednie światła i przełączę na długie to pali się bezpiecznik. Na minusie. Wymienialem Stacyjke na AKA niby wszystko jest identyczne.
05.07.2020 13:20
Szukaj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 686
Reputacja: 28
Post: #2
RE: Który układ zapłonowy?
MrWhite napisał(a):Czy jest jakiś schemat do podłączenia zapłonu DE?
Jaka to była oryginalnie wersja Sima?
Który rok produkcji?
Tu schemat tworzony na bazie schematu do wersji B4-1:
http://s5.ifotos.pl/img/f0143de30_ahpqhsx.gif


MrWhite napisał(a):Czy możliwe jest abg magneto się rozmagnesowalo biorąc pod uwagę że motor stał 20 lat bo wszystko już podmieniałem oprócz magneta i regulatora napięcia.
Raczej nie, chyba że było spawane, albo jakoś przytarte.
Przyciąga dobrze metal (a szczególnie te magnesy z wycięciem)?
Spawdzałeś działanie z jakimś innym?
Sprawdzałeś czy cewka ładująca (ta od zapłonu) generuje napięcie?
Sprawdzałeś czy impulsator generuje napięcie?

MrWhite napisał(a):Jeszcze gdy przełączę Stacyjka na poz 2 i zaświecą się przednie światła i przełączę na długie to pali się bezpiecznik. Na minusie. Wymienialem Stacyjke na AKA niby wszystko jest identyczne.
Coś jest nie tak podłączone, albo jest jakieś zwarcie w przełączniku zespolonym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2020 17:23 przez IFA_1988.)
07.07.2020 17:21
Szukaj
MrWhite Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 28-05-2020
Liczba postów: 19
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Który układ zapłonowy?
Do zamknięcia. Ktoś nie potrzebnie podłączył do masy biały kabelek w lampie który w wersji z obrotomierzem do niego idzie albo jakieś zwarcie na statorze bo też wymieniałem.
10.07.2020 06:17
Szukaj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Który to schemat Simson 12V Elektronic Klamot 4 965 18.06.2018 14:48
Ostatni post: HaXbOx
  Układ ladowania Blacha 3 1,110 29.03.2016 21:32
Ostatni post: jaroslaw97
  układ gretza 1991wojtas 2 1,093 24.02.2016 21:05
Ostatni post: DUDEX
  Moduł zapłonowy McBlue 9 2,203 21.02.2016 18:40
Ostatni post: Snake
  Układ ładowania simson szymonlol155 2 1,726 20.01.2014 16:58
Ostatni post: szymonlol155

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info