Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ładowanie Simson elba
Autor Wiadomość
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 66
Reputacja: 0
Post: #1
Ładowanie Simson elba
Witam, kupiłem nową cewkę ładowania, sprawdziłem żarówką i święci bardzo mocno. Podłączyłem do mostka prostowniczego i nie ma ładowania. Dodam że przewód od akumulatora mam podłączony bezpośrednio do Elby. Czy to może być przyczyną że powinien być podłączony do kostki? Czy nie ma różnicy?
22.09.2021 20:18
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
HaXbOx Offline
Zaawansowany
*


Pojazd: KDX125SR&S51B1-4
Dołączył: 21-11-2014
Liczba postów: 1,358
Reputacja: 17
Post: #2
RE: Ładowanie Simson elba
Spróbuj podłączyć wszystko jak fabryka: https://media.akf-shop.de/media/pdf/1c/6...1_elba.pdf

Może poprostu ELBA popsuta?

04.04.2013-17.08.2016 '87 Simson S51 B1-4
13.01.2016-01.12.2016 '81 Simson S51 N
16.01.2017- '82 Simson S51 B1-4
19.09.2016 '93 KAWASAKI KDX 125
22.09.2021 23:08
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 783
Reputacja: 34
Post: #3
RE: Ładowanie Simson elba
Cytat:Podłączyłem do mostka prostowniczego i nie ma ładowania.
A jakie masz teraz napięcie na samym akumulatorze (na wyłączonym silniku)?
A jak odłączysz "+" mostka od ELBA-y i podłączysz między ten "+" a masę żarówkę to świeci dobrze?

Cytat: Dodam że przewód od akumulatora mam podłączony bezpośrednio do Elby.
O tego raczej nie, tyle, że ELBA będzie rozładowywała akumulator na wyłączonym silniku.
22.09.2021 23:24
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 66
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Ładowanie Simson elba
Jak mierzyłem napięcie na przewodzie idącym do Elby to nie ma napięcia. Dodatkowo dwa przewody od cewki ze sobą iskrzą. A na mostku prostowniczym jest różnica jak podłącze przewody? Np jakby była do góry nogami
23.09.2021 07:30
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 783
Reputacja: 34
Post: #5
RE: Ładowanie Simson elba
kamax672 napisał(a):Jak mierzyłem napięcie na przewodzie idącym do Elby to nie ma napięcia.
A ELBA była wtedy odłączona?

kamax672 napisał(a):Dodatkowo dwa przewody od cewki ze sobą iskrzą
Kiedy iskrzą, przy podłączaniu?

kamax672 napisał(a):A na mostku prostowniczym jest różnica jak podłącze przewody?
Nie, byle oba do "~".

Masz jakis inny mostek (niekoniecznie od Sima)?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2021 10:22 przez IFA_1988.)
23.09.2021 10:22
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 66
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Ładowanie Simson elba
Elba była podłączona

Jak poznać które wejście go ~? Powinno być jakieś oznaczenie?

Iskrzą przy podłączaniu ale też gdy są odłączone od mostka i pocieram jednym o drugi
23.09.2021 11:06
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 783
Reputacja: 34
Post: #7
RE: Ładowanie Simson elba
kamax672 napisał(a):Jak poznać które wejście go ~? Powinno być jakieś oznaczenie?
Tak, gdzieś powinny być +,-~,~.
23.09.2021 11:46
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 66
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Ładowanie Simson elba
A da się to jakiś podłączyć na krótko żeby sprawdzić?

Ile napięcia powinno być na przewodzie idącym do regulatora, wychodzącym z mostka?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.09.2021 18:13 przez kamax672.)
23.09.2021 18:00
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 783
Reputacja: 34
Post: #9
RE: Ładowanie Simson elba
kamax672 napisał(a):A da się to jakiś podłączyć na krótko żeby sprawdzić?
Jedno z wyjść nie jest inaczej ustawiony niż pozostałe (to jest +) ?
Jeśli nie, to wejścia ~ to będzie ta para, które nie będzie iskrzyła przy podłączaniu (pozostała para ma być wtedy niepodłaczona), to będą wejścia przeciwległe.

kamax672 napisał(a):Ile napięcia powinno być na przewodzie idącym do regulatora, wychodzącym z mostka?
Kilkanaście do kilkudziesięciu V na wysokich obrotach.
23.09.2021 20:37
Szukaj Cytuj
kamax672 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson s51 B1-3
Dołączył: 19-06-2020
Liczba postów: 66
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Ładowanie Simson elba
U mnie iskrzy na każdym oprócz tych leżących po przekątnej. Napięcie z przewodu mostka też jest bardzo małe. A przy przewodzie bezpośrednio z cewki bardzo wysokie
23.09.2021 22:21
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ładowanie kamax672 0 170 22.09.2021 20:17
Ostatni post: kamax672
  Zapłon platynkowy słabe ładowanie i przednie światło. Kamil22555 7 1,403 02.07.2016 00:34
Ostatni post: miro
  ładowanie akumlatora mateusz19160 18 3,703 26.10.2014 15:48
Ostatni post: DUDEX
  Elba. iJopek 2 969 09.07.2014 15:26
Ostatni post: iJopek
  ładowanie mateusz19160 3 1,162 28.06.2014 13:26
Ostatni post: mateusz19160

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info