Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nietypowy Simson s51n
Autor Wiadomość
łodbyd Offline
Wtajemniczony
*

Pojazd: simson S51n
Liczba postów: 36
Reputacja: 0
Nietypowy Simson s51n
Siema, mam simsona jak w temacie, i był nim przełożony silnik na 4-biegowy,
eletryka została od starego amatorsko podłączona, z tym że nie działa bo ten 4ro biegowy potrzebuje akumulatora, a stary 3 biegowy dawał prąd odrazu do świateł (nie wiem czy dobrze tłumacze na chłopski rozum). Próbowałem szukać jakichś schematów ale laik z elektryką radzi sobie najgorzej, a tutaj mam tak dosyć nietypowo, nie znam sie specjalnie na nazwach i nie wiem co kupić,
wiec pytanie moje brzmi: czy trzeba wymieniać starą cewke i reszte bibelotów ? co musiałbym kupić i jak to wszystko sklecić, może był już taki temat (nie moge znaleść) jak był to fajnie jakby ktoś podlinkował
(ten model nie miał kierunkowskazów, na schematach które widziałem były)
każda pomoc sie przyda żeby ruszyć z miejsca bo to mój pierwszy remont takiego dziadka
13.04.2020 22:39
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51/1 B
Liczba postów: 875
Reputacja: 38
RE: Nietypowy Simson s51n
Chcesz żeby miał instalację jak S-51 N w oryginale (bez kierunkowskazów), czy w jakiejś innej wersji (stacyjka, inny przełącznik zepolony kierunkowskazy, zapłon electronic)?

Do zasilania świateł głównych żaden S-51 nie potrzebuje akumulatora (do kierunkowskazów i sygnału już tak).

S-51N ma taki sam iskrownik jak S-51 B (wersja ze stacyjką i kierunkowskazami).

Schemat do S-51N:
http://www.skuteryostrow.home.pl/downloa...51n-e4.png

i do innych wersji znajdziesz tu:
http://www.skuteryostrow.pl/index.php?s=schematy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.04.2020 00:49 przez IFA_1988.)
14.04.2020 00:47
Szukaj Cytuj
łodbyd Offline
Wtajemniczony
*

dzieki, chciałem zostawić tak jak było po staremu bez kierunków, no i właśnie było podłączone bez akumulatora, i nie bardzo to działało, a jakiś elektryk mi mówił że do tego silnika musi być żeby światła działały, a teraz piszesz że nie musi to już zgłupiałem, na tym schemacie co wysłałeś też jest z akumulatorem 6v
14.04.2020 10:56
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

Coś jest źle podłączone. Możesz podesłać zdjęcia obu stron schowka, żeby zobaczyć w jakim stanie jest ta instalacja? Kolory kabli zgadzają się z tymi na schemacie?

łodby napisał(a):elektryk mi mówił że do tego silnika musi być żeby światła działały, a teraz piszesz że nie musi to już zgłupiałem

Silnik nie ma nic do instalacji, mocowania iskrownika są te same we wszystkich wersjach S51 i S70 (tylko w silnikach SR 50 jest dodatkowy otwór do czujnika luzu).
Może mu chodziło o światła postojowe, te są zasilane z akumulatora
(który był w prawie wszystkich wersjach 4 biegowych).

łodby napisał(a):na tym schemacie co wysłałeś też jest z akumulatorem 6v

To nie akumulator, tylko pudełko na 4 baterie 1.5 V do zasilania sygnału:
http://www.stazet.inkontrahent.pl/produk...ml?ref=g10Confused4
Można je zastąpić akumulatorem (tylko bezpiecznik dołożyć).
14.04.2020 17:13
Szukaj Cytuj
łodbyd Offline
Wtajemniczony
*

kurde juz tam namieszałem troche to zdjęcia nie pokaże chwilowo, bo też założyłem nowe "wajchy" i musze jeszcze je podoczepiać
okazało sie ze światła nie były całkiem wyłączone ale świeciły bardzo słabo jakby sie żarzyły tylko, może być to problem cewki ? no chyba że faktycznie było coś źle połączone, spróbuje wszystko z tym schematem zrobić i napisze
dzieki za odpowiedź

mam też jeszcze małe pytanie co to za elementy zaznaczyłem na obrazku w załączniku (sory ze takimi pierdołami zawracam dupe, jak sie naucze to juz nie będe Xd)
14.04.2020 17:58
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

łodbyd napisał(a):co to za elementy zaznaczyłem na obrazku w załącznik

To listwa łączeniowa (tej nad filtrem powietrza), narysowana jako oddzielnie części, żeby schemat był czytelniejszy. Cała listwa z układem połączeń jest w lewym dolnym rogu schematu.

łodbyd napisał(a):światła nie były całkiem wyłączone ale świeciły bardzo słabo jakby sie żarzyły tylko, może być to problem cewki ?
Tak, ale może to też być wina kabli, zaśniedziałych styków w przełączniku albo oprawek żarówek.

Samą cewkę możesz sprawdzić tak:
1) odłącz kabel czerwono-biały z listwy łączeniowej
2) podłącz na krótko żarówkę 6V 25W albo 21W miedzy ten kabel a masę, na wolnych obrotach powinna już wyraźnie świecić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.04.2020 22:11 przez IFA_1988.)
14.04.2020 18:37
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
łodbyd Offline
Wtajemniczony
*

coś sie za to zabrałem i nie dziwi mnie to wcale, że nie działa Xd musiałem kupić nową dźwignie z tymi przełącznikami (zdjęcie - chyba widać w miare kable) i kolory sie różnią i kable troche inaczej idą, np biały ma 2 wtyczki, i teraz nie wiem jak to ugryźć, kierunkowskazów w moim simsonie nie ma, ale to chyba można kable puste zostawić, tylko te światła mi żyć nie dają,
bo wygaszenie podłączyłem dobrze,
czy może jest jakiś schemat pasujący do tych kolorów, czy mam porozkręcać i oglądać co do czego ? czy jak kierunki zostawie puste to światła mają prawo działać na tym włączniku ?
18.04.2020 15:53
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*

łodbyd napisał(a):czy jak kierunki zostawie puste to światła mają prawo działać na tym włączniku ?

Tak

łodbyd napisał(a):czy może jest jakiś schemat pasujący do tych kolorów, czy mam porozkręcać i oglądać co do czego ?

Nie, schemat jest taki jak ten do S51N:
http://www.skuteryostrow.home.pl/downloa...51n-e4.png

biały i żółty do żarówki w lampie,
biało-czarny do listwy łączeniowej,
brązowo-czarny do sygnału

W jednej wiązce widzę kable żółty, biały i brązowo-czarny.
Jakie kable są w drugiej?
Masz dostęp do multimetru?
18.04.2020 20:58
Szukaj Cytuj
łodbyd Offline
Wtajemniczony
*

no jak będzie multimetr konieczny to jakoś załatwie ale jak da rade jakoś poradzić sobie inaczej bez niego to nie ukrywam że bardziej na ręke by mi było
w jednej wiązce (krótszej) biały, który ma złączke i od tej żłączki jeszcze wychodzi dalej kawałek i następna złączka, żółty i brązowo czarny
druga (dłuższa) niebiesko - czarny, ten już podłączyłem wygaszenie, zielono - czarny, czarno - biały, biało - czarny, i szaro - czarny
kable wychodzące z silnika i od lampy tylnej są zgodne ze schematem oryginalne
na zdjeciu zaznaczylem przycisk i niebiesko czarny kabel, wykorzystałem zeby podłączyć wygaszanie i to działa
18.04.2020 23:55
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51 CP
Liczba postów: 941
Reputacja: 10
Niebiesko czarny, to jest "flash" czyli mrugnięcie światłami drogowymi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.04.2020 09:53 przez bomBer.)
19.04.2020 09:52
Szukaj Cytuj