Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obrotomierz
Autor Wiadomość
L3moN Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 31-08-2016
Liczba postów: 161
Reputacja: 1
Post: #1
Obrotomierz
Witam. Chcialbym zapytac o obrotomierz elektroniczny do simsona pod 6V. Bo niby do simsona sa same 12V z tego co widzialem i tu pytanie czy da rade go jakos przerobic na 6V? Czy te impulsy z cewki by byly zle podawane? Slabo sie na elektryce znam i stad tyle pytan. Z tego co znalazlem na googlach to w mechanicznym na linke wystarczy tylko wymienic zarowki pod mniejsze napiecie. A jak to w elektronicznym? Czy przetwornica zwiekszajaca napiecie do zasilania obrotka by rozwiazala problem? Z gory dziekuje za pomoc Smile

Simson S51 by L3moN

Jawa 50 "kaczka" by L3moN
17.10.2016 17:44
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
L3moN Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 31-08-2016
Liczba postów: 161
Reputacja: 1
Post: #2
RE: Obrotomierz
Panowie, ktos pomoze? Pilne Smile

Simson S51 by L3moN

Jawa 50 "kaczka" by L3moN
19.10.2016 16:22
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #3
RE: Obrotomierz
Żadne przetwornice tutaj nie pomogą.Znając/mając schemat tego elektronicznego obrotomierza trzeba by go przejrzeć i zobaczyć czy jest taka możliwość ,by prze lutować jakiś element na inny i dopasować pod dane napięcie.W niektórych zmieniało się wartość rezystora i kondesatora i było ok.Ale nie zawsze coś takiego jest możliwe.Jeśli jest to wersja która ma wszystko/podzespoły zamknięte w układzie scalonym to nic nie podmienisz.Często te obrotomierze kłamią/mają zakłócenia od cewki butelkowej.Jednak mechaniczny jest pewniejszy,przynajmniej w Simsonie.
19.10.2016 18:26
Szukaj Cytuj
Przemek.1997 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 18-09-2016
Liczba postów: 119
Reputacja: 15
Post: #4
RE: Obrotomierz
Jeśli chodzi o obrotomierz do simsona to nie ma jak mechaniczny. Z elektronicznymi jest problem ponieważ cewka robi zakłócenia. Sam kupiłem sobie z ciekawości taki obrotomierz i strasznie okłamywał. Weź załóż mechaniczny, zmień żarówkę z podświetlenia na 6V i będzie. Jak pomogłem daj pomógł, pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2016 19:56 przez Przemek.1997.)
19.10.2016 19:34
Szukaj Cytuj
L3moN Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 31-08-2016
Liczba postów: 161
Reputacja: 1
Post: #5
RE: Obrotomierz
Tylko zeby zalozyc mechaniczny to trzeba tez pokrywe silnika wymienic...a to sa dodatkowe koszty.
Tak wiec chyba zrezygnuje z obrotka a w jego miejsce wloze stacyjke od sr'ki Smile

Simson S51 by L3moN

Jawa 50 "kaczka" by L3moN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2016 20:01 przez L3moN.)
19.10.2016 19:56
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #6
RE: Obrotomierz
Ile kosztuje elektroniczny?

Trzeba wymienić pokrywę i zamontować napęd tego obrotomierza.Tak jak w prędkościomierzu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2016 20:03 przez jaroslaw97.)
19.10.2016 20:02
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Przemek.1997 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 18-09-2016
Liczba postów: 119
Reputacja: 15
Post: #7
RE: Obrotomierz
Niestety, używkę znajdziesz gdzieś koło 50zł. Nowa coś koło 80zł bodajże. Ale wtedy jest pewność działania. Noi sam ślimak napędowy z metalu nie to co do licznika, plastik.

(19.10.2016 20:02 )jaroslaw97 napisał(a):  Ile kosztuje elektroniczny?
Nie pamiętam dokładnie bo dawno to było ale gdzieś koło 50zł bodajże.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2016 20:06 przez Przemek.1997.)
19.10.2016 20:03
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #8
RE: Obrotomierz
(19.10.2016 20:03 )Przemek.1997 napisał(a):  Niestety, używkę znajdziesz gdzieś koło 50zł. Nowa coś koło 80zł bodajże. Ale wtedy jest pewność działania. Noi sam ślimak napędowy z metalu nie to co do licznika, plastik.

(19.10.2016 20:02 )jaroslaw97 napisał(a):  Ile kosztuje elektroniczny?
Nie pamiętam dokładnie bo dawno to było ale gdzieś koło 50zł bodajże.

Taki za 50 zł to trzeba sobie darować.To nie jest nic warte

http://allegro.pl/kniazw-obrotomierz-zes...16253.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2016 20:22 przez jaroslaw97.)
19.10.2016 20:12
Szukaj Cytuj
Przemek.1997 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 18-09-2016
Liczba postów: 119
Reputacja: 15
Post: #9
RE: Obrotomierz
O używce za 50zł to mówiłem o pokrywie silnika, którą trzeba wymienić, natomiast co do obrotomierza elektronicznego to zgubiłem 1 z przodu, 150 zeta dałem. Przepraszam za błąd.

(19.10.2016 19:56 )lemon napisał(a):  Tylko zeby zalozyc mechaniczny to trzeba tez pokrywe silnika wymienic...a to sa dodatkowe koszty.
Tak wiec chyba zrezygnuje z obrotka a w jego miejsce wloze stacyjke od sr'ki Smile

(19.10.2016 20:12 )jaroslaw97 napisał(a):  http://allegro.pl/kniazw-obrotomierz-zes...16253.html

Podliczyłem koszty i taniej wyszłoby nawet pojedynczo kupić części np z JM. Gdzieś koło 250 zł. Chyba że znajdziesz np org obrotomierz, pokrywę używaną to jeszcze taniej. Jeśli pomogłem daj pomógł, pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2016 20:54 przez Przemek.1997.)
19.10.2016 20:38
Szukaj Cytuj
L3moN Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 31-08-2016
Liczba postów: 161
Reputacja: 1
Post: #10
RE: Obrotomierz
Dzieki panowie za pomoc Wink Do zamkniecia Smile

Simson S51 by L3moN

Jawa 50 "kaczka" by L3moN
19.10.2016 21:47
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  obrotomierz Polaczek_66 4 624 12.12.2018 21:28
Ostatni post: Polaczek_66
  obrotomierz kacperowski0 2 647 05.10.2018 21:20
Ostatni post: kacperowski0
  Czy można założyć obrotomierz do simson S51 Enduro Koci_Pazur 2 1,301 09.12.2016 23:50
Ostatni post: jaro5
  Obrotomierz simson mentos48k 9 1,924 19.12.2015 21:45
Ostatni post: mentos48k
  Jak rozebrać obrotomierz ? Jajo 2 1,338 26.10.2014 14:14
Ostatni post: Jajo

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info