Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pompka Simson S51
Autor Wiadomość
Jacek72 Offline
Nowy
*

Pojazd: Simson S51 Endur
Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Pompka Simson S51
Dzień dobry,
Mam pytanie i zarazem prośbę do znawców tematu. Niestety nigdzie w literaturze oraz na forum nie udało mi się odnaleźć zdjęcia czy też rzetelnej odpowiedzi dotyczacej sposobu zamocowania pompki powietrza w motorowerze Simson S 51. Być może są osoby które jak ja postanowiły przywrócić swój motorower do stanu pierwotnego z uwzględnieniem nawet takich "szczegółów" jak pompka powietrza która przecież kiedyś była podstawowym elementem wyposażenia Smile
Jestem przekonany że część osób odrestaurowujących swoje motorowery będzie również zainteresowana tą kwestią, a część nie jest świadoma że takowe wyposażenie a przynajmniej umiejscowienie znajdowało się w oryginalnych simsonach. Piszę oryginalnych ponieważ współczesne zamienniki nawet te sygnowane MZA tego elementu (przetłoczenia) już nie posiadają. Być może pompki odeszły do lamusaWink Nie mniej jednak ten temat mnie nurtuje i liczę na pomoc i profesionaliz forumowiczów.
Postaram się załączyć zdjęcia oryginalnego siedzenia (blachy) wraz z oryginalną nową pompką. Na zdjęciach będzie widoczne mocowanie pompki z przodu blachy, niestety nie mam pojęcia jaki element - łącznik powinien wystepować w tylnej części, tak aby utrzymać pompkę. Być może otwór który jest w przekroczeniu środkowej części siedzenia służy do mocowania czegoś co utrzyma pompkę?
Pozdrawiam
Jacek

Niestety z uwagi na zbyt duży plik zdjęcie prześlę później po skompresowaniu.

Zdjęcie siedzenia

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2020 14:04 przez Jacek72.)
03.09.2020 13:19
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik

Pojazd: s70, A3 8L TDI
Liczba postów: 2,540
Reputacja: 176
RE: Pompka Simson S51
W otwór wchodzi końcówka ta, ta co na wentyl zakładasz. W reczce jest sprężyna. Pompka w dziurę, rączkę docisnąć i zahaczyć na tym wypuście. Tak to wyglada

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D

Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348

"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
03.09.2020 16:08
Szukaj Cytuj
Jurcyk Offline
Aktywny
*

Pojazd: Simson S51 B-3
Liczba postów: 179
Reputacja: 2
Dokładnie, tak jak kolega wyżej napisał. Te nowe blachy siedzenia MZA nie mają otworu i mocowania na pompkę. Sam się zdziwiłem kiedy kupiłem właśnie taką blachę ponieważ moja oryginalna już musi przejść na ,,emeryturę'' a chciałem mieć pompkę jak fabryka przewidziała. Postanowiłem wykonać sam takie mocowanie i otwór jak oryginalnie. W ruch poszła szlifierka z malutką tarczą aby wykonać ten ząbek o który pompka się zapiera, oraz otwornica do metalu. Wszystko trzeba sobie oczywiście zmierzyć , porównać z oryginałem aby otwór był o podobniej średnicy i odległości od ząbka mocowania.
03.09.2020 17:03
Szukaj Cytuj
Jacek72 Offline
Nowy
*

Pojazd: Simson S51 Endur
Liczba postów: 2
Reputacja: 0
Właśnie drogą dedukcji włożyłam "gumkę w dziurkę":p i z zachwytu postanowiłem się tym odkryciem podzielić a tu Adamsiek125 już wdzystko ładnie oposał Smile I jak opisał tak też się zgadzaSmile WIELKIE DZIĘKI Adamie.
Swoją drogą jak tylko znajdę czas to mogę wrzucić zdjęcia z wymiarami może ktoś taki dzielny jak Jurcyk postanowi przerobić siedzenie na wzór oryginałuSmile
Swoja drogą ciekaw jestem czemu zmienili kształt blachy:/ Być może z uwagi na zaporowe ceny lub brak pompekWink
03.09.2020 17:46
Szukaj Cytuj

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info