Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z światłami
Autor Wiadomość
Snake Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51/1 E
Dołączył: 22-12-2014
Liczba postów: 925
Reputacja: 15
Post: #1
Problem z światłami
Witam. Po zrobieniu ładowania poprzez regulator napięcia mam spore problemy z światłami.
Na początku spaliły mi się wszystkie żarówi wymieniłem je i po wymianie miałem tylko kierunki podświetlenie licznika, stop, tył i klakson.
Nie wiem pod jaki styk podłączyć postojówkę? tak akby był na 3 pozycji
No i najważniejsze przednie światło. Wcześniej było tak że im wyższe obroty tym lepiej świeciło a teraz świeci jednakowo tzn jak obroty wzrastają to nic się nie zmienia. Wydaje mi się że teraz z aku bierze a tego bym nie chciał.
Moze nie ten styk pod który podłączyć aby świeciło tylko na 2 pozycji.

Simson s51/1 E 1990r.



Simson s51/1E- 22.05.2012r-


Części na sprzedaż-KLIKNIJ
06.07.2015 19:30
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,848
Reputacja: 49
Post: #2
RE: Problem z światłami
To proste. Bierzesz schemat i sprawdzasz czy masz dobrze podłączone. Masz elbe czy regler od chinola.Tu masz schemat od elektronika-http://www.a-k-f.de/moser/s51-1c1.pdf
Ale na tym schemacie światła palą cały czas i jest EWR itd. Ja mam elektronika ale EWR i ELBE wywalone. Zamiast ELBY mam regler od chinola i przerywacz od auta. Ja u siebie całą elektrykę odpowiedzialną za zapłon mam zostawione jak na oryginalnym schemacie a od świateł mam zrobione ze schematu od zwykłego sima ale tak jak pisałem bez ELBY i mostka bo mam od chinola regler. Więc podłącz światła jak na tym schemacie i będą na pozycji 2. Tak mam to u siebie i wszystko działa. Postojowego obecnie nie mam bo niema otworu w lustrze lampy. Ale teraz zrobię bo zmieniam na halogen. Podłącz światła jak tu i będzie git -http://obrazki.elektroda.net/31_1257255695.png

Patrząc na ten drugi schemat(od platynek) to jak zrobisz mostek z "57a" na "59b" to na 3 pozycji będziesz miał postojowe przód ale licznik też się będzie świecił. To wszystko idzie odłączyć,przełączyć ale na odległość to ciężko. Można by żarówkę od licznika podłączyć pod styk 15. Ja mam podświetlenie licznika z cewki,razem ze światłami pod styk 56.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2015 18:07 przez jaroslaw97.)
06.07.2015 21:18
Szukaj Cytuj
Snake Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51/1 E
Dołączył: 22-12-2014
Liczba postów: 925
Reputacja: 15
Post: #3
RE: Problem z światłami
A ci faluje tak jakby światło po dodaniu gazu? Podłączyłem wszystko nie ze schematu troche inaczej. Jeszcze jedno jak zrobić żeby predkosciomierz byl podswietlany na drugiej pozycji a jest na 3. Jezeli wsadze winny styk to będzie świeciło na 2 ale pozycyjne tez?

Simson s51/1 E 1990r.



Simson s51/1E- 22.05.2012r-


Części na sprzedaż-KLIKNIJ
06.07.2015 21:43
Szukaj Cytuj
arnold Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson Sr-50
Dołączył: 23-04-2015
Liczba postów: 302
Reputacja: 10
Post: #4
RE: Problem z światłami
A prędkościomierz masz dobrze podświetlony? To musi być na jednym obwodzie. Jarosław dużo Ci napisał, posiedź do tego jeszcze ze schematami i spróbuj też sam coś wymyślić, bo jak nie zrozumiesz to długo będziesz próbował pojąć o co chodzi.
06.07.2015 21:50
Szukaj Cytuj
Snake Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51/1 E
Dołączył: 22-12-2014
Liczba postów: 925
Reputacja: 15
Post: #5
RE: Problem z światłami
To na chuj takie podświetlenie które jest na pozycyjnych. Omg.co do schematu tojak podlacze wg niego to świateł nie ma dlatego trzeba trochekombinowac.

Simson s51/1 E 1990r.



Simson s51/1E- 22.05.2012r-


Części na sprzedaż-KLIKNIJ
06.07.2015 21:57
Szukaj Cytuj
Elest Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 20-05-2015
Liczba postów: 111
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Problem z światłami
Sprawdź, czy stacyjka jest na pewno sprawna i tam gdzie musi, to przepuszcza prąd. Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2015 10:00 przez Elest.)
07.07.2015 10:00
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,848
Reputacja: 49
Post: #7
RE: Problem z światłami
(06.07.2015 21:57 )Snake napisał(a):  To na chuj takie podświetlenie które jest na pozycyjnych. Omg.co do schematu tojak podlacze wg niego to świateł nie ma dlatego trzeba trochekombinowac.
Po pierwsze to prędkościomierz jest podświetlany na 2 pozycji! A nie na 3 jak piszesz! Na trzeciej jest gaszenie. Pozycja stacyjki O-instalacja wyłączona,1-zapłon,2-światła drogowe,3-postojowe.Więc na pewno chodzi Ci o to żeby licznik świecił na 1 pozycji. Ja Ci wszystko opisałem dokładnie co i jak i schematy podałem ale ten drugi podałem taki sam i go poprawiłem już. Przeczytaj jeszcze raz to co pisałem wcześniej i zobacz so ten drugi schemat(platynki). Ja w elektroniku mam podłączone wszystko oprócz zapłonu jak na tym schemacie-http://obrazki.elektroda.net/31_1257255695.png
Jeżeli wszystko zrobisz tak jak Ci opisałem wcześniej (wczorajszy post) to będziesz miał to co chcesz ale pod warunkiem że instalacja jest podłączona jak na tym schemacie od platyniarza. Jak masz inaczej to nic z tego nie będzie. Chcesz mieć jeszcze żarówkę od licznika na 1 pozycji,proszę bardzo-jest ona podłączona razem z pozycją pod styk "59 b"(pod warunkiem że instalacja zgodna ze schematem) odłącz ją i podłącz pod styk stacyjki 15/51 to ten sam styk,jest on w środku zmostkowany. Wszystko Ci opisałem i jak pozmieniasz tak jak piszę to będziesz miał wszystko tak jak sobie życzysz. Ale jeden warunek to instalacja wykonana tak jak tu-http://obrazki.elektroda.net/31_1257255695.png
Pisałeś że masz inaczej to w takim wypadku nic z tego nie będzie.Bardziej szczegółowo już się nie da opisać.

Masz elektronika tak jak ja i skoro podłączysz według tego schematu od platyniarza światła i ich nie ma to masz coś namieszane. U mnie wszystko chodzi super. Sprawdź i podłącz jak na schemacie. Jaki masz regulator i jak podłączony? Musi wszystko działać ja obstawiam że gdzieś jest źle podłączone.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2015 18:15 przez jaroslaw97.)
07.07.2015 18:07
Szukaj Cytuj
Snake Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51/1 E
Dołączył: 22-12-2014
Liczba postów: 925
Reputacja: 15
Post: #8
RE: Problem z światłami
Dlaczego przednie swiatlo pali sie na tym styku co kierunkia na innych nie? To samo poatojówkami??

Simson s51/1 E 1990r.



Simson s51/1E- 22.05.2012r-


Części na sprzedaż-KLIKNIJ
10.07.2015 13:53
Szukaj Cytuj
arnold Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson Sr-50
Dołączył: 23-04-2015
Liczba postów: 302
Reputacja: 10
Post: #9
RE: Problem z światłami
O jakim styku mówisz?

Przednie światło pali się tylko na włączonym silniku na właściwej pozycji stacyjki, kierunki i klakson razem z zapłonem. Postojowe podświetlają też liczniki itd.
10.07.2015 15:10
Szukaj Cytuj
Snake Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51/1 E
Dołączył: 22-12-2014
Liczba postów: 925
Reputacja: 15
Post: #10
RE: Problem z światłami
Gdzie powinna bycc przyczepiona cewka swietlna? Pod stykiem potrójnym?
Czy jak dam na masę jeden z kabli od cewki ładowania to bd swiatlo brane z cewki?
Drugi kabel dać na styk potrójny?
Czy kabel czerwono czarny od stopu dać na styk potrójny?
Jezeli tak podczepię powinno swiatlo nie być brane z aku?

Simson s51/1 E 1990r.



Simson s51/1E- 22.05.2012r-


Części na sprzedaż-KLIKNIJ
11.07.2015 20:43
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem ze światłami Polimonek 7 952 03.09.2018 21:27
Ostatni post: IFA_1988
  Błysk światłami Blacha 13 1,839 12.08.2018 18:29
Ostatni post: IFA_1988
  Problem ze światłami w simsonie s51 zapłon mvt millenium kuczyniak56 163 11,064 10.05.2018 09:20
Ostatni post: kuczyniak56
  Problem ze światłami, W czym problem? Sebek912 5 1,097 12.01.2018 22:17
Ostatni post: IFA_1988
  Problem ze światłami. Wojtii 16 2,228 01.11.2017 18:57
Ostatni post: HoeronixHD

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info