Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Autor Wiadomość
darcioww Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 16-04-2018
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #1
Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Witam. Mam simson s51 4biegowy instalacja 12v zaplon elektroniczny elba + ewr. Problem w tym ze nawet przy wyłączonym zapłonie, gdy lekko kopne starter zapala sie tylna żarówka' a gdy mocniej to się przepala. Instalacje podłączyłem zgodzie ze schematem . Tylne światło łączy sie z cewką świetlną w potrójnym styku. Nie mam również ładowania akumulatora . Przy przełączaniu świateł krótkie długie słychac jak porusza się lekko magneto. Możliwe ze to wina ELBY czy raczej EWR? Kierunkowskazy z ELBY działają.
16.04.2018 19:50
Szukaj
R E K L A M A
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 371
Reputacja: 10
Post: #2
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Podrzuć schemat, z którego korzystałeś. Są dwie wersje z EWR/ESB.

Pomogłem? Zostaw plusa!
16.04.2018 21:58
Szukaj
darcioww Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 16-04-2018
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Używałem tego schematu. Jak mogę odróżnić Ewr od Esb-1, bo już nie jestem pewien czy to esb czy ewr.


Załączone pliki
.pdf  s51-1c_d (4).pdf (Rozmiar: 190.55 KB / Pobrań: 4)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.04.2018 22:16 przez darcioww.)
16.04.2018 22:08
Szukaj
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 371
Reputacja: 10
Post: #4
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
A przednia żarówka? Masz założoną, przepaloną?

Pomogłem? Zostaw plusa!
16.04.2018 22:16
Szukaj
darcioww Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 16-04-2018
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Przednia załozona i normalnie pali.
16.04.2018 22:17
Szukaj
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 371
Reputacja: 10
Post: #6
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
A żarówka z tyłu jest odpowiednia? Nie jest na 6v?

Pomogłem? Zostaw plusa!
16.04.2018 22:22
Szukaj
R E K L A M A
darcioww Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 16-04-2018
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
To jest EWR lub ESB1 wedlug schematów po nr wygląda to to na ESB1 . Myślałem cały czas ze to ewr bo nawet kolory przewodów jakie wchpdzą sie zgadzają i styki też. Pisze na obudowie 8107.10. Z tyłu 12v.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.04.2018 22:29 przez darcioww.)
16.04.2018 22:28
Szukaj
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 371
Reputacja: 10
Post: #8
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Wydaje mi się, że oba te urządzenia działają tak samo i są tak samo zbudowane. Jeśli się mylę, to czy ktoś mógłby mi naświetlić różnicę między nimi?

Pomogłem? Zostaw plusa!
16.04.2018 22:41
Szukaj
darcioww Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 16-04-2018
Liczba postów: 27
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Tu mam dwa kolejne schematy ale z ESB lecz różni lekko się połączenie . Miedzy innymi 31C z ESB idzie bezpośrednio na mase, a z cewki przewód biało czerwony wchodzi na styk 59 stacyjki, a w schemacie w którym podłączałem wchodził na styk potrójny. Podłączyłem tak że ESB styk 31c na mase a z cewki bialo czerwony na styk 59 stacyjki. Światło tylne działa lecz po dodaniu gazu się przepala i w dalszym ciagu brak ładowania.


Załączone pliki Miniatury
       
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.04.2018 19:44 przez darcioww.)
17.04.2018 09:17
Szukaj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 299
Reputacja: 12
Post: #10
RE: Problem z tylnym światłem i ładowaniem.
Cytat:Problem w tym ze nawet przy wyłączonym zapłonie, gdy lekko kopne starter zapala sie tylna żarówka'

Tak jest przy wersji schematu instalacji ze światłami włączonymi całą dobę.

Cytat:Przy przełączaniu świateł krótkie długie słychac jak porusza się lekko magneto.

Czy ja dobrze zrozumiałem, magneto (koło magnesowe) porusza się przy przełączaniu światła krótkie/długie?

Cytat:Światło tylne działa lecz po dodaniu gazu się przepala i w dalszym ciagu brak ładowania.

Po ostatnim poście zrozumiałem, że przepiąłeś wg. schematu ze światłami tylko w pozycji 2 (czyli normalnie).
Miałeś kabel szaro-biały łączący punkt potrójny ze stykiem 56 stacyjki?

Co do braku świateł:
-odepnij tylne pozycyjne z punktu potrójnego (żeby nowej żarówki nie spaliło)
-zmierz napięcie pomiędzy masą a stykiem 59 na ESB-1/EWR przy dodawaniu gazu.
Napięcie nie powinno się zwiększyć ponad 14 V. Jeśli się zwiększa to ESB-1/EWR nie działa prawidłowo.

Co do braku ładowania, to zmierz napięcie (na pracującym silniku):
- pomiędzy stykami 59a i 59b EWR (powinno być)
- zmierz napięcie pomiędzy stykiem 59ab EWR a masą (powinno być)
- pomiędzy stykiem 49 ELBA-y a masą (powinno być i nie przekraczać 14,3 V przy dodaniu gazu).
Opisz jak wyjdą pomiary.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2018 01:54 przez IFA_1988.)
18.04.2018 00:50
Szukaj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z Przednim światłem Rafał95 13 582 09.02.2018 23:05
Ostatni post: Rafał95
  Problem ze światłami, W czym problem? Sebek912 5 487 12.01.2018 22:17
Ostatni post: IFA_1988
  Problem z ładowaniem; brak pomysłów qpqp 1 412 21.05.2017 21:38
Ostatni post: arturwietnam
  Problem z ładowaniem i światłami Drake 21 2,615 18.08.2016 10:24
Ostatni post: San
  Problem ze światłem romek 1 382 15.05.2016 21:54
Ostatni post: jaroslaw97

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info