Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prostownik 6V i 12V
Autor Wiadomość
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 740
Reputacja: 7
Post: #1
Prostownik 6V i 12V
Takie pytanie mam, czy prostownik (tyrystor) 6V i 12V są takie same, i czy do prostownika który pracował z zapłonem 6V mogę podłączyć zapłon 12V?
26.09.2020 15:02
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 688
Reputacja: 28
Post: #2
RE: Prostownik 6V i 12V
Tak naprawdę były tylko prostowniki do wersji 6V, a 12V to tak po prostu piszą w ogłoszeniach.
Sam prostownik to tylko dioda (ten z 1 dławikiem, do zapłonu z przerywaczem) albo dioda+dławik (ten z 2 dławikami, do zapłonu electronic).
Można spróbować założyć i sprawdzić czy napięcię ładowania nie będzie zbyt wysokie. Sam prostownik nie ogranicza napięcia (ten z 1 dławikiem) albo ogranicza w jakimś stopniu (ten z 2 dławikami) i trzeba by to sprawdzić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.09.2020 18:49 przez IFA_1988.)
26.09.2020 18:48
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 740
Reputacja: 7
Post: #3
RE: Prostownik 6V i 12V
Okej, to sprawdzę jak do działa i dam znać Wink
26.09.2020 19:29
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 740
Reputacja: 7
Post: #4
RE: Prostownik 6V i 12V
Wpadłem jeszcze na pomysł, żeby zrobić światła z akumulatora, pytanie tylko, czy mogę połączyć cewkę świateł i cewkę ładowania razem i podłączyć to pod np. chiński regulator?? Czy to będzie działać, czy cewki się popsują?
01.10.2020 13:11
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 688
Reputacja: 28
Post: #5
RE: Prostownik 6V i 12V
Cewki się raczej nie uszkodzą, ale to i tak nie ma sensu.
Cewki muszą być tej samej mocy, inaczej mocniejsza będzie grzała słabszą, a moc idąca na światła będzie mała.
I cewki muszą być współfazowe (w electronicu tak nie jest).
Regulator od skutera też nie ma sensu, bo prostuje jednopołówkowo (tylko połowa energii wykorzystana do ładowania, w skuterach światła są z cewek).
Regulator by musiał być do cewek bezmasowych (z prostowaniem dwupołówkowom), a cewki odmasowane.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.10.2020 19:28 przez IFA_1988.)
01.10.2020 19:24
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 740
Reputacja: 7
Post: #6
RE: Prostownik 6V i 12V
Czyli bez sensu Wink
01.10.2020 20:59
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 740
Reputacja: 7
Post: #7
RE: Prostownik 6V i 12V
Podłączyłem zapłon 12V pod regulator który był fabrycznie w 6V instalacji. Wszystko działa jak należy Smile
02.10.2020 15:07
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Regulator napięcia/prostownik help Matthew100 15 1,576 23.04.2020 06:35
Ostatni post: Matthew100
  Prostownik od platynek zamiast ELBY Diablo 6 683 24.06.2019 20:54
Ostatni post: Diablo
  Jaki prostownik (tyrystor) S51? vix 3 1,319 25.05.2017 16:13
Ostatni post: arturwietnam
  Prostownik Cat 2 1,051 21.06.2014 22:02
Ostatni post: Jaagi
  prostownik 6v Biiooy 0 869 28.03.2014 09:54
Ostatni post: Biiooy

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info