Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przestawiony zapłon.
Autor Wiadomość
KILEX Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 17-10-2012
Liczba postów: 21
Reputacja: 0
Post: #1
Przestawiony zapłon.
Mam takie pytanie. Zmieniałem kondensator i musiałem odkręcić elektrownie ponieważ stary się zaklinował. Zanim ją z powrotem założyłem przez przypadek przekręciłem wał założyłem wszystko z powrotem i odpalił ale na pych. Simson nie jest mój wiec kolega pojechał do domu i po drodze mu gasł i zalewało świece. Czy to możliwe że się zapłon przestawił?
17.10.2012 19:27
Szukaj
R E K L A M A
bykuu93 Offline
Simson S60 Comfort
Administrator


Pojazd: VW/KTM/SIMSON S
Dołączył: 23-05-2012
Liczba postów: 3,818
Reputacja: 142
Post: #2
RE: Przestawiony zapłon.
Tak, został opóźniony bo zalewa się, trzeba go przyśpieszyć więc całą obudowę iskrownika przekręć troszkę w prawą stronę i sprawdzaj jak się wkręca i pracuje na biegach.

Simson S51/1; 2006 - 08.03.2014
Simson S80/4 Comfort; 06.09.2015 - 01.06.2017
Volkswagen Touran; 2.0/140KM - 06.03.2016 -
KTM 640 SM 27.10.2016 -


Nie pomagam na GG, PRiV, etc. - od tego masz forum ! wnp

JACKMOTORS.PL
17.10.2012 19:31
Szukaj
KILEX Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 17-10-2012
Liczba postów: 21
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Przestawiony zapłon.
Nie pamiętam dokładnie czy wał mi się przekręcił gdy elektrownia była już założona czy nie. Jeśli była to też się przestawił? A zalewać go może z jeszcze innej przyczyny problem z ssaniem ale z tym sobie poradzę. Chodzi mi o to czy zapłon został przestawiony gdy elektrownia była założona a magneto nie i przekręcił mi sie wał?
17.10.2012 19:36
Szukaj
bykuu93 Offline
Simson S60 Comfort
Administrator


Pojazd: VW/KTM/SIMSON S
Dołączył: 23-05-2012
Liczba postów: 3,818
Reputacja: 142
Post: #4
RE: Przestawiony zapłon.
Po prostu ustaw tłok w pozycji GMP (górne martwe położenie - tłok max w górze), potem zakładasz iskrownik. Zapłon na być ustawiony tak żeby rozwarcie platynek było na (fabrycznie) 1.8mm przed GMP, ale dla każdego silnika może to być inne położenie. Także załóż i sprawdzaj czy się zalewa i jak się wkręca, jak będzie za bardzo przyśpieszony to też Ci się będzie grzał, albo gaźnik nie nadąży z dostawą paliwa. Jak będzie opóźniony to po prostu będzie się zalewał bo iskra świecy przeskoczy za późno i wtedy nastąpi zalanie go paliwem...

Simson S51/1; 2006 - 08.03.2014
Simson S80/4 Comfort; 06.09.2015 - 01.06.2017
Volkswagen Touran; 2.0/140KM - 06.03.2016 -
KTM 640 SM 27.10.2016 -


Nie pomagam na GG, PRiV, etc. - od tego masz forum ! wnp

JACKMOTORS.PL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.10.2012 19:46 przez bykuu93.)
17.10.2012 19:45
Szukaj
KILEX Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 17-10-2012
Liczba postów: 21
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Przestawiony zapłon.
No to ok. Ale ja mam lepszą propozycję po prostu sprawdzę miernikiem czy jest dobrze ustawiony, i jak tak to nie będę ruszał. Tylko jeszcze jakbyś mógł mi napisać jak podłączyć miernik. AAA i to jest 60 to jakieś inne ustawienia czy tak jak 50. -1,8mm od GMP.
17.10.2012 23:11
Szukaj
#s51Gt# Offline
Aktywny
*


Pojazd: Wsk,Simson
Dołączył: 03-08-2012
Liczba postów: 226
Reputacja: 5
Post: #6
RE: Przestawiony zapłon.
60ccm -1.6mm
11.11.2012 23:10
Szukaj
R E K L A M A


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info