Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pzeróbka z 50 na 70
Autor Wiadomość
DUDEX Offline
..::ELEKTRONIKA::..
Mechanik


Pojazd: s51/1,golf 4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 105
Post: #1
Pzeróbka z 50 na 70
Witam mam pytanie co do przeróbki z 50 na 70 cm3 , czy wał od s51 jest ten sam co w s70?,ile trzeba mniej więcej milimetrów stoczyć kanał w karterach tak żeby cyl 70 wszedł, i co jeszcze trzeba zmienić?
06.02.2010 15:20
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Macy Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 15-11-2009
Liczba postów: 327
Reputacja: 5
Post: #2
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Cytat:czy wał od s51 jest ten sam co w s70?
Nie, trzeba kupić S70 Biggrin

http://www.bikepics.com/members/macy/

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/70353
06.02.2010 15:23
WWW Szukaj Cytuj
sz4et0m Offline
spafak miesiąca
*


Pojazd: simsonS50
Dołączył: 15-03-2009
Liczba postów: 1,419
Reputacja: 10
Post: #3
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Wał od s70 jest inaczej wyważony a co do ilu mm trzeba roztoczyć to nie wiem Biggrin ale słyszałem że można zrobić to mini szlifierką i pilnikami Wink

Spawanie wydechów.
S i Sr
Kontakt PW
Spawanie Aluminium
-nadspawywanie cylindrów,karterów
-dospawywanie żeberek
-i wiele innych...
GG: 10286989 BP: http://bikepics.com/members/sz4et0m
06.02.2010 15:23
Szukaj Cytuj
Patryk Niedostępny
MECHANIK
*


Pojazd: Simson S 125
Dołączył: 18-05-2009
Liczba postów: 1,116
Reputacja: 14
Post: #4
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Jak masz dobry wał to nie musisz zmieniać na s70! Kartery musisz roztoczyc na wymiar 51mm ponieważ tyle wynosi zewnetrzna srednica tulei.. czyli 5mm. Jesli chcesz zyskać na predkosci możesz kupic kosz sprzegłowy s70 no i zalecam kupic wydech fi32!

SimsoN S 125

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/57494
06.02.2010 22:20
Szukaj Cytuj
DUDEX Offline
..::ELEKTRONIKA::..
Mechanik


Pojazd: s51/1,golf 4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 105
Post: #5
RE: Pzeróbka z 50 na 70
kosz sprzęgłowy mam założony od s70 cyl obecnie 60
06.02.2010 22:49
Szukaj Cytuj
Macy Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 15-11-2009
Liczba postów: 327
Reputacja: 5
Post: #6
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Patryk niee
Dudex wał musisz zmienic na S70 bo on jest inaczej wyważony

http://www.bikepics.com/members/macy/

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/70353
06.02.2010 22:54
WWW Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Bester Offline
Porządek tu robię...
Przyjaciel


Pojazd: simson
Dołączył: 08-03-2009
Liczba postów: 1,074
Reputacja: 19
Post: #7
RE: Pzeróbka z 50 na 70
To, ze jest inaczej wyważnony to nie znaczy, ze nie moze jeździc na nim. MOżesz jeździc na tym s51 ale padnie bardzo szybko i bedziesz miał znowu robote więc jak chcesz.

kat. B, C, C+E w kieszeni
06.02.2010 23:21
Szukaj Cytuj
DUDEX Offline
..::ELEKTRONIKA::..
Mechanik


Pojazd: s51/1,golf 4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 105
Post: #8
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Oczywiście że jak będę zakładał 70 to wał też zmienie
06.02.2010 23:32
Szukaj Cytuj
biodizel Niedostępny
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/
Dołączył: 22-04-2009
Liczba postów: 393
Reputacja: 4
Post: #9
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Z tego co mi wiadomo różnica wałów s51 od s70 jest taka że róznią się przełożeniem czy coś i jest inne wyważenie tłoka na każdy..
Jeśli chcesz wsadzic cyl 70cm wiąze się to z rozwierceniem karterów i poszerzenie otworów od mieszanki ze by olej swobodniej szedl na łożyska i się nie zatarły. Głowica na pewno inna i tłok od 70 jest troche dłuższy od 50 i brakuje nie wiem 4mm czy ilu zeby normalnie wchodzil więc trzeba przerabiać kartery

[Obrazek: noofftopyl6.gif]
[Obrazek: avatar1jj9.gif]

Paliwo powraca na stare śmieciTongue


http://www.bikepics.com/members/paliwo201/
12.02.2010 21:11
Szukaj Cytuj
kamilo4195 Offline
Zaawansowany
*


Pojazd: Opel Meriva 1,8
Dołączył: 07-04-2009
Liczba postów: 1,440
Reputacja: 19
Post: #10
RE: Pzeróbka z 50 na 70
Dudex a myślałeś ,żeby troszeczkę podrasować to 70ccm..??Biggrin

.:Cztery koła uniosą moje ciało, dwa koła uniosą moją duszę:.


Praca ... zarabiam na coś powyżej 500ccmSmile
12.02.2010 21:49
Szukaj Cytuj


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info