Hej.
Zacznę od początku. Mam zamiar "odrestaurować" Simsona, ale zanim chciałbym usłyszeć propozycje bardziej doświadczonych użytkowników ode mnie. Głównie chodzi o jakość/cena, aby było jak najbardziej zrozumiale rozpisze się w podpunktach.
(Simson ma służyć w długie trasy v-max wystarczy w okolicach 70-80 z zachowaniem jak najdłuższej żywotności części).
Silnik:
-Cylinder (posiadam 50ccm3, pójdzie do szlifu - proszę o sugestię),
-tłok oraz wał pod wybraną wcześniej pojemność,
-uszczelki, simeringi, łożyska i cała reszta drobnych części,
-jeśli chodzi o kartery oczywiście mam pod cylinder 50ccm3 więc 70 nie wejdzie bez rozwiercania (byłoby świetnie gdyby dało się tego uniknąć - dodatkowe koszta),
-planuję po całym remoncie zakupić spawak czy może jednak zwykły tłumik z bulwą? (jeśli dobrze pamiętam tzw. fi32),
-gaźnik,
-zapłon - ducati energia, lfk, vape?
Jeśli o czymś zapomniałem bardzo przepraszam.
Przejdźmy do nadwozia:
-Obręcze/koła. Najlepiej z możliwością "montażu" jak najszerszej opony z przodu oraz z tyłu,
-wahacz. Widziałem kilka różnych na JM, aczkolwiek nie wiem jak wielka będzie między nimi różnica,
-tuleje wahacza,
-amortyzatory tylne.
Z nadwozia myślę, że to wszystko nie ująłem amortyzatorów przednich ponieważ są one zbyt drogie na moją kieszeń.
Elektryka - mam zamiar położyć ją od podstaw (obecną elektronikę całkowicie "zerwać" z Simsona i zastąpić nowymi przewodami) i tutaj pojawia się kolejny problem, czy zestawy przewodów z JM powiedzmy takie
KLIK będą odpowiednie aby połączyć je z zapłonem podanym wyżej? Co musiałbym jeszcze do tego dokupić? (Jestem świadomy drobnych elementów typu cewka czy moduły zapłonowe).
Dobrze. Myślę, że wypisałem wszystko. Chciałbym również uspokoić nerwowe osoby - oczywiście, są poradniki które czytam i masa innych przydatnych tematów na forum, aczkolwiek staram się być ostrożny w doborze części dlatego wolę aby ktoś bardziej obeznany mógł mi zaproponować zestaw który będzie do siebie pasował (nie chciałbym zostać 300/500zł w plecy z powodu źle dobranego wału lub innej części). Aktualnie mój budżet wynosi 1000zł, w grę wchodzą części używane, na ten moment najważniejszą rzeczą będzie elektryka za czym idzie dość drogi zapłon i masę innych części. Mówiąc wcześniej o używanych częściach odpadają części które odpowiadają za bezpieczeństwo na drodze typu wahacz, tuleje więc w tym przypadku koniecznością będzie zakup nowych.
Dziękuje i pozdrawiam.