Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Autor Wiadomość
Adamm00 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-07-2015
Liczba postów: 12
Reputacja: 0
Post: #1
Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Witam.
Mój simson przeszedł remont m.in. został założony wał MZA z wypełniaczami,nowe simeringi, cylinder Almot 60/4/3, tłok MZA 2p toczony, gaźnik Amal 19t, stator 12V i jeszcze sporo innych części( wszystko od Jackmotors). Otóż mam problem, kiedy motor chodzi na wolnych obrotach i odkręcę manetkę to w ogóle się nie wkręca(muli), wkręca się dopiero kiedy dodaje gazu bardzo powoli. To samo podczas jazdy, nie ma siły ruszyć, tzn. muszę bardzo powoli puszczać sprzęgło i cisnąć gaz, żeby ruszył. Ale jak już ruszy to jest dobrze, nawet idzie na hopka. Jazda powoli nie wchodzi w grę, bo zaraz traci moc. Cylinder dotarty, przejechane ok. 1000 km. Postanowiłem zdjąć cylinder, żeby zobaczyć jak to wszystko wygląda. Po zdjęciu wszystko wyglądało dobrze, tłok nie przytarty. Więc postanowiłem wymienić tylko pierścienie na nowe(stare były w nienagannym stanie). Byłem u elektromechanika, żeby mi ustawił zapłon tak jak potrzeba czujnikiem zegarowym. Stwierdził, że zapłon jest opóźniony, ale nie dało się już przyśpieszyć, ponieważ te 2 ząbki na statorze stykają się z obudową silnika. Dziwne to, żeby się nie dało już przyśpieszyć zapłonu. Załatwię sobie multimetr, sam jeszcze sprawdzę jak to wygląda w razie czego zeszlifuje 1 ząbek. Zapłon http://www.jackmotors.pl/stator-iskrowni...-2388.html to szajs kondensator jest o połowę krótszy od oryginalnego, cewki o połowę cieńsze, ale musiałem wymienić stator, bo oryginał już był lipny. Wymieniłem kondensator na oryginał, nowe platynki MZA. Przerwa ustawiona na 0.4. Jeśli chodzi o iskrę to jest z 2-3 razy mniejsza od tej jaką miałem na oryginale. Simson trochę lepiej chodzi, ale to nie to. Próbowałem regulować gaźnik jak się tylko dało i nic. Nie rozkręcałem go, ponieważ jak go kupiłem to ciekło z niego paliwo, dałem go koledze on mi czymś go uszczelnił, że nic nie cieknie. Także czekam na wasze porady.

Dodaje zdjęcia tłoka i cylindra.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/343e...393f7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e848...bdbaf.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faea...dfc3a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faea...dfc3a.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015 16:58 przez Adamm00.)
26.07.2015 16:19
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
rezonator.600 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson 60/4/3
Dołączył: 22-04-2014
Liczba postów: 905
Reputacja: 12
Post: #2
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Cyl do szlifu.

83/5/3m
26.07.2015 17:52
Szukaj Cytuj
Adamm00 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-07-2015
Liczba postów: 12
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Czy to konieczne ? Bo brak funduszy, a tyle w niego wj*bałem, że szok. Na cylindrze są rysy, ale nie są one głębokie! Nie są one w ogóle wyczuwalne palcem. Rozmawiałem z gościem od Jackmotors działu technicznego i powiedział, że takie "plamki" nie są groźne, gdyż one są na dole tulei. Może to wina ch*jowego oleju Lux 10 jaki leje do mieszanki. Ale proporcja jest dobra, bo kopci. Chcę powiedzieć, że od samego początku tak było na tym cylindrze(muł), więc może to nie wina cylindra ?

Edit.
Przed chwilą przejechałem się motorem i jak ruszam na 1 zaczyna buczeć tak jakby za dużo paliwa dostawał a jak już ruszy to jest w miarę git, trochę przerywa czyli przerwa 0,4 mu nie służy. Zauważyłem, że gaźnik trochę przecieka. Świecę jak odkręcę to ciągle jest zalana, czyli tak jakby nie spala dobrze mieszanki. Może przez tą mała iskrę ? Doszedłem do wniosku, że musi być coś zapłonem, cewką albo z gaźnikiem. Najpierw sprawdzę zapłon multimetrem, jak pisałem wcześniej elektromechanik powiedział, że jest trochę opóźniony sprawdzał to czujnikiem zegarowym. Tak po za tym to jest moc, ale słabo się wkręca. Jakby cylinder kwalifikowałby się do szlifu to nie wiem, czy by mi tak chodził(mocy mu nie brakuje).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015 18:47 przez Adamm00.)
26.07.2015 18:02
Szukaj Cytuj
arturwietnam Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: simson sr50 b4
Dołączył: 03-01-2015
Liczba postów: 610
Reputacja: 49
Post: #4
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Na takim oleju to możesz sobie frytki smażyć , nalej coś lepszego , chociaż tego czerwonego z orlena .

W moim garażu:
I: Simson sr50 B4 '88r
II: Romet Pony 301 '89r
lll: Romet Kadet m760 '88r
26.07.2015 19:00
Szukaj Cytuj
kamil_614 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 15-06-2015
Liczba postów: 100
Reputacja: 1
Post: #5
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Jaki masz gażnik ?
Może dysza jest zamała ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.07.2015 19:20 przez kamil_614.)
26.07.2015 19:19
Szukaj Cytuj
Adamm00 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-07-2015
Liczba postów: 12
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Pisałem Amal 19, dysza nie wiem jaka tam jest. Najpierw wezmę się za zapłon, potem za gaźnik, bo tak jak pisałem regulacja gaźnika nie pomaga, czyli coś bardziej w kierunku zapłonu. Jak odpalę simsona i dodam gazu to dławi się, dusi.
26.07.2015 19:56
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
JarosPL Offline
Zaawansowany
*


Pojazd: Simson S51 B2-4
Dołączył: 19-03-2014
Liczba postów: 1,257
Reputacja: 28
Post: #7
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Ja bym jednak zmienił dysze na większą/mniejsza.

BikePics
26.07.2015 21:13
Szukaj Cytuj
Adamm00 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-07-2015
Liczba postów: 12
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Już jestem bliżej celu. Otóż wkręciłem śrubkę ssania do max. w gaźniku i jest lepiej. Potem zdjąłem gumę co łączy gaźnik z puszką gdzie jest filtr i było jeszcze lepiej. Ale jak wyjmę filtr to jest tak samo jak jest założony(z założoną gumą). Może jednak spróbuje wyczyścić gaźnik, przedmuchać dysze kompresorem i będzie git. Jak nie pomoże to wymienię dysze na mniejszą/większą.
26.07.2015 21:30
Szukaj Cytuj
Nos_Mis Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simek
Dołączył: 28-07-2015
Liczba postów: 11
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Mi pomogła wymiana filtru na gabkowy Biggrin
28.07.2015 17:28
Szukaj Cytuj
arnold Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson Sr-50
Dołączył: 23-04-2015
Liczba postów: 302
Reputacja: 10
Post: #10
RE: Simson 60/4/3 nie wkręca się na obroty
Jeśli bez gumy idzie dobrze to jeden rozmiar dyszy niżej, lub dwa. Dostaje za dużo paliwa za mało powietrza.
I podoba mi się ten filtr: http://www.jackmotors.pl/filtr-powietrza...d-581.html

Jakie są wasze zdania na ten temat? Wydaje mi się sensowny jeśli ktoś chce zachować oryginalny wygląd.
Można jeszcze powiększyć ilość otworów pod wkładem filtra i założyć wkład 60 mm (średnica wkładu oryginalnego).
28.07.2015 21:59
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Za niskie obroty po odpaleniu iksdelelel 4 229 19.06.2020 11:39
Ostatni post: kamax672
  Simson SR50 full obroty PioBar41414 3 428 22.01.2020 17:32
Ostatni post: adasiek185
  SR 50, wysokie obroty jizu 9 570 06.10.2019 20:03
Ostatni post: jizu
  Nie wchodzi na obroty dławi się? KacperS 22 4,270 29.09.2019 11:57
Ostatni post: Adamw336
  Simson s51 nie wchodzi na obroty Wiktor98 12 917 10.09.2019 18:58
Ostatni post: Wiktor98

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info