Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simson S51 jaki powinien być luz?
Autor Wiadomość
yuami Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 17-07-2018
Liczba postów: 26
Reputacja: 0
Post: #1
Simson S51 jaki powinien być luz?
Jaki powinien być luz na wałku zdawczym od strony zębatki - pomiędzy lozyskiem a powierzchnią kartera? -dokładnie to widać na filmie w minucie 28:45, ktoś pokazuje, mierzy suwmiarką i mówi coś po niemiecku, link https://www.youtube.com/watch?v=0IDc7NG_UfY
U mnie jest około 0,35-0,4mm bez podkładek. Juz nie wiem czy łożysko nie weszło do końca, czy wystarczy dać podkładkę?
Pytam bo wymieniane były lozyska w silniku i teraz jest inny luz niż na starych łozyskach -wcześniej była podkładka 0,6 ale po wymianie łożysk podkładka jest teraz za gruba o połowe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.07.2018 07:51 przez yuami.)
30.07.2018 00:29
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Paul S. Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51 x3 & MZ TS
Dołączył: 13-01-2017
Liczba postów: 413
Reputacja: 11
Post: #2
RE: Simson S51 jaki powinien być luz?
Gościu mówi po niemiecku, że luz powinien wynosić 0,1 mm. -Musisz zastosować podkaldki dystansowe. Podkładka 0,3 u ciebie załatwi sprawę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.07.2018 00:53 przez Paul S..)
30.07.2018 00:51
Szukaj Cytuj
Podziękowania: yuami
yuami Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 17-07-2018
Liczba postów: 26
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Simson S51 jaki powinien być luz?
Gość na filmie najpierw mierzy suwmiarką odległość od łozyska do powierzchni karteru - czy ktoś da rade odczytać ten wymiar jaki ma na suwmiarce? bo film słabej jakości i nie niewyraźny.
Podkładkę 0.3 trudno dokupić, są 0.2-0.4-0.5 ale 0.3 nie widze.
30.07.2018 08:25
Szukaj Cytuj
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51 S70 E38
Dołączył: 26-06-2016
Liczba postów: 1,304
Reputacja: 21
Post: #4
RE: Simson S51 jaki powinien być luz?
Owszem mierzy ale ten wymiar ci nie pomoże bo każdy silnik jest inny. Masz dobrać taką podkładkę żeby luz wynosił 0.1mm. Z tego co widzę na jackmotors są podkładki 0.2, 0.3, 0.5 i 0.8 więc nie wiem jak szukasz że jej nie znalazłeś

Mój endurak
30.07.2018 12:47
WWW Szukaj Cytuj
Podziękowania: yuami
yuami Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 17-07-2018
Liczba postów: 26
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Simson S51 jaki powinien być luz?
cóż, muszę kupić podkładkę.
30.07.2018 22:07
Szukaj Cytuj
DUDEX Offline
..::ELEKTRONIKA::..
Mechanik


Pojazd: s51/1,golf 4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,517
Reputacja: 105
Post: #6
RE: Simson S51 jaki powinien być luz?
podkładki należy zastosować takie żeby z licowały się z karterem
23.08.2018 21:12
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Paul S. Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: s51 x3 & MZ TS
Dołączył: 13-01-2017
Liczba postów: 413
Reputacja: 11
Post: #7
RE: Simson S51 jaki powinien być luz?
Tak jak wyżej napisano. Jeżeli nawet podkładka 0,3 nie jest dostępna w sprzedaży można zastosować 3x 0,1 albo cokolwiek żeby otrzymać wynik docelowo 0,1 mm telerancji jak w temacie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.08.2018 23:58 przez Paul S..)
23.08.2018 23:58
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jaki Simson ma plastikowy błotnik filipS51 1 650 24.08.2018 13:19
Ostatni post: Diablo
  jaki powinien byc v max 60 4/3 kacperowski0 5 1,000 06.04.2018 21:31
Ostatni post: kacperowski0
  Moduł do S51 ELEKTRONIKA-jaki jest sprawdzony,jaki polecacie? jaroslaw97 4 2,233 08.12.2016 23:52
Ostatni post: dragonR
  Nowy gaźnik Simson s51 jaki ?? Bodzio4351 11 7,579 15.06.2016 20:33
Ostatni post: jaroslaw97
  Jaki to wał? Darek00 4 1,387 17.01.2015 19:51
Ostatni post: Darek00

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info