Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
Autor Wiadomość
Simsonmaniacc Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S60
Dołączył: 20-12-2014
Liczba postów: 125
Reputacja: 0
Post: #1
Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
Cześć mam problem ze swoim Simsonem jak w temacie simson pali trzyma obroty na maksymalnie przyspieszonym zaplonie jak chciałem wyregulowac zaplon na 1,8 albo 1,6 GMP zadne ustawienia nie daja rezultatu nawet sie nie odezwie co to moze byc klin na wale jest a zaplon mam tak przyspieszony ze ogranicza go juz blaszka od podstawki dodatkowo slychac takie mataliczne stukanie dzwieki w cylindrze
22.05.2017 14:20
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
jaro5 Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 24-04-2015
Liczba postów: 2,815
Reputacja: 87
Post: #2
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
Spalanie stukowe spowodowane zbyt małą komora spalania.

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
22.05.2017 20:39
Szukaj Cytuj
Simsonmaniacc Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S60
Dołączył: 20-12-2014
Liczba postów: 125
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
No tak ale dlaczego pali i pracuje tylko na tak przyspieszony zaplonie? Pomimo ze iskra jest na prawidlowym zaplonie? Jak bardziej opóźnienie to zaczyna sie nierowna praca przerywa, gasnie na wolnych obrotach występuje problem z wkrecaniem..
22.05.2017 22:32
Szukaj Cytuj
jaro5 Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 24-04-2015
Liczba postów: 2,815
Reputacja: 87
Post: #4
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
Ja ostatnio żeby ustawić zapłon w platynkowcu na 1,8 musiałem usunąć blaszkę na podstawce, tak więc napisz jak sprawdzasz że zapłon masz na 1,8 przed gmp

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
23.05.2017 06:36
Szukaj Cytuj
Simsonmaniacc Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S60
Dołączył: 20-12-2014
Liczba postów: 125
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
Suwmiarka sprawdzam
23.05.2017 09:34
Szukaj Cytuj
jaro5 Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 24-04-2015
Liczba postów: 2,815
Reputacja: 87
Post: #6
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
Dobrze, a co masz wtedy z platynkami na to 1,8

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
23.05.2017 12:15
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Simsonmaniacc Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S60
Dołączył: 20-12-2014
Liczba postów: 125
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
No platynki zaczynaja sie rozwierac wtedy lecz takie ust nie daje rezultatu bo ani nie dycha jak mowie musi byc maks przyspieszony nw ile takie gmp moze wynosic bo nie sprawdzałem tak to wyglada ust zaplon ksiazkowo moge pchac kopac nic przyspiesze zaplon na maks kopne raz i pali


Gdzies czytalem ze moze powodowac to cewka WN bo wytwarza bardzo slaba iskre no a u mnie taka jest prawie niewidoczna albo niewidoczna sam nw motor odpali ale ja tam iskry prawie niewidze
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2017 17:55 przez Simsonmaniacc.)
23.05.2017 16:21
Szukaj Cytuj
KsD Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S50 B2
Dołączył: 06-06-2015
Liczba postów: 313
Reputacja: 2
Post: #8
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
A jak ustawiłeś zapłon na 1.8 to miałeś może chociaż jakąś marna iskrę (taką ledwo co widoczną) A jak nie sprawdź cewkę WN iskra bez fajki powinna mieć 8mm.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2017 20:32 przez KsD.)
23.05.2017 20:31
Szukaj Cytuj
Simsonmaniacc Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S60
Dołączył: 20-12-2014
Liczba postów: 125
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Simson pali na maksymalnie przyspieszonym zaplonie
No wiesz marna to ja zawsze mam niekoniecznie czy ustawie zaplon tak czy inaczej ale tak mialem marna sprawdze wlasnie ile bez fajki wynosi iskra i dam znać


Sprawdziłem przeskok na kablu iskry jest w granicach 4/5mm cięzko mi okreslic

Takze poczytałem i jestem na 100% pewny ze to będzie winna cewki musze wymienic ta z pod baku obecnie mam 12V jest to DDR pomimo ze moja instalacja to 6V doradzi mi ktos jakas dobra cewke bo słyszałem ze te nowe to szajs i sie szybko psują..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.05.2017 18:47 przez Simsonmaniacc.)
25.05.2017 09:19
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zimny Simson s51 nie pali Stefański Karol 28 2,803 24.04.2016 09:28
Ostatni post: JarosPL
  Simson chla a nie pali Golibroda 7 1,250 05.10.2013 22:18
Ostatni post: DonElton
  Simek dużo pali Patryk1997 9 2,268 07.08.2012 08:16
Ostatni post: Patryk1997
  Simson-pali jak czołg gracjan_982 7 1,530 18.07.2012 22:25
Ostatni post: boczek97

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info