Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simson przerywa na światłach
Autor Wiadomość
kobosky Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson 60/4/3
Dołączył: 29-04-2017
Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Post: #1
Simson przerywa na światłach
Witam, mam problem gdyż kupilem zapłon elektronik do simsona. Simson bez świateł jeździ znakomicie, ale gdy włącze światła to przerywa mi na nagrzanym silniku, a czasem nawet gaśnie. Na zimnym silniku na światłach chodzi dobrze. Co mam w końcu zrobić?
29.04.2017 11:36
Szukaj
R E K L A M A
Feberos Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51/1 '82
Dołączył: 23-11-2014
Liczba postów: 79
Reputacja: 3
Post: #2
RE: Simson przerywa na światłach
Sprawdź czy dobrze podłączyłeś wszystko pod stacyjkę, ja miałem tak że rama kopała prądem a silnik po włączeniu świateł gasł ;-)

Simson S51/1 B '82 Almot+MZA 50ccm 4B Platyna 12V
Jawa 50 Mustang 223p '79 Almot 50ccm 3B Platyna 12V
29.04.2017 15:40
Szukaj
kobosky Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson 60/4/3
Dołączył: 29-04-2017
Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Simson przerywa na światłach
Pod stacyjki podłączał mi wszystko elektryk, tylko że ten właśnie nowy zapłon elektronik musiałem sam podłączyć. A podłączałem według schematów i już tydzień się męcze nad tym pierdolonym simsonem i nic..

Teraz to już wgl nie chodzi na światłach..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2017 15:46 przez kobosky.)
29.04.2017 15:42
Szukaj
Feberos Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51/1 '82
Dołączył: 23-11-2014
Liczba postów: 79
Reputacja: 3
Post: #4
RE: Simson przerywa na światłach
To że podłączał elektryk to nie znaczy że jest dobrze ;-) Instalacja Simsona to prościzna, ale wystarczy dupnąć się przy oznaczeniach na stacyjce i część będzie działała dobrze, a reszta... no cóż.

Sprawdź czy przewody od cewek nie dotykają gdzieś silnika i nie robią zwarcia. Zwłaszcza ten od cewki świetlnej. A i zapodaj schemat według którego podłączył elektryk a według którego podłączasz ty ;-)

Simson S51/1 B '82 Almot+MZA 50ccm 4B Platyna 12V
Jawa 50 Mustang 223p '79 Almot 50ccm 3B Platyna 12V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2017 15:48 przez Feberos.)
29.04.2017 15:47
Szukaj
kobosky Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson 60/4/3
Dołączył: 29-04-2017
Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Simson przerywa na światłach
Przewody są dobrze zaizolowane, więc to odpada

A stacyjka jest dobrze podłączona bo kierunki i wszystko działa, tylko własnie jak się zagrzeje i włacze kierunek to też przerywa

ja podpinałem zapłon pod ten schemat http://obrazki.elektroda.net/55_1247692031.gif
a elektryk nie wiem jak podpinał, tylko że ja mam jeszcze ELBE w nim.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2017 15:52 przez kobosky.)
29.04.2017 15:48
Szukaj
Feberos Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51/1 '82
Dołączył: 23-11-2014
Liczba postów: 79
Reputacja: 3
Post: #6
RE: Simson przerywa na światłach
Dobra, a to masz 6V czy 12V? I z tych schematów to nie ma sensu korzystać.
Jeszcze tak, jaki model Simsona Biggrin

Simson S51/1 B '82 Almot+MZA 50ccm 4B Platyna 12V
Jawa 50 Mustang 223p '79 Almot 50ccm 3B Platyna 12V
29.04.2017 15:54
Szukaj
R E K L A M A
kobosky Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson 60/4/3
Dołączył: 29-04-2017
Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Simson przerywa na światłach
12v, to jest model B tylko instalacja była zrobiona pod platynki, w których musiałem wymienić kondensator, po wymianie pojęźziłem 1 dzień i znowu coś siadło, kupiłem kolejny kondensator i dupaaa przerywał bo iskrzyło w chuj na platynkach...
moja instalacja składa się z ELBY, prostownika i 2 bezpieczników no i modułu
29.04.2017 15:57
Szukaj
Feberos Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51/1 '82
Dołączył: 23-11-2014
Liczba postów: 79
Reputacja: 3
Post: #8
RE: Simson przerywa na światłach
Spróbuj odłączyć przewód cewki świetlnej (czerwono-biały) od stacyjki i wtedy sprawdzić czy przerywa.
I powiedz pod jaki pin w stacyjce masz podłączony przewód z pinu 49 od ELBY, chcę chociaż wiedzieć czy gość miał pojęcie co gdzie i jak.

Simson S51/1 B '82 Almot+MZA 50ccm 4B Platyna 12V
Jawa 50 Mustang 223p '79 Almot 50ccm 3B Platyna 12V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2017 16:02 przez Feberos.)
29.04.2017 15:59
Szukaj
kobosky Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson 60/4/3
Dołączył: 29-04-2017
Liczba postów: 25
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Simson przerywa na światłach
Nie przerywa bo jak odpiąłem to swiateł nie ma

U mnie na elbie nie pisze jaki numer
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2017 16:03 przez kobosky.)
29.04.2017 16:01
Szukaj
Feberos Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51/1 '82
Dołączył: 23-11-2014
Liczba postów: 79
Reputacja: 3
Post: #10
RE: Simson przerywa na światłach
Tu masz prawdopodobnie twój wcześniejszy schemat:
http://www.a-k-f.de/moser/s51-1b.pdf
A według tego powinieneś podłączyć, skup się jedynie na module zapłonowym, reszta jest zbędna (np. ESB) :
http://www.a-k-f.de/moser/s51-1c_d.pdf

To już wiemy, że masz coś skopane przy stacyjce bo prawdopodobnie zakłóca cewkę zapłonową albo moduł.

Simson S51/1 B '82 Almot+MZA 50ccm 4B Platyna 12V
Jawa 50 Mustang 223p '79 Almot 50ccm 3B Platyna 12V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2017 16:09 przez Feberos.)
29.04.2017 16:04
Szukaj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Simson przerywa matihati 8 240 18.09.2020 20:04
Ostatni post: matihati
  Simson podczas jazdy przerywa Bobek1822 7 277 06.08.2020 17:57
Ostatni post: Paul S.
Question Przerywa powyżej 65km/h szamot666 2 268 14.06.2020 13:53
Ostatni post: szamot666
  Simson 70/6m przerywa chce iść a nie może kuczyniak56 2 406 02.08.2019 17:45
Ostatni post: Golibroda
  Raz przerywa a raz nie iksdelelel 6 482 09.07.2019 23:05
Ostatni post: HoeronixHD

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info