Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simson s51 remont generalny Soon...
Autor Wiadomość
Xinap Offline
Nowy
*

Pojazd: Simson s51
Liczba postów: 7
Reputacja: 0
Simson s51 remont generalny Soon...
Witam.
Nowy jestem więc wypada się przedstawić, tak więc Gabriel, miło mi.
Wiem, że takich tematów było sporo jednak czasy mamy troszkę inne, a jak wiadomo smaczki motoryzacyjne zmieniają się jak premier polski za kadencji A. D. EKHM, Przepraszam. J. K.
Wracając, kupiłem niedawno swojego drugiego simka w życiu, pierwszego sprzedałem kilka lat temu, gdy brakowało do samochodu, nawróciłem się jednak i kupiłem fajną maszynkę. Jest to s51 89r z oryginalnym tłokiem, cylindrem i głowica DDR, niestety platynka. Remont robiony podobno w okolicy 2000r, przebiegu tyle co na liczniku czyli 19k, po remoncie oczywiście, chodzi to wyśmienicie póki co, pierścienie dzwonią, przebieg daje się we znaki, leci tyle samo i prawie identycznie się zbiera co 60tka mojego brata.
Do rzeczy, niedługo będę planował remont generalny, łożyska, uszczelniacze, wał, cylinder, tłok. Jednak chciałbym usłyszeć odpowiedź od doświadczonych wyjadaczy. Jak by to najlepiej zrobić?
Myślałem aby zrobić to w ten sposob:
Mam trzy cylindry DDR nigdy nie szlifowane.
- Oddać cylinder DDR na szlif 60tke
- Założyć tłoka ZT Tuning,
- Wał, no właśnie wał. Myślałem nad zwykłym MZA od Jacka, bez żadnych wypełniaczy - fabryki nie poprawisz.
- Łożyska oczywiście KOYO, uszczelniacze wysokotemperaturowe brązowe.
- Głowica raczej oryginalna DDR zostanie
- Wydech seryjny, żadne spawaki i inne, nie pasuje mi to do simka. Przerobiłem tylko na aoa1 czy jak to się tam zwie.
- Gaźnik, no właśnie. Myślałem, aby też coś zmienić, Amal 19? Mam aktualnie nowy typ oryginalnych gaźników, 16N3-4. Zapłon zostanie póki co, chyba, że się kiedyś zdenerwuje na platynki i założę normalnego elektronika, żadnych DE, nie jestem przekonany co do tych wynalazków.
Co o tym myślicie?
Najbardziej mi chodzi o szlif cylka, nic mu nie będzie? Będzie to żyło miło zjedzenia tej najlepszej utwardzanej powierzchni? Proszę o swoje spostrzeżenia i opinie.
06.04.2020 21:41
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bomBer Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51 CP
Liczba postów: 941
Reputacja: 10
RE: Simson s51 remont generalny Soon...
Jeśli to ma być taki oryginalny simson, to ja bym dał cylek DDR do szlifu na kolejny wymiar (nie 60ccm). Tłok ZT-tuning. Wał IFA zwykły i gaźnik może BING
06.04.2020 22:09
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik

Pojazd: s70, A3 8L TDI
Liczba postów: 2,541
Reputacja: 176
Utwardzanej powierzchni? Toż to całe żeliwne. Szlifować można, kto zabroni. Ino czy nie lepiej tego DDR zostawić w spokoju? Zrobić mu szlif na 1 nadwymiar i złożyć jak fabryka dała. Szkoda moim zdaniem cała tuleje zezrec

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D

Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348

"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
06.04.2020 22:13
Szukaj Cytuj
Paul S. Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: s51 x3 & MZ TS
Liczba postów: 479
Reputacja: 12
Tak jak wyżej radzą : zrób sobie normalnie szlif na kolejny nadwymiar tłoka. Robienie zwykłej 60 i roztaczanie o kilka rozmiarów cyla DDR mija się z celem - mocy i tak nie przybędzie a zniszczysz tylko cylinder. W jack motors mogą ci sprowadzić taki nadwymiar tłoka ZT Tunning pod konkretny szlif. - Takich szlifów bedziesz mógł sobie zrobić w przyszłośći kilka bo tuleja ma zapas w przeciwieństwie do rozwiercenia od razu na 60 ccm...

- Tłok ZT Tunning to bardzo dobry wybór ( pierścienie nie dzwonią , no i w seryjnej konfiguracji silnika tłok jest praktycznie nie do zajechania Biggrin )
- Co do wału to najlepszym wyborem będzie MZA bez wypełniaczy ( wał bdb jakośći )
- Jeżeli chodzi o gaźnik to 16n3 nie jest zły. ( ja przynajmniej nie miałem z nim problemów) Ale jeżeli mam polecić jakiś gaźnik to Bing 17.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.04.2020 21:49 przez Paul S..)
11.04.2020 21:30
Szukaj Cytuj
Xinap Offline
Nowy
*

Dzięki za odpowiedzi i własne opinie.
Czyli tuleja w Simsonach jest full żeliwo, bez żadnych utwardzonych powierzchni, to mnie zadowala Smile
Co do tej mocy między 60tka a 50tką, hmmm. Jak już wspomniałem, brat ma 60tke, no już aktualnie dwie. Po dłuższej przejażdżce ewidentnie ma sporo więcej mocy od mojej 50tki, prędkości te same jednak przyspieszenie i moment obrotowy ewidentnie wzrósł. Jego dwa sety to cylindry DDR po szlifie na 60tke, bodajże 40.98 i tłoki MZA za dosłownie 50zl/szt. Całe szczęście mam takich cylindrów 3 sztuki więc chyba się pokuszę o 60tke Smile Czekam na jeszcze kilka opinii, pozdrawiam!
12.04.2020 09:39
Szukaj Cytuj
Paul S. Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: s51 x3 & MZ TS
Liczba postów: 479
Reputacja: 12
Co do porównania 60tka brata vs twoja 50tka to wydaje mi się ,że po prostu może masz juz słabszą kompresję na tłoku i dlatego odstaje z mocą i momentem. Co do setów 60/2 ccm i tłoków MZA - To naprawde zdają one egzamin ze względu na swoją wagę.. Tłok do 60ccm będzie minimalnie cięższy niż taki do 50ccm co powoduje większe wibracje na silniku. (kiedyś montowało sie tłoki almota o wiele cięższe od innych..) Tłok MZA jest stosunkowo lekki i dobry do takich konfiguracji. Jeżeli się dobrze dotrze to będzie służył. Sam posiadam w jednym simie tłok MZA ciemny i niema co narzekac (poza dzwonieniem Biggrin ale mi to nie przeszkadza)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2020 10:57 przez Paul S..)
12.04.2020 10:45
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bomBer Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51 CP
Liczba postów: 941
Reputacja: 10
Skoro masz kilka cylindrów DDR to w sumie można zrobić 60ccm, gdyby coś to bez problemu na oryginalną 50tkę wrócisz
12.04.2020 12:48
Szukaj Cytuj
Xinap Offline
Nowy
*

Witam ponownie.
Po zrobieniu 2500km simkiem doszedłem do wniosku, iż mimo jego świetnej kondycji czas na remont, ktoś ewidentnie go źle poskładał. Biegi wchodzą raz lekko raz ciężko, wyskakują, na pierwszym biegu czuć, że coś jest nie tak. Z dwójki na Jedynkę czyc jak gdyby był luz przekładniowy.
Do rzeczy:
Z góry przepraszam za brak fotek, jakoś nie umie fotografować.
Zamówiłem wszystkie części :
-Wał IFA
-Tłok (z powodu kryzysu koronapropagadny) wleciał MZA 2p za bagatela 50zl
-Łożyska KOYO, uszczelniacze wysokotemperaturowe
-Cylinder org. poszedł jeden na szlif pod wymiar tłoka 41.23
Wszystkie części oczywiście kupione u Jacka.
Po rozbiórce silnika okazało się, że :
Sprężynka na "choince biegów" była założona na złym miejscu, na jej miejscu był seger...
Koło zębate 44z od pierwszego biegu ma luzy na otworze rzędu 3mm!!! Klin przesuwny skrzyni biegów w miejscu, gdzie jest blokowany przez kulki wygląda fatalnie, do wymiany. Teoretycznie wskazana jest wymiana całej skrzyni biegów z powodu złego stanu jednego z kół z racji tego, że może dojść do sytuacji, gdzie nie dotrze się nowe koło na tyle, aby dobrze współpracować z resztą, jednak z racji kosztów zaryzykuje na wymianę tylko jednego.

Aktualnie czekam na powrót cylindra ze szlifu i przyjście reszty części.
Dodam, że zakupiłem dodatkowo śruby na cały silnik typu Imbus oraz dysze do gaźnika 72. Zobaczymy, czy przekroczy to Magiczna barierę 70km/h na prostej. More information soon...

Zapomniałem dodać, na silniki były jeszcze oryginalne łożyska i uszczelniacze DDR (twarde jak plastik) a Simson już miał remont wykonany przez poprzedniego właściciela na org. Częściach, łącznie ponad 45k przebiegu na oryginalnych łożyskach, które delikatnie tylko huczą. Ogromny i niski aż po same kule ukłon dla DDR.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.06.2020 15:54 przez Xinap.)
07.06.2020 14:58
Szukaj Cytuj