Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simsony "ze śmietnika"
Autor Wiadomość
pypu140 Offline
!!! W.S.R.H !!!
*

Pojazd: Simson s51
Liczba postów: 1,342
Reputacja: 29
Simsony "ze śmietnika"
Witam wszystkich po latach.

Jak pewnie niektórzy pamiętają inni może i nie jestem Simsoniarzem, który już kilka lat temu wypadł z obiegu i chce przywrócić do życia swoje "śmietnisko", które przez lata zgromadziło się w garażu.

Nie dawno sprzedałem swojego Simsona "perełeczkę", który po 5 latach od renowacji więcej stał niż jeździł i po tym fakcie obrałem sobie dziwne hobby - o czym więcej na dole.

Chciałbym spożytkować wszystkie fanty tworząc z nich jeżdżące pojazdy - poniżej trochę nakreślę jakie projekty mam zamiar wykonać. Z góry uprzedzam, że nie będą to renowacje za gruby hajs z zachowaniem wręcz przesadnej estetyki, więc jeśli nie masz mocnych nerwów to możesz dalej tego nie czytać, gdyż nie mam zamiaru czytać komentarzy, że zepsułem klasyka itp. bo te Simsony wcale nie istnieją, więc nie ma co psuć Biggrin

1. Projekt drogowy a'la oryginał.

Pojazd ogarnięty budżetowo, wizualnie zbliżony do oryginału.
Silnikowo ma być to ucywilizowana wersja Simsona, czyli moc finalna w okolicy 7KM, prosta konfiguracja, pojemność prawdopodobnie 60cc po jakimś portingu, jakiś dobry gaźnik, zapłon, tłok itp.

Do projektu posiadam sfatygowaną ramę główną z papierami (którą docelowo będę chciał wymienić na lepszą a tą wykorzystać w pojeździe 2, któremu akurat papiery nie będą potrzebne), kilka fantów do nadwozia walających się po garażu i "1/3" silnika w kawałkach, wydech dolny 32mm, jakieś gaźniki itp.

2. Projekt "śmietnik" - czyli to co zostanie z poprzedniego do upalania po polach.

Pojazd kompletnie bez przywiązywania uwagi do walorów wizualnych - formą finalną może całkowicie nie przypominać Simsona.
Docelowo mocny silnik - tutaj mam z dawnych czasów budżetowe 85/4 w rozsypce, które jeździło już w podobnej "budzie" i należałoby je poskładać. Moc docelowa z zachowaniem charakterystyki offroadowej 13-14KM.
W tym przypadku chciałbym zasilić do Dellorto 24mm lub BVF 19mm, które posiadam, w silniku zamontowana jest skrzynia o autorsko dobranych przełożeniach, aby zoptymalizować różnice między przełożeniami (1 bieg - 2,5 / 2 bieg 1,80 / 3 bieg 1,39 / 4 bieg 1,15), posiadam też kolanko Enduro 32mm oraz szczątki jakiegoś fabrycznego wydechu - elementy te chciałbym wykorzystać w obliczeniu i budowie dyfuzora pod ten silnik.

Z racji, że wychowałem się na tych pojazdach i to w czasach, gdzie ich wartość była na takim poziomie, że 1500zł to było drogo to w tym temacie będę pokazywał (może trochę udowadniał?) w jakim budżecie można ogarnąć przyzwoite jezdne pojazdy - taka moja dziwna inicjatywa Biggrin

Temat będę aktualizował na bieżąco, pozdro Wink

piwo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.02.2023 00:20 przez pypu140.)
03.02.2023 22:34
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Goodmayes Offline
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson SR50
Liczba postów: 467
Reputacja: 3
RE: Simsony "ze śmietnika"
Projekt śmietnik fajny bo autorski.

Skrzynia ciekawa, trzy biegi od SR80 plus 4 bieg dołożony od FEZa.
Ona mi na tor bardziej pasuje niż do jazdy. Bez jedynki żeby jakoś to ruszało trzeba dość dużą zębatkę dać z tyłu, 46 albo więcej?

Opis silnika 110 cm³
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.02.2023 04:00 przez Goodmayes.)
04.02.2023 04:00
Szukaj Cytuj
pypu140 Offline
!!! W.S.R.H !!!
*

Zgadza się skrzynia z "wywaloną" jedynką - patent sprzed kilku lat, żeby dało się fajnie śmigać w terenie Smile
Takie trochę patenty minionej już epoki tuningu można powiedzieć.

Na początku miałem skrzynię 2,5-1,89-1,54-1,33 lecz była trochę za krótka i ciężko było przebić 80km/h, ale przyspieszenie było petarda. Później tak jak mówisz zmieniłem 2 i 3 na koła zębate z SR80 a przełożenie 1,15 kupione było w Niemczech już pewnie z 10 lat temu bodajże w Langtuning gdyż nie było to osiągalne w PL. W tej konfiguracji trochę bardziej odczuwalna jest różnica między przełożeniem 1,8 - 1,39 ale przy mocy maksymalnej w okolicach 8500rpm silnik bez problem idzie i nie wypada z rezonansu Smile

Na tej skrzyni przy przełożeniu 15/51 dało się fajnie ruszać a i v-max lekko przekraczał 90km/h więc na trasę może średnio, ale na pojeżdżawki po szutrach gdzie nawet taką prędkość rzadko się osiąga jest wystarczająca.
W Simsonie nr. 1 czyli do bardziej rekreacyjnych przejażdżek drogowych będzie standardowa skrzynia 3 lub 4 biegowa, zależy co uda mi się uzbierać w garażu - w tym przypadku silnik będzie elastyczny, więc nawet 3 biegowa skrzynia nie powinna kolidować Smile

piwo
04.02.2023 10:56
Szukaj Cytuj
Podziękowania: zeflo
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator

Pojazd: S51 S70 E38
Liczba postów: 1,818
Reputacja: 27
Bardzo fajnie że wróciłeś, sporo się tu pozmieniało od tamtych czasów. Dużo osób tutaj pewnie nawet nie wie czym sie zajmowałeś.

Z tego co ja się domyśliłem to Ty dziurawisz nam cylindry.

Jeżeli się nie pomyliłem to fajnie by było mieć tutaj kogoś takiego. Jeżeli zostaniesz tutaj trochę dłużej to może nas nauczysz czegoś, bo technika się zmienia i pewnie my tutaj nie nadążamy za wszystkim.

Głównie interesuje mnie projekt 1, bo chyba mamy możliwość się porównywać

Mój endurak
04.02.2023 15:00
WWW Szukaj Cytuj
pypu140 Offline
!!! W.S.R.H !!!
*

W dosłownym tego słowa znaczeniu (czyli "dremlowaniu") w modyfikacjach nie działam już od dobrych kilku lat, lecz cały czas od strony teoretycznej i technicznej jestem z tym na bieżąco Smile

Jeśli będzie jakiekolwiek zainteresowanie tematem to z pewnością jak za dawnych lat będę ciągnął ten wątek, lecz ostatnimi czasu miejsca takie jak to trochę podupadły przez te instagramy i inne facebooki Xd

Ogólnie Simson nr 1 z pewnością będzie projektem który pochłonie więcej czasu oraz będzie wymagał więcej uwagi aby całość finalnie wyglądała schludnie.

Projekt nr 2 można powiedzieć, że nabiera tempa przez ostatnie 3 dni kiedy to powstał pomysł stworzenia wyżej przedstawionej inicjatywy, więc w przyszłym tygodniu będzie spora dawka fotek, dziwnych rozwiązań itp - pod warunkiem, że ogarnę jak do posta dodać zdjęcia Smile

piwo
04.02.2023 16:44
Szukaj Cytuj
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator

Jak dodawać zdjęcia

Ostatnio tutaj się zaczął jakiś wyścig zbrojeń modyfikowanych 50cc, mam wrażenie że wzięli zainteresowanie z mojego simsona. Także 60cc też będzie ciekawe.

Kojarzę Cie mocno z Jackiem, nie wiem czy dobrze mi się wydaje

Mój endurak
04.02.2023 17:14
WWW Szukaj Cytuj
R E K L A M A
pypu140 Offline
!!! W.S.R.H !!!
*

Bo to te same okolice i swego czasu byłem stałym klientem na hamowni ?
W kwestii modyfikowania 50-tek też dołożyłem do tematu swego czasu swoje 3 grosze i miałem generujący prawie 11KM silnik 50/4/3 o bardzo ostrej charakterystyce praktycznie uniemożliwiającej eksploatację na drodze.
https://youtu.be/o4mjN6Jrem8
Tworzyłem też drugi projekt 50/3 z myślą o klasie motorowerów w wyścigach klasyków niestety sytuacja zdrowotna przesadziła o rezygnacji z dalszego rozwoju w tym temacie...

piwo
04.02.2023 19:52
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik

Pojazd: s70, A3 8L TDI
Liczba postów: 2,561
Reputacja: 176
Witamy znowu Smile ciekawy temat, chętnie będę śledzić i też wtrącać swoje 3 grosze Wink

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D

Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348

"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
04.02.2023 22:50
Szukaj Cytuj
Qwet Online
Stały bywalec
*

Pojazd: Simson S51
Liczba postów: 904
Reputacja: 16
Hej Smile Też ostatnio lubię znikać, ale na kilka miesięcy, nie lat Tongue Fajnie że zaczynasz pisać, może trochę ożywisz te przymierające forum Smile

Moje 50,00cm³ wzięło swoją inspirację ściśle od kolegi twojstara1, a nie od HoeronixHD bo nie lubię niskoobrotowych klasyków. Tak czy inaczej, teraz należymy do jednego klubu piwo
Ostatnio dokonałem pierwszego odpalenia po złożeniu 50/4 ze spawakiem
http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...#pid165166
Na 11 koni nawet w ogóle nie liczę, ale może chociaż 8 się uda.
BTW jakie w tym 50/4/3 miałeś wysokości okien że aż taki wynik? U mnie 26mm/35mm.

Podoba mi się oczywiście twój drugi projekt, tylko trochę szkoda że chcesz aż tak bardzo ograniczać budżet. Jakbym budował coś takiego to wybrałbym dużą pojemność typu 110cm³ w cylindrze simsona albo wręcz MTX.

Mój simson - Kliknij tutaj
Prędkość maksymalna - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
05.02.2023 11:58
Szukaj Cytuj
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator

8 to jest minimum. Masz spawaka i dwie dziury więcej, a ja miałem prawie 6KM na serii wydechu gaźniku i zapłonie

Mój endurak
05.02.2023 12:31
WWW Szukaj Cytuj

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info