Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stacyjka z sr50 do s51
Autor Wiadomość
Plutekk Offline
Nowy
*


Pojazd: simson s51
Dołączył: 11-11-2020
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #1
Stacyjka z sr50 do s51
Witam serdecznie wszystkich.

Od pewnego czasu walczę z podłączeniem elektroniki w moim simsonku.
Problemem jest to, że postanowiłem włożyć stacyjkę z simson-a sr50 (8 kabli) do s51 ,a dopiero wdrażam się w temat elektryki i nawet nie wiem do końca co do czego służy.
Wszystko szło gładko dopóki nie przyszła kolej na elbę ,ewr i moduł zapłonu . Znalazłem na internecie schematy ale wszystkie są do seryjnej stacyjki.
Posiadam simsona s51 b4/1 z 1993 (przynajmniej tak jest napisane na tabliczce) z instalacją 12v na platynkach
kupiłem już do niego :
-moduł zapłonu
-ewr
-elbę
-prostownik diodowy
-stacyjkę sr50 8 kabli
-akumulator
-kostkę /złączkę instalacji
Do tej pory sugerowałem się tym schematem :     http://static.elektroda.pl/attach/slez_8...y_3463.gif

Proszę aby ktoś powiedział mi jakie kable gdzie trzeba podłączyć i gdzie umieścić bezpiecznik ( na większości schematów jest on na minusie idącym z ramy do akumulatora)



Przepraszam jeśli na forum jest już gdzieś taki wątek ale musiałem go w takim razie przeoczyć Biggrin piwo
12.11.2020 00:53
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 700
Reputacja: 28
Post: #2
RE: Stacyjka z sr50 do s51
To schemat instalacji od wersja S51/1 C1 i E (12V electronic, światła HS-1 w pozycjach I i II stacyjki):
https://www.akf-shop.de/media/pdf/d0/61/51/s51-1c1.pdf

Najblizsza mu wersja SR to SR50/1 C:
https://www.akf-shop.de/media/pdf/35/b1/...0-1c_d.pdf

Jakie masz kolory kabli wychodzące z tej stacyjki?

Bezpiecznik w wersjach 12V (S51/1 i SR50/1) był jeden i na minusie.


Plutekk napisał(a):Posiadam simsona s51 b4/1 z 1993 (przynajmniej tak jest napisane na tabliczce) z instalacją 12v na platynkach
To niemożliwe w takiej konfiguracji.
Gdzie ma czujnik stopu od tylnego hamulca?
Jaki oryginalnie miał prostownik i skrzynkę bezpieczników?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2020 23:28 przez IFA_1988.)
12.11.2020 23:27
Szukaj Cytuj
Plutekk Offline
Nowy
*


Pojazd: simson s51
Dołączył: 11-11-2020
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Stacyjka z sr50 do s51
Co do wersji to się pomyliłem i jest to s51 b1/1 z 1993 , czujnik stopu dopiero zakupiłem .
Skrzynia aktualnie jest 4 biegowa i na 99,9% taka wyszła już z fabryki ,a co do prostownika to nie mam pojęcia ,ponieważ motocykl kupiłem bez niego (wszystko na krótko podpięte)

kable wychodzące ze stacyjki :
1) Kabel Brązowo- Biały
2) Kabel Brązowy
3) Kabel Biało-Czarny
4) Kabel Szaro-Czerwony
5) Kabel Czerwono- Biały
6) Kabel Czerwono-Zielony
7) Kabel Czarno-Niebieski
8) Kabel Czarny
14.11.2020 00:29
Szukaj Cytuj
Grzegrzyk Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 1982r
Dołączył: 26-12-2017
Liczba postów: 428
Reputacja: 13
Post: #4
RE: Stacyjka z sr50 do s51
Dokonałem takiej modyfikacji u siebie i nie było z tym żadnego problemu. Co prawda nie sugerowałem się jednym konkretnym schematem, a wybierałem fragmenty poszczególnych z pasującymi mi funkcjami i usprawnieniami (czujnik hamulca nożnego i ręcznego, wyprowadzenie przewodów do ewentualnego obrotomierza itd.). Wszystkie połączenia między wiązką a stacyjką są zrobione na oryginalnych kostkach (jedna z s51, druga z sr50) zamontowanych tak jak fabrycznie w obudowie filtra, bezpiecznik jest w standardowej obudowie zaraz pod uchwytem stacyjki. Nie wiem czy fabryczna instalacja pozwoli na takie cuda pod względem długości przewodów (całą wiązkę robiłem od początku do końca z przewodów zakupionych na szrocie z jakiegoś Passata, więc długościowo miałem pełną dowolność). W załączniku podrzucam ci schemat który jest obecnie u mnie. Wszystkie kolory, jak i połączenia wewnętrzne stacyjki się pokrywają.


Załączone pliki Miniatury
   

Pomogłem? Zostaw plusa!
14.11.2020 18:28
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 700
Reputacja: 28
Post: #5
RE: Stacyjka z sr50 do s51
Pluttek napisał(a):Co do wersji to się pomyliłem i jest to s51 b1/1 z 1993
Też trochę dziwne, S51 w 93 już raczej nie produkowali.
Gdzie ma sygnał dzwiękowy?
Czujnik stopu jest przy mocowaniu silnika czy w tylnym kole?
Schemat do wersji S51/1 B:
https://www.akf-shop.de/media/pdf/ec/04/7d/s51-1b.pdf
Sprawdź czy kolory jakie masz w instalacji zgadzają się z tymi na schemacie.
Schemat który wrzucił Grzegrzyk jest spoko, tylko w S51/1 B nie będziesz miał fabrycznie przycisku do sygnału światłami, więc kabel czarno-niebieski będzie niewykorzystany.
I podświetlenie licznika jest zasilane z cewki świateł (fabrycznie w S51/1 B z cewki ładowania przez ELBA-ę).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2020 22:00 przez IFA_1988.)
14.11.2020 21:47
Szukaj Cytuj
Plutekk Offline
Nowy
*


Pojazd: simson s51
Dołączył: 11-11-2020
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Stacyjka z sr50 do s51
Sygnał dźwiękowy jest przy blendzie jeśli o to chodzi , czujnik stopu przy silniku . Wszystkie kable z zapłonu dziś samemu lutowałem ,bo poprzedni fachowiec na taśmę izolacyjną tylko to połączył.
15.11.2020 00:08
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Plutekk Offline
Nowy
*


Pojazd: simson s51
Dołączył: 11-11-2020
Liczba postów: 4
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Stacyjka z sr50 do s51
udało mi się !Podłączyłem tak wzorując się tym schematem z S51/1 B. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Smile
19.11.2020 10:53
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  stacyjka 7-8 kabli simson sr50 Raper1989 1 561 15.09.2019 13:33
Ostatni post: bomBer
  Stacyjka Simson S51 sr50 Mati201 7 1,575 04.05.2017 22:03
Ostatni post: Kerek
  zapłon lfk stacyjka otmar666 4 990 19.03.2017 19:18
Ostatni post: jaro5
  blinda na światłach mijania czyli stacyjka poz 2 Mateo 1 733 05.02.2017 23:34
Ostatni post: robigtaa
  Stacyjka Sr do S51 maximus3433 1 851 16.01.2017 22:31
Ostatni post: HaXbOx

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info