Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Światła
Autor Wiadomość
McMichael99 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51 E
Dołączył: 18-02-2017
Liczba postów: 71
Reputacja: 2
Post: #1
Światła
Panowie, chciałbym zrobić sobie światła pod aku i dać cewkę świetlną i ładowania razem, żeby robiły za ładowanie, będzie to działało? świetlna 42W ładowania 21W i połączyć to szeregowo, czy wystarczająco mocne będzie ładowanie? Mój zapłon to elektronik 12v, mam elbe i czy to dobrze że na aku na włączonym silniku (na razie oryginalnie na 1 cewce od ładowania) pokazuje mi nawet do 17V już na bardzo wysokich obrotach, normalnie z 15? Czy po prostu jest źle zrobiona instalacja i elba nie spełnia swojego zadania?

Tzn. z tym ładowaniem jest tak, że na jałowych obrotach ma z 12 - 13V, na średnich koło 15 no i jak mu dam prawie do końca to zamyka się przy 17

Mój sim s70 enduro Szczerbol:
- cylinder 70/4/3 mk2 24/34
- tłok ZT-tuning 2p
- głowica almot s70
- wał MZA s70 bez wypełniaczy
- łożyska NTN
- sprzęgło s51 na docisku 1.6 z dekielkiem oporowym
- spawak górny by Garry
- zapłon Ducati Energia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.12.2017 19:27 przez McMichael99.)
20.12.2017 19:24
Szukaj
R E K L A M A
HubertSimson Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: SR50
Dołączył: 17-03-2017
Liczba postów: 40
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Światła
Powinien mieć max 14,4 V nigdy nie powinienes odpalac motoru bez aku bo to praktycznie zawsze sie kończy z uszkodzeniem elby
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.12.2017 23:22 przez HubertSimson.)
20.12.2017 23:22
Szukaj
McMichael99 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51 E
Dołączył: 18-02-2017
Liczba postów: 71
Reputacja: 2
Post: #3
RE: Światła
Na razie z przeróbką świateł dałem sobie spokój. Zająłem się problemem ładowania. Przerobiłem instalacje, tak jak ma być i mam problem, z mostka prostowniczego wychodzi mi 20V i narazie testuje bez elby bo mam zepsutą i gdy podłączam kabel wychodzacy z mostka do aku to wgl nie pokazuje tych 20V tylko cały czas 12V, tyle ile ma akumulator normalnie, nic się nie zmienia, trochę iskrzy jak dotykam kable, pewnie przez różnicę napięć czy coś w tym stylu, ale samo napięcie się nie zmienia, przez stacyjkę i bezpośrednio do aku to samo. Co może być nie tak?

Mój sim s70 enduro Szczerbol:
- cylinder 70/4/3 mk2 24/34
- tłok ZT-tuning 2p
- głowica almot s70
- wał MZA s70 bez wypełniaczy
- łożyska NTN
- sprzęgło s51 na docisku 1.6 z dekielkiem oporowym
- spawak górny by Garry
- zapłon Ducati Energia
22.12.2017 22:11
Szukaj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 686
Reputacja: 28
Post: #4
RE: Światła
Cytat:gdy podłączam kabel wychodzacy z mostka do aku to wgl nie pokazuje tych 20V tylko cały czas 12V

Na wysokich obrotach też nie wzrasta?
Akumulator sprawny? Nie rozładowywuje się sam?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.12.2017 22:20 przez IFA_1988.)
23.12.2017 22:19
Szukaj
McMichael99 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51 E
Dołączył: 18-02-2017
Liczba postów: 71
Reputacja: 2
Post: #5
RE: Światła
Jak dam trochę gazu to wzrasta powiedzmy do 12.6-8, ale pamiętam że dawniej bez regulatora miał nawet 17 i więcej. Dodam że aku miało 11.7V i pochodził chwilę z podpiętym kablem od mostka i jest 12.4 , czyli niby coś naładował, ale dziwi mnie gdzie znika te 21V wychodzące z mostka gdy zetkne kabel ze stacyjką lub bezpośrednio z plusem od aku...

Mój sim s70 enduro Szczerbol:
- cylinder 70/4/3 mk2 24/34
- tłok ZT-tuning 2p
- głowica almot s70
- wał MZA s70 bez wypełniaczy
- łożyska NTN
- sprzęgło s51 na docisku 1.6 z dekielkiem oporowym
- spawak górny by Garry
- zapłon Ducati Energia
24.12.2017 00:31
Szukaj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 686
Reputacja: 28
Post: #6
RE: Światła
Cytat:ale dziwi mnie gdzie znika te 21V wychodzące z mostka gdy zetkne kabel ze stacyjką lub bezpośrednio z plusem od aku...

Takie spadki napięcia są normalne przy prądnicach tego typu jak w simie. Bardziej mnie zastanawia to:

Cytat:ale pamiętam że dawniej bez regulatora miał nawet 17 i więcej

Wszystkie kable od cewki aż mostka są dobre (nie przetarte, naderwana itp.)? Wszystkie konektory od cewki aż mostka mają dobry styk, nie zaśniedziały?
Akumulator sprawny? Nie rozładowywuje się sam?
Akumulator jest żelowy czy zwykły?
24.12.2017 14:45
Szukaj
R E K L A M A
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,848
Reputacja: 49
Post: #7
RE: Światła
Po pierwsze to gdy podłączymy cewki szeregowo to sumują się ich napięcia a prąd zostaje taki sam.Równolegle to sumują się prądy a napięcie pozostaje bez zmian.Cewki muszą być takie same czyli dwie 42W a nie o różnych mocach.I daruj sobie światła z aku. Ewentualnie dla własnego bezpieczeństwa można stop podpiąć pod aku
24.12.2017 16:04
Szukaj
McMichael99 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51 E
Dołączył: 18-02-2017
Liczba postów: 71
Reputacja: 2
Post: #8
RE: Światła
Stop pod aku zrobiłem, światła sb daruję, tylko z tym ładowaniem mam teraz problem, gdzieś mi zanika ten prąd z z mostka, normalnie jak dałem do mostka zarówke 21W to świeciła, a jak podlaczam mostek do aku to na mierniku nagle z 21W robi się 12 czyli tyle ile z aku, przepływ przez stacyjke jest, chociaż nawet bez stacyjki bezposrednio do plusa od aku to samo sie dzieje, dawniej normalnie jak mierzyłem na biegunach aku na odpalonym bez regulatora to bylo te 17V, teraz nawet do 13 nie dochodzi, ale niby coś podładował bo pochodził z minute i z 11.7 sie zrobiło 12.4 ale dalej mnie to dziwi

Mój sim s70 enduro Szczerbol:
- cylinder 70/4/3 mk2 24/34
- tłok ZT-tuning 2p
- głowica almot s70
- wał MZA s70 bez wypełniaczy
- łożyska NTN
- sprzęgło s51 na docisku 1.6 z dekielkiem oporowym
- spawak górny by Garry
- zapłon Ducati Energia
25.12.2017 13:58
Szukaj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 686
Reputacja: 28
Post: #9
RE: Światła
Cytat:jak dałem do mostka zarówke 21W to świeciła

A teraz po podpięciu do "+" mostka jak świeci?
Jak świeci po podpięciu bezpośrednio do kabli idących z cewki (tych podpinanych do "~" mostka)?
25.12.2017 15:55
Szukaj
McMichael99 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51 E
Dołączył: 18-02-2017
Liczba postów: 71
Reputacja: 2
Post: #10
RE: Światła
Temat zamknięty, kupiłem chiński regulator, wszystko git, ładowanie na jałowych obrotach około 12.6 jak przygazuje to ponad 13. Dzięki za wskazówki. Wink

Mój sim s70 enduro Szczerbol:
- cylinder 70/4/3 mk2 24/34
- tłok ZT-tuning 2p
- głowica almot s70
- wał MZA s70 bez wypełniaczy
- łożyska NTN
- sprzęgło s51 na docisku 1.6 z dekielkiem oporowym
- spawak górny by Garry
- zapłon Ducati Energia
01.01.2018 18:39
Szukaj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Światła Kacper.Ppppp 8 203 01.09.2020 18:56
Ostatni post: IFA_1988
  ŚWIATŁA TYL S51 PLATYNKI 6V karols51 1 141 26.08.2020 21:32
Ostatni post: IFA_1988
  Kwadratowa lampa - brak tylnego światła Dawid212 1 250 15.07.2020 16:12
Ostatni post: IFA_1988
  Brak światła stop-u po zrobieniu instalacji iksdelelel 7 455 29.05.2020 19:52
Ostatni post: IFA_1988
  Światła pozycyjne i mijania Simson SR50 robertRK 7 995 05.04.2020 10:27
Ostatni post: robertRK

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info