Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Światło przednie się lekko żarzy
Autor Wiadomość
Dawid212 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 09-08-2012
Liczba postów: 146
Reputacja: 0
Post: #1
Światło przednie się lekko żarzy
Witam mam problem, dostałem od kolegi zapłon, bez cewki ładowania wymieniłem cewke ładowania, a że mialem też tą dużą 42W świetlną od przednich świateł to też ją założyłem, bo tamta wyglądała tragicznie.

Niestety światło z przodu nie świeci tak jak powinno, tylko lekko się żarzy po dodaniu gazu.. Cewka sprawna 100%, światlo jak podłączam na krótko do aku to świeci bez problemu. O co może tu chodzić?

"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..."
06.06.2019 08:18
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 943
Reputacja: 10
Post: #2
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Dobrze podłączone??
I Czy mi się wydaję, czy cewka 42W nie występuje, tylko są dwie po 21W jeśli jest EWR
06.06.2019 11:47
Szukaj Cytuj
Dawid212 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 09-08-2012
Liczba postów: 146
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Podłączone wszystko jest tak jak powinno.
Tą cewke mam https://www.jackmotors.pl/oldtimer/cewka...mson-plitz
I jest ona sprawna bo przedwczoraj na starym zapłonie świeciła nornalnie, kabel by był przerwany ? Wątpię

"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..."
06.06.2019 15:12
Szukaj Cytuj
HoeronixHD Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: S51 S70 E38
Dołączył: 26-06-2016
Liczba postów: 1,325
Reputacja: 21
Post: #4
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Cewka 42W zasila przednie światło, tylną pozycyjną i żarówkę licznika

Mój endurak
06.06.2019 16:17
WWW Szukaj Cytuj
Dawid212 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 09-08-2012
Liczba postów: 146
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Tzn. że żarówkę licznika(licznika nie mam), tylne pozycyjne muszę do tej cewki podłączyć?
Wcześniej chodziło mi światło na niej bez problemu mimo że przylutowałem tylko do niej kabel od świateł.

"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..."
06.06.2019 17:19
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 746
Reputacja: 32
Post: #6
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Może spróbuj:
1) odłączyć kabel idący od tej cewki do stacyjki
2) podłączyć do niego na krótko żarówkę (np. 21W) i zobaczyć czy już na wolnych obrotach świeci

Sprawdź jeszcze miejsce lutowania drutu do kabla, czy dobrze trzyma.
Masz dostęp do multimetru?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.06.2019 18:10 przez IFA_1988.)
06.06.2019 18:06
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 943
Reputacja: 10
Post: #7
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Sprawdź czy magneto nie ociera o cewkę
06.06.2019 23:40
Szukaj Cytuj
Dawid212 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 09-08-2012
Liczba postów: 146
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Problem dalej nie rozwiązany, lecz wiem co zrobić by zaczęło normalnie świecić.
Ogólnie pod stykiem pod którym powinny być przednie światła podpięte nie świecą, świecą zaś normalnie pod stykiem pod którym są podłączone tylne światła, i jak tylne odłączone to przednie świecą normalnie, a gdy podłączone tylne(oczywiście pod inne styki próbuje) to przednie tylko się żarzy.. Odłączam tylne świeci normalnie.. O co może chodzić?

"Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale..."
08.06.2020 14:42
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 943
Reputacja: 10
Post: #9
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Czyli stacyjka do wymiany?
08.06.2020 19:30
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 746
Reputacja: 32
Post: #10
RE: Światło przednie się lekko żarzy
Z którego schematu korzystasz?
Jaki to oryginalnie był Simson? Z którego roku?
O którym styku piszesz:
Dawid212 napisał(a):pod stykiem pod którym są podłączone tylne światła

o 58?
08.06.2020 19:50
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Nie działające kierunki, klakson i światło stop Wilde20 1 356 31.05.2021 14:27
Ostatni post: Qwet
  H4 oraz światło z akumulatora matt135 3 273 27.05.2021 09:38
Ostatni post: Qwet
  Tylne światło mijania słabo świeci DAWIDR 2 527 20.03.2021 16:04
Ostatni post: arturwietnam
  Słabe przednie świało przy włączonym tylnim Marcinsr50 0 542 29.10.2020 03:13
Ostatni post: Marcinsr50
Photo Nie działające światło tył i światło stopu Norbert12 7 954 06.05.2020 17:09
Ostatni post: IFA_1988

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info