Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Światło stop
Autor Wiadomość
Psychoo Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-04-2015
Liczba postów: 46
Reputacja: 0
Post: #1
Światło stop
Witam, posiadam Simsona s51 Enduro, mam problem ze światłem stop i światłem pozycyjnym. Gdy wciskam tylni hamulec to stop gaśnie, a gdy hamulec jest puszczony to ciągle się świeci :/ Nie mam pojęcia co jest nie tak, gdyż wszystkie przewody przy lampie są prawidłowo podpięte i reszta instalacji też jest prawidłowo.
Natomiast światła pozycyjnego też w ogóle nie ma. Żarówka nie jest przepalona na 100% bo sprawdzałem i działa. Simson nie posiada akumulatora.
Proszę o pomoc Smile

Zapraszam na mój fp https://www.facebook.com/oldtimermotoboy...page_panel

I na kanał https://www.youtube.com/channel/UCxkEpTm...1TaTcvtG6w
27.04.2018 09:31
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 299
Reputacja: 12
Post: #2
RE: Światło stop
Gdzie masz czujnik stopu? Przy tylnym kole?
Sprawdź co się dzieje po:
- odłączeniu kabla od czujnika
- dotknięciu odłączonym kablem masy
27.04.2018 18:28
Szukaj Cytuj
Psychoo Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 27-04-2015
Liczba postów: 46
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Światło stop
Czujnik przy tylnym kole. Po odłączeniu kabla, stop gaśnie. Po dotknięciu odłączonym kablem do masy stop się świeci.

Zapraszam na mój fp https://www.facebook.com/oldtimermotoboy...page_panel

I na kanał https://www.youtube.com/channel/UCxkEpTm...1TaTcvtG6w
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2018 19:50 przez Psychoo.)
27.04.2018 19:50
Szukaj Cytuj
Frugas09 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51B
Dołączył: 02-09-2017
Liczba postów: 121
Reputacja: 1
Post: #4
RE: Światło stop
Światło pozycyjne jest zasilane z akumulatora, więc nie może się świecić gdy go nie ma.

Pomogłem? Zostaw +!
27.04.2018 20:45
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 299
Reputacja: 12
Post: #5
RE: Światło stop
Sprawdź w jakim stanie jest czujnik w kole, bo wygląda na to że tu jest coś nie tak (może blaszka się wygięła).

Co do pozycyjnego:
1) Masz w nim prostownik taki jak był w oryginale (nie ELBA-ę)?
2) Sprawdź na włączonych światłach i silniku, czy masz napięcie na stykach
- 58 stacyjki
- 59b stacyjki
- punkcie potrójnym stacyjki

Jeśli nie masz miernika, to odepnij kabel od tylnego pozycyjnego (w org. instalacji szary) i dotknij nim (na włączonym silniku i małych obr) punktu potrójnego, żarówka pozycyjnego powinna świecić.

Frugas09 napisał(a):Światło pozycyjne jest zasilane z akumulatora, więc nie może się świecić gdy go nie ma.

Wg tego schematu:
http://www.a-k-f.de/moser/s51-s70.pdf
w pozycji IV powinno być z aku, w pozycji III z cewki ładowania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2018 20:58 przez IFA_1988.)
27.04.2018 20:52
Szukaj Cytuj
Frugas09 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson S51B
Dołączył: 02-09-2017
Liczba postów: 121
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Światło stop
Ja zakładałem wg schematu do s51 B to mam tylko z akumulatora.

Pomogłem? Zostaw +!
28.04.2018 09:16
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 299
Reputacja: 12
Post: #7
RE: Światło stop
Ja myślałem o tym schemacie do B1 (przerywacz, nie electronic):
http://www.a-k-f.de/moser/s50b1.pdf
i tu też w pozycji IV pozycyjne jest z aku, w pozycji III z cewki ładowania.
28.04.2018 13:48
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Simson S51 Blinda i światło stopu tył Arek67 4 134 10.10.2018 23:24
Ostatni post: Grzegrzyk
  Światło stopu simson Mechanik 1 125 01.08.2018 13:14
Ostatni post: IFA_1988
  Słabe światło Stop japanpl 3 775 30.07.2015 16:25
Ostatni post: Enduro.s70
  Naciskam stop a Simson gaśnie. maslascher 1 697 12.05.2014 21:03
Ostatni post: mateusz19160
  Przepalające się światło kotek744654 7 1,109 19.03.2014 21:58
Ostatni post: Leinad_DDR

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info