Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tłok do 60/4 ?S51
Autor Wiadomość
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #1
Tłok do 60/4 ?S51
Czy tłok MZA 2p da radę w 60/4? Raczej nisko strojony,okno,kanały zrobione pod standardowy wydech by ciągnął od samego dołu i był elastyczny,na trasy. Ewentualnie potem zmiana na fi 32-czy po dostosowaniu cyla pod wydech standard nie pogorszę osiągów zakładając fi ? Olej półsyntetyk Castrol. Tak wiem BR...bleble ale jest to nie wysilony set a BR też dzwoni i w zestawie dostałem MZA.
26.12.2016 00:44
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
jaro5 Offline
Moderator
Moderator


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 24-04-2015
Liczba postów: 3,177
Reputacja: 93
Post: #2
RE: Tłok do 60/4 ?S51
Wytrzyma mza.
Sfazuj krawędzie okien i będzie dłużej,,nie dzwonił,,

pomiar mocy hamownia 70/6m https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
drag race https://www.youtube.com/watch?v=M2HFExKamVw
Simson enduro temat; http://simsony.info/Thread-Simson-S51-en...eaktywacja
Motorynka temat; http://simsony.info/Thread-Projekt-z-sil...ek-by-jaro
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2016 01:39 przez jaro5.)
26.12.2016 01:38
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #3
RE: Tłok do 60/4 ?S51
(26.12.2016 01:38 )jaro5 napisał(a):  Wytrzyma mza.
Sfazuj krawędzie okien i będzie dłużej,,nie dzwonił,,

To jest MK2. Jeszcze go nie rozpakowałem,tak wyszło. Pewnie ma sfazowane. Jest zrobiony pod wydech standard 28/36. A jak bym chciał zmienić na fi 32 ,czy nie pogorszę osiągów,czy ta przeróbka nie ma wpływu na fi32 ?
Gdybym miał ten cyl ze spawakiem itp. to wtedy bym musiał dać coś lepszego niż MZA? Ze względu na wyższe obroty itp. Pytam z ciekawości
26.12.2016 02:17
Szukaj Cytuj
adasio Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 06-11-2016
Liczba postów: 160
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Tłok do 60/4 ?S51
Ty niemasz wysoko strojonego więc nie trzeba zmieniać tłoka. Jeśli chodzi o fi32 to poprostu będzie go lepiej opróżniać jeśli masz wydech pod 32 mm, według mnie lepiej zrobić aoa2 bo to jest bardziej elastyczny set.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2016 02:27 przez adasio.)
26.12.2016 02:24
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #5
RE: Tłok do 60/4 ?S51
(26.12.2016 02:24 )adasio napisał(a):  Ty niemasz wysoko strojonego więc nie trzeba zmieniać tłoka. Jeśli chodzi o fi32 to poprostu będzie go lepiej opróżniać jeśli masz wydech pod 32 mm, według mnie lepiej zrobić aoa2 bo to jest bardziej elastyczny set.

MK2 ma 35/26 a ponieważ nie chcę spawaka to JM zrobił dla mnie 36/28. Czyli tłoka innego nie muszę kupować bo się wysoko nie wkręci. Wydech w cylu jest 32 mm. Mam wydech standardowy,prawie nowy i dlatego pytałem czy w przyszłości można zmienić na fi32 przy takiej wysokości okien,żeby sobie nie pogorszyć.Czy ewentualnie polepszy to na tyle że warto wydać te 250zł na fi32 ?Huh

aoa2- między innymi skrócenie maksymalnie kolanka.Mam enduro i pytanie jest takie-czy warto przerobić mocowanie tłumika by wydech maksymalnie przesunąć w stronę cyla/kolanka by kolanko było jak najkrótsze?Obecnie kolanko wchodzi około 2 cm w tłumik,ale tego prostego odcinka zostało jeszcze sporo i gdybym przerobił mocowanie i maksymalnie skrócił to kolano,powiedzmy obciął 5cm,bo tyle powinno iść czy wpłynie to na osiągi.Czy też nie pogorszę gdy kolano będzie zbyt krótkie?Dotyczy obecnego wydechu fi28


Załączone pliki Miniatury
   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2016 02:54 przez jaroslaw97.)
26.12.2016 02:36
Szukaj Cytuj
adasio Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 06-11-2016
Liczba postów: 160
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Tłok do 60/4 ?S51
Tłoku nie musisz zmieniać chyba że nonstop piza gaz, ale przy tym strojeniu to raczej do normalnego użytkowania chcesz. Jak masz nowy wydech to się nie opłaca jak już to samo kolanko zmienić na 32mm i aoa2 i będzie miód Biggrin
26.12.2016 02:48
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #7
RE: Tłok do 60/4 ?S51
Powyżej dałem foto o co mi chodzi.Tylko wtedy muszę przerabiać mocowanie tłumika by maksymalnie skrócić kolano

(26.12.2016 02:48 )adasio napisał(a):  Tłoku nie musisz zmieniać chyba że nonstop piza gaz, ale przy tym strojeniu to raczej do normalnego użytkowania chcesz. Jak masz nowy wydech to się nie opłaca jak już to samo kolanko zmienić na 32mm i aoa2 i będzie miód Biggrin

Ale kolano 32 nie wejdzie w wydech 28mm. Migomatu nie mam itp.Confused
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2016 02:57 przez jaroslaw97.)
26.12.2016 02:55
Szukaj Cytuj
adasio Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 06-11-2016
Liczba postów: 160
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Tłok do 60/4 ?S51
Zapomniałem ja u siebie mam tak jak w aoa3 tylko bez skracania tego kolanka. A wydech ma takie dwa nacięcia (tulipan) i wciskasz ewentualnie podgrzej powino ci wejść. Ty masz enduro to ja bym się skupił na zmianie tylko kolanka i przerobieniu wydechu a skracanie bym darował.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.12.2016 03:23 przez adasio.)
26.12.2016 03:19
Szukaj Cytuj
jaroslaw97 Offline
Ekspert
*


Pojazd: Simson S51 Elekt
Dołączył: 28-01-2015
Liczba postów: 1,840
Reputacja: 49
Post: #9
RE: Tłok do 60/4 ?S51
W tłumik 28mm nie wcisnę kolana 32mm,to po 2mm na stronę więcej.
26.12.2016 11:59
Szukaj Cytuj
adasio Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 06-11-2016
Liczba postów: 160
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Tłok do 60/4 ?S51
To zostało Ci zrobić aoa2 tylko bez skracania kolanka pod cylindrem i powino być ok.
26.12.2016 13:55
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Simson 70/4/3 tłok zRider 1 270 16.06.2020 02:43
Ostatni post: jaro5
  Simson tłok zRider 3 350 27.03.2020 18:49
Ostatni post: Paul S.
  Cylinder i tłok 50cm ole123 1 467 17.12.2019 21:40
Ostatni post: adasiek185
  Tłok TheVejkeN 5 719 22.06.2019 12:27
Ostatni post: TheVejkeN
  Hipotetycznie puchnący tłok Diablo 4 603 25.05.2019 17:23
Ostatni post: Diablo

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info