Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zagineła iskra...
Autor Wiadomość
Simpek Offline
Początkujący
*


Pojazd: Sim SR50/1 XGE
Dołączył: 26-11-2017
Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Post: #1
Zagineła iskra...
Witam forumowiczów. dopadł mnie problem typu.. odpaliłem rano mojego simka bez problemu i w drodze po ok. 500m. mmmmm i zgasł. iskra na świecy jest delikatna jak lekko kopne, mocniej nie ma wcale.. co mogło paść? 94r 12V elektronik.. prosze o pomoc bo jestem w austri, nie mam dostępu do częsci i musze zamawiać..
29.04.2018 18:44
Szukaj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 742
Reputacja: 32
Post: #2
RE: Zagineła iskra...
Masz dostęp do miernika/multimetru?
Masz dostęp naładowanego akumulatora ?

Przejrzyj ten temat:
http://www.simsonrulez.fora.pl/font-colo...25036.html

Ja bym zaczął od:
- wykręcenia świecy i położenia jej tak, żeby było widać czy jest iskra
- zdjęcia kabla z pinu (3) modułu zapłonowego
- kopnięcia parę razy
- dotknięcia na chwilę kablem z napięciem "+" akumulatora do pinu (3) modułu zapłonowego (może być w trakcie kopania) i patrzenia czy jest iskra ( w momencie dotknięcia kablem)
29.04.2018 19:35
Szukaj
Simpek Offline
Początkujący
*


Pojazd: Sim SR50/1 XGE
Dołączył: 26-11-2017
Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Zagineła iskra...
zmieniałem świece(nowa) iskra identyczna nawet na swiecy do kosiarki. jest delikatna przy deliatnym kopaniu ale jak mocniej.albo rozrusznikiem wogóle nie widoczna.. jezdziłem nim na codzień i nagle taki numer.. dodam że w ostatnich dniach zauważyłem spadek prędkości max o 5km/h i słabnąca lampa przód na wolnych obrotach.. przypomne 12V elektronik..

akumulator napewno naładowany, kręci rozrusznikiem Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2018 20:15 przez Simpek.)
29.04.2018 20:15
Szukaj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 742
Reputacja: 32
Post: #4
RE: Zagineła iskra...
A masz dostęp do miernika/multimetru?
Próbowałeś zrobić jak pisałem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.04.2018 20:26 przez IFA_1988.)
29.04.2018 20:25
Szukaj
Podziękowania: Simpek
Simpek Offline
Początkujący
*


Pojazd: Sim SR50/1 XGE
Dołączył: 26-11-2017
Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Zagineła iskra...
jutro będe dalej szperał tak jak radzisz ale bez mierników jestem.. zostaje mi Wasza wiedza bo ja laik jeszcze..(to mój pierwszy)


Załączone pliki Miniatury
   
29.04.2018 21:44
Szukaj
Simpek Offline
Początkujący
*


Pojazd: Sim SR50/1 XGE
Dołączył: 26-11-2017
Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Zagineła iskra...
miałem przez chwile miernik... i doszedłem do wniosku że do modułu nie dochodzi napięcie.. wiązki wyglądają dobrze.. co może być przyczyną?


Załączone pliki Miniatury
           
05.05.2018 10:01
Szukaj
R E K L A M A
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 742
Reputacja: 32
Post: #7
RE: Zagineła iskra...
Cytat:miałem przez chwile miernik... i doszedłem do wniosku że do modułu nie dochodzi napięcie.. wiązki wyglądają dobrze.. co może być przyczyną?

A jak to sprawdzałeś?
Kabel od był odpięty od pinu (14) modułu kiedy mierzyłeś na nim napięcie?
To by świadczyło że z cewką zapłonową (w iskrowniku) jest coś nie tak.
Albo coś zwiera/przebija kabel od niej idący (czerwony).
Napięcie na kablu (niebieski) idącym do pinu (3, wygląda na zdjęciu na 13) modułu mierzyłeś?
Kabel od był odpięty od pinu (3) modułu kiedy mierzyłeś na nim napięcie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.05.2018 10:38 przez IFA_1988.)
05.05.2018 10:18
Szukaj
Simpek Offline
Początkujący
*


Pojazd: Sim SR50/1 XGE
Dołączył: 26-11-2017
Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Zagineła iskra...
nie mam doświadczenia ale jeden styk miernika do masy a drugi wtykałem do każdego pinu modułu na zapłonie i kopaniu.. nic nie pokazywał... do cewki tez nie dochodzi napięcie.. to padło nagle podczas jazdy..

i ten niebieski to nie 13 tylko 3 a przed nią strzałka do dołu i góry
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.05.2018 13:04 przez Simpek.)
05.05.2018 12:59
Szukaj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 742
Reputacja: 32
Post: #9
RE: Zagineła iskra...
A miernik dobrze podpiąłeś kable na mierniku i ustawiłeś na pomiar napięcia?

Na pewno dobrze dotykałeś pinów na module, tak że dotykały metalowych końcówek kabli (czerwonego i niebieskiego)?

Gdzie konkretnie dotykałeś do masy (najlepiej dotknąć silnika)?

Obawiam się że musisz kupić jakiś najprostszy miernik, bo bez tego ani rusz.

A tymczasem możesz sprawdzić czy napięcie na kablu od cewki zapłonowej,
odepnij kabel czerwony, kopnij i sprawdź czy metalowa końcówka iskrzy do tykaniu nią do masy (UWAGA, może kopnąć, trzymać za izolowaną część kabla).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.05.2018 13:48 przez IFA_1988.)
05.05.2018 13:43
Szukaj
Podziękowania: Simpek
Simpek Offline
Początkujący
*


Pojazd: Sim SR50/1 XGE
Dołączył: 26-11-2017
Liczba postów: 14
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Zagineła iskra...
dzięki wszystkim za rady.. okazało sie że moduł padł.. wymieniłem i hasa
01.06.2018 17:09
Szukaj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Simson SR50 Elektronic - słaba iskra, i wypadanie zapłonu Mateusz12322 1 389 10.07.2020 19:35
Ostatni post: jaro5
Wink Wiecznie ginąca iskra [zapłon platynki] Posimsonowany 6 854 09.06.2020 22:35
Ostatni post: Posimsonowany
  Ducati energia iskra łuki1984 4 709 27.05.2020 23:39
Ostatni post: Golibroda
  Zanikająca iskra Wiktor98 10 1,330 04.11.2019 09:04
Ostatni post: Wiktor98
  Znikająca iskra Grv 5 626 31.07.2019 23:05
Ostatni post: Wrymbrym

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info