Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapłon DE
Autor Wiadomość
szczupak404 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 20-05-2011
Liczba postów: 99
Reputacja: 0
Post: #1
Zapłon DE
Witam założyłem nowy zapłon DE do Simsona.
Problem tkwi w tym że na każdej pozycji w stacyjce mam iskrę. Które przewody odpowiadają za iskrę ? Ktoś się orientuje? Co mogłem źle podłączyć bo niby wszystko mam tak jak na schemacie
20.05.2021 19:06
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 492
Reputacja: 8
Post: #2
RE: Zapłon DE
Zwieranie do masy zielonego przewodu wychodzącego ze statora powoduje zanik iskry.

Ewentualnie możesz wykorzystać czwarty konektor modułu zapłonowego, oznaczony jako STOP albo VERDE G (zależy od producenta modułu) - jego zwarcie do masy również powoduje zanik iskry.

BTW, doskonały wybór układu zapłonowego piwo

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.05.2021 19:12 przez Qwet.)
20.05.2021 19:11
Szukaj Cytuj
szczupak404 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 20-05-2011
Liczba postów: 99
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Zapłon DE
Zanik tak a mój problem to iskra na wszystkich pozycjach stacyjki
20.05.2021 20:58
Szukaj Cytuj
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 492
Reputacja: 8
Post: #4
RE: Zapłon DE
Oznacza to, że stacyjka nie zwiera tego przewodu do masy. Szklana kula podpowiada, że styki stacyjki są zaśniedziałe od wilgoci.

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
20.05.2021 21:04
Szukaj Cytuj
zeflo Online
Ekspert
*


Pojazd: S51N & S51B
Dołączył: 17-03-2014
Liczba postów: 1,507
Reputacja: 38
Post: #5
RE: Zapłon DE
Może problem ze stacyjką - na pozycji 0 powinna zwierać do masy.

Simson S70E
Simson S50B2
MZ ETZ 250
20.05.2021 21:04
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik


Pojazd: s70, A3 8L TDI
Dołączył: 21-02-2011
Liczba postów: 2,445
Reputacja: 172
Post: #6
RE: Zapłon DE
Albo stacyjka masy nie ma Smile

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D


Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348


"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
20.05.2021 21:31
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
szczupak404 Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 20-05-2011
Liczba postów: 99
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Zapłon DE
Jak sprawdzić czy ma masę? Czy zwiera do masy ? Jak temu zaradzić ?
20.05.2021 23:56
Szukaj Cytuj
Qwet Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 26-10-2020
Liczba postów: 492
Reputacja: 8
Post: #8
RE: Zapłon DE
Odłącz kabelek "gaszenia" od konektorka stacyjki, podłącz do tego konektorka jedną końcówkę miernika, drugą końcówkę miernika przytknij do silnika, miernik ustaw na pomiar przejścia albo rezystancji i przełączaj stacyjkę. Po przełączeniu stacyjki na pozycję "0" miernik powinien zacząć piszczeć/wskazywać poniżej 1Ω. W przeciwnym przypadku stacyjka nie zwiera do masy.

Następnie trzeba sprawdzić dlaczego nie zwiera do masy. Tak jak pisałem wyżej, szklana kula mi tu ujawnia że są uszkodzone styki stacyjki. Ale czekaj... Teraz z kolei pokazuje przerwany kabelek połączenia stacyjki z masą.

Mój simson S51: http://simsony.info/Thread-Simson-S51-pr...wy?page=17
Przyspieszenie 0-100: https://youtu.be/jehS91OMQNE
Prędkość maksymalna: https://youtu.be/cg9EK96myXY
Wyprawa simsonem do GRECJI: http://simsony.info/Thread-Wyprawa-do-Gr...otorelacja
21.05.2021 08:01
Szukaj Cytuj
maras52 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Kumbajn Grubski
Dołączył: 29-07-2015
Liczba postów: 121
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Zapłon DE
Dodatkowo warto wyczyścić i zakonserwować styki.

Kontakt S* do czyszczenia + najstarszy sposób na konserwacje - wazelina bezkwasowa Wink

Sikasz kontaktem i kręcisz prawo-lewo, sikasz i zaś, na koniec pakujesz wazelinę i zaś kręcisz Wink




*niby też konserwuje ale jakoś wole stare sprawdzone patenty

Zdravim =MRS=
[Obrazek: logo.png]
Elektronika Cyfrowo-Analogowa / Elektryka <- PRIV
21.05.2021 22:24
WWW Szukaj Cytuj
Arek67 Offline
Aktywny
*


Pojazd: Simson s51
Dołączył: 05-01-2015
Liczba postów: 169
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Zapłon DE
Propo tego DE ile przed GMP do 60cm ustawiamy? I lampą ustawiałeś jak Ci się podoba ten zapłon względem platyn?
17.06.2021 19:49
Szukaj Cytuj


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info