Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapłon problem
Autor Wiadomość
Kacper.Ppppp Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 01-08-2020
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #1
Information Zapłon problem
Witam
Posiadam simsona s51 rok 1989.Poprzedni właśćiciel zmienił w nim instalację z 6v na 12v platynkowiec.Zakupiłem go w poprzednie wakacje przyszedł czas zrobić remont silnika gdy skończyłem go remontować wszystko było dobrze jezdił wszystkie światła kierunki itp itd działały aż wkońcu postanowiłem w nim zmienić zapłon z platynek na elektronik a dokładnie założyłem ducati energia gdyż jestem zielony z elektryki oddałem simsona do mechanika żeby mi podpiął te ducati mechanik normalnie zakłada iskrownik tam gdzie trzeba i tu zaczyna się problem podpina 1 kabel do cewko modułu nic się nie dzieje podpina 234 kabel nic się nie dzieje aż podpina 5 kabel odpowiadający za te wszystkie światła kierunki stopy i tak dalej i co podpina i wywala bezpecznik elektryka nie działa dobra może bezpiecznik był jakiś popsuty mechanik wkłada nowy bezpiecznik i co to samo wywala bezpiecznik przypominam że bezpiecznik to była 10 ątka

Będę wdzięczny jak ktoś mi pomoże.
01.08.2020 20:50
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 739
Reputacja: 7
Post: #2
RE: Zapłon problem
To co to za mechanik?
02.08.2020 14:59
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 688
Reputacja: 28
Post: #3
RE: Zapłon problem
Pali bezpiecznik na włączonym silniku, czy na wyłączonym? Silnik w ogóle odpala na tym zapłonie?
Do tego cewkomodułu podpinał:
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/cewko...u%C5%82+DE
?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.08.2020 17:01 przez IFA_1988.)
02.08.2020 17:01
Szukaj Cytuj
Kacper.Ppppp Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 01-08-2020
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Zapłon problem
IFA_1988
Bezpiecznik pali na włączonym silniku,silnik odpala tak podpinał do tego cewkomodułu.
mechanik jest gnojkiem i zamiast zrobić mi to odrazu to powiedział daj 500 zł to może ci to zrobie

Gdy odbierałem simsona zauważyłem że masa cewkomodułu nie jest podpięta czy tak powinno być?.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.08.2020 21:18 przez Kacper.Ppppp.)
02.08.2020 21:10
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 688
Reputacja: 28
Post: #5
RE: Zapłon problem
Kacper.Ppppp napisał(a):Gdy odbierałem simsona zauważyłem że masa cewkomodułu nie jest podpięta czy tak powinno być?.
Ten czarny kabel?
Nie jestem na 100%, ale raczej nie.

Jakie kolory kabli wychodzą z iskrownika?
Do czego jest podłączony żółty wychodzący z iskrownika?
Jak go odłączysz to dalej pali bezpieczniki?

Miałeś w Simie ELBA -ę i EWR przed przeróbką na DE?
Przy przeróbce z 6V na 12V były zmieniane wszyskie kable, czy tylko jakieś elementy w instalacji?
02.08.2020 23:42
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 688
Reputacja: 28
Post: #6
RE: Zapłon problem
Kacper.Ppppp napisał(a):Gdy odbierałem simsona zauważyłem że masa cewkomodułu nie jest podpięta czy tak powinno być?.
Ten czarny kabel?
Nie jestem na 100%, ale raczej nie.

Jakie kolory kabli wychodzą z iskrownika?
Do czego jest podłączony żółty wychodzący z iskrownika?
Jak go odłączysz to dalej pali bezpieczniki?

Miałeś w Simie ELBA -ę i EWR przed przeróbką na DE?
Przy przeróbce z 6V na 12V były zmieniane wszyskie kable, czy tylko jakieś elementy w instalacji?
02.08.2020 23:42
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Kacper.Ppppp Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 01-08-2020
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Zapłon problem
Z iskrownika wychodzą:żółty,biały,czerwony,zielony
Żółty kabel nie jest podłączony lata luzem
Jak żółty kabel jest odłączony to nie pali bezpiecznika
Elby i EWR nie miałem mam takie 2 mostki elektryczny i taki kwadratowy on się chyba diodowy nazywa i przerywacz w kształcie mini beczki.
A jak ten gość jak instalacje zmieniał to mi nie mówił czy on całą zmieniał czy tylko jakieś elementy.

A jakby sie wsadziło większy bezpiecznik to dało by to coś
W zestawie z DE dostałem też regulator napięcia ale mechanik go nie podłączył.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.08.2020 09:39 przez Kacper.Ppppp.)
03.08.2020 09:16
Szukaj Cytuj
Kacper.Ppppp Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 01-08-2020
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Zapłon problem
Z iskrownika wychodzą:żółty,biały,czerwony,zielony
Żółty kabel nie jest podłączony lata luzem
Jak żółty kabel jest odłączony to nie pali bezpiecznika
Elby i EWR nie miałem mam takie 2 mostki elektryczny i taki kwadratowy on się chyba diodowy nazywa i przerywacz w kształcie mini beczki.
A jak ten gość jak instalacje zmieniał to mi nie mówił czy on całą zmieniał czy tylko jakieś elementy.

A jakby sie wsadziło większy bezpiecznik to dało by to coś
W zestawie z DE dostałem też regulator napięcia ale mechanik go nie podłączył.
04.08.2020 13:59
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 739
Reputacja: 7
Post: #9
RE: Zapłon problem
Co to za mostki są? Daj foto.
Pewnie trzeba będzie podłączyć ten regulator co z DE dostałeś, a tamto wywalić
04.08.2020 15:38
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 688
Reputacja: 28
Post: #10
RE: Zapłon problem
Kacper.Ppppp napisał(a):Jak żółty kabel jest odłączony to nie pali bezpiecznika
Czyli problem jest gdzieś dalej w instalacji.
Trzeba będzie podłączyć regulator od DE.
Ale najpierw musimy ustalić według jakiego schematu jest instalacja (Simson z 89 powinien mieć fabrycznie instalację 12V).

Czujnik STOP masz w tylnym kole, czy przy mocowaniu silnika?
Masz czujnik STOP przy klamce przedniego hamulca?
Masz na przełączniku jeden przycisk sygnału czy dwa:
http://www.stazet.inkontrahent.pl/produk...ef=g10:s21
?

Możesz wrzucić zdjęcia obu stron wnętrza filtra powietrza?
04.08.2020 16:08
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z elektryką w S51/1 ENDURO 1990 12V ZAPŁON ELEKTRONIK filipS51 1 828 16.10.2018 22:14
Ostatni post: IFA_1988
  Problem ze światłami w simsonie s51 zapłon mvt millenium kuczyniak56 163 10,366 10.05.2018 09:20
Ostatni post: kuczyniak56
  Problem ze światłami, W czym problem? Sebek912 5 1,041 12.01.2018 22:17
Ostatni post: IFA_1988
  Zapłon platyny problem Czarownik 4 786 09.03.2017 01:10
Ostatni post: Czarownik

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info