Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zwiera instalację.
Autor Wiadomość
Kubeck Offline
Miałeś pokeczupić !
*


Pojazd: Simson Sr50 - b4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,275
Reputacja: 26
Post: #1
Zwiera instalację.
Siema. Bo problem jest, chociaż niczego nie dotykałem. Opisze po kolei:

Aku padło (no ale kurde z dnia na dzień, nie wiem, coś sie już może wtedy spaprało), to to wziąłem i podłączyłem pod prostownik. Nie wywalałem aku ze simka, odłączyłem tylko masę i ładuje. Ładowałem od 23 do 16 następnego dnia. No wiem, za długo. Odłączyłem, patrze aku mokry od kwasu, bo gotował się, ale nie ma go za mało. No nic, składam wszystko do kupy, iskrzy ciul jakoś dziwnie. Sie połapałem, że gdzieś zwarcie robi. No nic, wyczyściłem od tego mokrego kwasu, popatrzyłem na kable ale nic nie ma dziwnego. No ok, drugie podejście i o dziwo działało wszystko tak jak ma (przy okazji polutowałem kable od klaksonu bo sie zerwały) - do czasu. Odpalam złoma i jade. Na skrzyżowaniu kierunek w lewo - nie działa. Patrze na bezpiecznik i spalony. Pierwsza myśl, że zwarło sie bo woże klucze i takie tam w schowku i może akurat zetknęły. No nic, wymieniłem bezpiecznik, zablokowałem aku że nie miało prawa nic zwierać i znowu to samo.
W końcu wyczaiłem, że działa to gówno tak:
na przekręconej stacyjce i nie odpalonym silniku wszystko działa, kierunki, bezpieczników nie pali. Ale wystarczy jeden kop w kick starter i już siada, pali bezpieczniki, choć w ogóle simek nie musi odpalić, wystarczy żeby iskra przeskoczyła.
Poza tym cała instalacja z cewki jest sprawna (światła i stopy) i nic się nie pali. Tylko to aku.

No to mistrzowie, wykazać się: co nawala, czemu pali mi bezpieczniki przy odpalaniu ?

Dawać jakieś konkretne odpowiedzi, za najlepsze będą punkty.

Dzięki.

Ten, nowe fakty:
Aku całą noc było odłączone (przepalony bezpiecznik), mimo to się spociło kwasem i to dość porządnie. Zwiera cały czas, nie przy kopaniu. Zwarcie to pikuś, bedę później szukał, ale co go boli z tym kopaniem ? Aku sprawne, żaróweczka świeci.

... gadasz coś za plecami,
Dla mnie to żadna krzywda, ale kur*a pamiętaj,
że się ze mną nie igra !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.05.2011 17:43 przez Kubeck.)
27.05.2011 17:25
Szukaj
R E K L A M A
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik


Pojazd: s70, A3 8L TDI
Dołączył: 21-02-2011
Liczba postów: 2,081
Reputacja: 158
Post: #2
RE: Zwiera instalację.
a bezpiecznik nie za maly? wyglada na walniety przerywacz lub stacyjke. odlacz wszystko i po kolei podaczaj rosto w aku, ladowanie, klakson, kierunki. cos musi robic zware

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D


Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348


"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
27.05.2011 22:33
Szukaj
TERY Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: sr50/1
Dołączył: 12-10-2010
Liczba postów: 847
Reputacja: 24
Post: #3
RE: Zwiera instalację.
na moje to trzeba by sprawdzic elbe.
28.05.2011 06:19
Szukaj
Kubeck Offline
Miałeś pokeczupić !
*


Pojazd: Simson Sr50 - b4
Dołączył: 31-03-2009
Liczba postów: 1,275
Reputacja: 26
Post: #4
RE: Zwiera instalację.
Dobra, chuj, już se sam naprawiłem. Dzięki za pomoc. Leci w kosz.

... gadasz coś za plecami,
Dla mnie to żadna krzywda, ale kur*a pamiętaj,
że się ze mną nie igra !
29.05.2011 16:47
Szukaj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  RE: Schematy elektryczne (Instalacje) - From #11911 simson.enduro 0 267 31.07.2015 13:43
Ostatni post: simson.enduro
  Kupię Clear, Instalację elektryczną . Jajo 0 998 01.11.2014 19:59
Ostatni post: Jajo
  jak zmienić instalacje z 6v na 12v marek001 0 354 02.07.2014 17:57
Ostatni post: marek001

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info