Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaka to wersja instalacji
Autor Wiadomość
damian71 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson SR50
Dołączył: 25-08-2019
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #1
jaka to wersja instalacji
Witam. Czy po załączonych zdjęciach można wywnioskowac jaka to wersja instalacji? Żarówki są na 12v akumulator też był taki wlożony. Tylko z tego co kojarzę to nie był doładowywany w trakcie jazdy. Co ogólnie możecie powiedzieć o instalacji? Trochę jest tam rzeźby ale takiego już go kupilem https://zapodaj.net/7fa0394eb1f46.jpg.html
30.08.2019 10:43
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
Deadthive Offline
Wtajemniczony
*


Pojazd: Simson S51 B1-3
Dołączył: 01-08-2019
Liczba postów: 37
Reputacja: 0
Post: #2
RE: jaka to wersja instalacji
Czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałem Biggrin
30.08.2019 11:03
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 722
Reputacja: 31
Post: #3
RE: jaka to wersja instalacji
Który to rok produkcji Sima?
Zapłon electronic czy przerywacz?
30.08.2019 11:06
Szukaj Cytuj
bomBer Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51 CP
Dołączył: 14-02-2019
Liczba postów: 885
Reputacja: 8
Post: #4
RE: jaka to wersja instalacji
Chyba ktoś grubo majstrował przy tej instalacji Biggrin
30.08.2019 15:32
Szukaj Cytuj
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik


Pojazd: s70, A3 8L TDI
Dołączył: 21-02-2011
Liczba postów: 2,408
Reputacja: 169
Post: #5
RE: jaka to wersja instalacji
Zmierzyć napięcie na Aku, czy ładuje czy nie, zamiast Aku żarówkę i zmierzyć napięcie. Wtedy można już szukać jakiegoś zarysu co to jest. W sumie najlepiej wszystko wypruć i od nowa położyć. Ino napięcia cewek połapać co jest co i dopasować jakiś pasujący schemat

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D


Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348


"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
30.08.2019 15:44
Szukaj Cytuj
damian71 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson SR50
Dołączył: 25-08-2019
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #6
RE: jaka to wersja instalacji
Simson z roku 89. Jaki zapłon nie wiem. Od wtorku się za niego wezmę to sprawdzę po iskrowniku. Wtedy też zastosuje się do wskazówek od adasiek185 i dam znac co i jak. A gdyby przyszło do wymiany instalacji to kupić gotową czy samemu zrobić?
31.08.2019 00:01
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
adasiek185 Offline
JEEECHAAAAC :D
Mechanik


Pojazd: s70, A3 8L TDI
Dołączył: 21-02-2011
Liczba postów: 2,408
Reputacja: 169
Post: #7
RE: jaka to wersja instalacji
Ja jakoś w gotowce nie wierzę. Przynajmniej do ciągników jest kicha. Cienkie te kabelki jak w komputerze. Jeśli masz pojęcie i chęci to zrobisz sam. Jeśli zrobisz to z głową to będzie jak fabryczna

Uzyskałeś ode mnie pomoc? Kliknij plusa, to nie boli Smile

DDR power ;D


Moja suka ;*
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/S_51/121348


"Boże, chroń nas przed diabłami w niebieskich mundurach, czającymi sie za rogiem"
31.08.2019 08:19
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 722
Reputacja: 31
Post: #8
RE: jaka to wersja instalacji
Jeśli to 89, to powinna być 12V.
Jeśli ma gdzieś taki moduł ( koloru czarnego lub brązowego/żółtego.) jak ten u góry (Steuerteil):
https://www.simson-moped-forum.de/attach...le&id=7721
to zapłon electronic.
Na zdjęciaciu nie widzę żeby był, więc obstawiam, że to wersja SR50/1 B.
Schemat do niej:
http://www.skuteryostrow.home.pl/downloa...r50-1b.png

Patrząc po zdjęciu:
1) brakuje modułu ELBA
2) przerywacz kierunkowskazów nieoryginalny (zamiast ELBA-y)
3) cewka zapłonowa nieoryginalna
4) cześć kabli jest jeszcze fabryczna

Co do zmiany instalacji, to może porównaj ze schematem, zobacz ile kabli jest oryginalnych i w dobrym stanie (czy nie są łączone, czy nie mają zniszczonej izolacji, stan końcówek), a ile jest dorabianych. Wtedy łatwiej ocenić czy trzeba wymienić całą, czy dosztukować kable.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2019 12:40 przez IFA_1988.)
31.08.2019 12:39
Szukaj Cytuj
damian71 Offline
Początkujący
*


Pojazd: Simson SR50
Dołączył: 25-08-2019
Liczba postów: 20
Reputacja: 0
Post: #9
RE: jaka to wersja instalacji
Od wczoraj troche pogrzebałem, udało mi się simka odpalić. Mam pytanie o cewkę która tam jest. Z tego co ustaliłem to pochodzi ona z wsk sport s2 marki Sem Sweden. Pytanie czy zamienić ją na oryginalną czy zostawić. Pytam bo silnik słabo wkręca mi sie na wysokie obroty zamula go i nie wiem czy to może być wina tej cewki? Iglicę ustawiłem już na najniższym ząbku jest lepiej niż jak było na środkowym ale to jeszcze nie to... Sprawdziłem napięcie na przewodach od akumulatora bez podłączonego aku i oscyluje w okolicach 2v na wolnych obrotach. Jak dodam gazu dochodzi do 8v. W poniedziałek będę dokładnie sprawdzał wszystkie przewody mam zwrócić na coś szczególną uwagę? Z czego może wynikać takie niskie napięcie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2019 19:38 przez damian71.)
07.09.2019 18:41
Szukaj Cytuj
IFA_1988 Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson S51/1 B
Dołączył: 23-03-2013
Liczba postów: 722
Reputacja: 31
Post: #10
RE: jaka to wersja instalacji
damian71 napisał(a):Od wczoraj troche pogrzebałem, udało mi się simka odpalić. Mam pytanie o cewkę która tam jest. Z tego co ustaliłem to pochodzi ona z wsk sport s2 marki Sem Sweden. Pytanie czy zamienić ją na oryginalną czy zostawić. Pytam bo silnik słabo wkręca mi sie na wysokie obroty zamula go i nie wiem czy to może być wina tej cewki?
Nie wiem czy to wina cewki, masz od kogoś pożyczyć inną żeby porównać ?
Możesz spróbować z inną, nie od simsona.
A wyprzedzenie zapłonu masz dobrze ustawione?

damian71 napisał(a):Sprawdziłem napięcie na przewodach od akumulatora bez podłączonego aku i oscyluje w okolicach 2v na wolnych obrotach. Jak dodam gazu dochodzi do 8v.
Coś jest nie tak. Zobacz które kable są od cewki ładowania, odłącz je od prostownika i zobacz jakie jest napięcie pomiędzy nimi. Albo czy zaświeci dobrze żarówką 21W.
Jeśli będzie napięcie kilkanaście - kilkadziesiąt V, albo mocne świecenie żarówki, to podłącz je z powrotem do prostownika i sprawdź (miernikiem lub żarówką) napięcie na "+" prostownika.


damian71 napisał(a):W poniedziałek będę dokładnie sprawdzał wszystkie przewody mam zwrócić na coś szczególną uwagę?
Staraj się wypatrzeć wszelkie uszkodzenia (kabli i końcówek).

damian71 napisał(a):Z czego może wynikać takie niskie napięcie?
Cewka, kable, prostownik, błędne podłączenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.09.2019 21:48 przez IFA_1988.)
08.09.2019 21:48
Szukaj Cytuj
Podziękowania: damian71


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Schemat instalacji s51 ziom890 7 454 15.11.2020 21:44
Ostatni post: jaro5
  Zmiana instalacji z 6v elektronik na 12v elektronik kam921 5 667 07.08.2020 20:52
Ostatni post: IFA_1988
  Brak światła stop-u po zrobieniu instalacji iksdelelel 7 719 29.05.2020 19:52
Ostatni post: IFA_1988
  Ułożenie instalacji elektrycznej tomek_s51b4 4 799 03.05.2020 01:08
Ostatni post: tomek_s51b4
  Gdzie kupić wiązkę instalacji ? filipS51 1 554 28.04.2020 00:03
Ostatni post: bedn@r

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info