RE: tiunink
Jestem bardzo uczulony na słowo "opłacalne\opłaca się", jakby się opłacało to by znaczyło, że z tego simsona będą ci się zwracać koszty, budujesz silnik dla siebie, jaki zrobisz, tak ci się będzie jeździło, z reguły im większe osiągi, tym większe spalanie, aczkolwiek jest haczyk, 80/4 jeździ swobodniej niż 60/4/3, osiągi podobne a 60 spali więcej, bo musisz to bez przerwy kręcić, ważny jest zakres obrotów użytecznych, dlatego na przestrzeni lat tuningu simsonów, najlepszą konfiguracją okazało się okno wydechowe na 26 mm czyli strojenie około 9500 co daje dosyć duża moc z zachowaniem elastyki, aczkolwiek pokusiłbym się o okno(a) na 25 i strojenie koło 10k, tylko oczywiście pojemność 80<, sam cylinder to nie wszystko, pamiętaj szczególnie o wydechu, do tego już utarty schemat - gaźnik 19/21 i zapłon ducati, sprawdzone i zdaje egzamin. Proponuję 80/4 ewentualnie 80/4/3, możesz poprosić o zrobienie dodatkowych okien 0.5 mm niżej albo na równi, zadzwoń najlepiej do jm i porozmawiaj, powiedzą ci co najlepiej spełni twoje oczekiwania. Pamiętaj, że tuning nigdy się nie zwraca, a budując taki silnik włożysz ponad 2k zł, więc zastanów się, czy masz na to pieniądze i czy koniecznie chcesz (do budowy takiego silnika wlicz sobie wał s70, sprzęgło 5t, przeróbkę karterów, głowicę, i masę pieniędzy na paliwo), 50-tki to śliski temat, dlatego z perspektywy czasu doszedłem do wniosku, że jest to fajne tylko wtedy, gdy masz wystarczające środki i ani trochę nie szkoda ci wydać powiedzmy 300 zł jednorazowo, dlatego jeżeli chcesz choć trochę podrasować simka, to polecam 60/4, jeździ to na org zapłonie i wydechu, ponoć też na gaźniku org z większymi dyszami, więc jak dla mnie spoko opcja, powinieneś się zmieścić w 4 stówkach (miałem kiedyś 60/4 z tłokiem mza 1p toczony, zapłon elektronik, gaźnik amal 19 i wydech org, w porównaniu do serii to była przepaść, wtedy robiło to na mnie wrażenie).
Mój sim s70 enduro :
- cylinder 70/4/3 mk2 24/34
- tłok ZT-tuning 2p
- głowica almot s70
- wał MZA s70 bez wypełniaczy
- łożyska NTN
- sprzęgło s51 na docisku 1.6 z dekielkiem oporowym
- spawak górny by Garry
- zapłon Ducati Energia
|