Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ustawienie zapłonu
Autor Wiadomość
maly Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 12-06-2015
Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #1
ustawienie zapłonu
Witam. Wymieniałem drugi raz w życiu platynki w simsonie i za pierwszym razem wszystko było dobrze lecz teraz znów musiałem wymienić i nie otwierają mi się platyny. Co może być nie tak? Na forum nic nie mogę znaleźć co by mi mogło pomóc dlatego proszę o pomoc was.
22.06.2015 17:00
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
arnold Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson Sr-50
Dołączył: 23-04-2015
Liczba postów: 302
Reputacja: 10
Post: #2
RE: ustawienie zapłonu
Z jakiegoś powodu nie podnosi Ci krzywka, popatrz do magneta i sam ogarnij temat, bo nikt na odległość nie powie, co poszło nie tak.
22.06.2015 17:08
Szukaj Cytuj
maly Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 12-06-2015
Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #3
RE: ustawienie zapłonu
ale to co z magnetem może być nie tam? przypuszczam że magneto jest dobre bo wcześniej działało dobrze a platynki były założone wadliwe że tak powiem (mechanik z dwóch starych platyn zrobił jedne ale mówił że za długo na nich nie pojeżdżę). I jeszcze jedno czy kondensator może mieć coś z tym wspólnego że się nie otwierają?
22.06.2015 17:17
Szukaj Cytuj
arnold Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson Sr-50
Dołączył: 23-04-2015
Liczba postów: 302
Reputacja: 10
Post: #4
RE: ustawienie zapłonu
Tłumaczę:

Popatrz do magneta- przerywacz jest pod magnetem więc żeby spojrzeć na niego musisz popatrzeć przez otwory. Nie powiedziałem że magneto jest złe/

Kondesator jest elementem elektrycznym, przeciwdziała iskrzeniu pomiędzy stykami, jest na stałe wciśnięty w stator, nie ma prawa wpływać że przerywacz z czysto mechanicznego powodu nie porusza się.

Raczej przy montażu skasowałeś przerwę, więc ustaw krzywkę na magnecie tak żeby otwierała przerywacz i wyreguluj na te 0,4 mm luzu pomiędzy stykami.
22.06.2015 17:33
Szukaj Cytuj
maly Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 12-06-2015
Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #5
RE: ustawienie zapłonu
ale jak mam ustawić krzywkę na magnecie żeby otwierała przerwę bo właśnie tego nie rozumie? I sprawdziłem teraz stare platyny i jak je założyłem to się otwierały ale jak chciałem ustawić przerwę poprawną to coś się skasowało i teraz znów się nie otwierają.
22.06.2015 19:19
Szukaj Cytuj
maly Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 12-06-2015
Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #6
RE: ustawienie zapłonu
pomoże ktoś? bo nie mam pojęcia co jest nie tak Xd
23.06.2015 11:35
Szukaj Cytuj
R E K L A M A
arnold Offline
Stały bywalec
*


Pojazd: Simson Sr-50
Dołączył: 23-04-2015
Liczba postów: 302
Reputacja: 10
Post: #7
RE: ustawienie zapłonu
Może ktoś z drugiego końca Polski do kolegi pojedzie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2015 12:17 przez arnold.)
23.06.2015 12:16
Szukaj Cytuj
maly Offline
Nowy
*


Pojazd: Simson S51
Dołączył: 12-06-2015
Liczba postów: 8
Reputacja: 0
Post: #8
RE: ustawienie zapłonu
taki z ciebie geniusz a nic ciekawego nie powiedziałeś.. więc nie pisz głupich wiadomości i nie rób spamu Smile
23.06.2015 15:45
Szukaj Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ustawienie zapłonu bomBer 2 383 11.05.2020 20:59
Ostatni post: bomBer
  Schwalbe ustawienie zapłonu dripka 4 624 17.10.2019 21:17
Ostatni post: dripka
  Zmiana zapłonu po około 10latach na elektronika Szpan90 10 930 12.04.2019 11:50
Ostatni post: Pawelek01
  Ustawienie lfk damian0.0 9 1,843 15.11.2017 14:10
Ostatni post: Golibroda
  podłączenie zapłonu lfk otmar666 2 948 20.03.2017 20:53
Ostatni post: otmar666

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Części do Simsona - www.jackmotors.pl

Kontakt | Simson forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja Mobilna | RSS | Mapa użytkowników Simsony.info