Witam,
Jestem na etapie kupna cylindra wraz z tłokiem do mojego Simsona i mam w związku z tym pewne pytania.
Najpierw może napiszę z jakim zestawem będzie pracował:
Wydech - Zt-Hydro 29
Zapłon - Ducati Energia
Gaźnik - DPR 16mm
Wał korbowy - prawdopodobnie oryginalny ( mam nadzieję, że wytrzyma gdyż nie chce robić remontu silnika żeby go wymienić chyba, że będzie to konieczne )
W sklepie Jackmotors moją uwagę zwrócił ten cylinder:
https://www.jackmotors.pl/old-timer/cyli...ack-racing
Moje pytania są następujące:
- Jaki tłok wybrać do tego zestawu?
Osobiście skłaniam się najbardziej ku tłokowi MZA 2p nie toczonemu
- Czy obejdzie się bez żadnych podkładek pod ten cylinder?
- Jak myślicie czy oryginalny wał korbowy uciągnie ten zestaw ?
Z góry dzięki za cenne rady
Jestem na etapie kupna cylindra wraz z tłokiem do mojego Simsona i mam w związku z tym pewne pytania.
Najpierw może napiszę z jakim zestawem będzie pracował:
Wydech - Zt-Hydro 29
Zapłon - Ducati Energia
Gaźnik - DPR 16mm
Wał korbowy - prawdopodobnie oryginalny ( mam nadzieję, że wytrzyma gdyż nie chce robić remontu silnika żeby go wymienić chyba, że będzie to konieczne )
W sklepie Jackmotors moją uwagę zwrócił ten cylinder:
https://www.jackmotors.pl/old-timer/cyli...ack-racing
Moje pytania są następujące:
- Jaki tłok wybrać do tego zestawu?
Osobiście skłaniam się najbardziej ku tłokowi MZA 2p nie toczonemu
- Czy obejdzie się bez żadnych podkładek pod ten cylinder?
- Jak myślicie czy oryginalny wał korbowy uciągnie ten zestaw ?
Z góry dzięki za cenne rady

W każdym bądź jazie ja też mza nie polecam, kilka miałem, na każdym pierścienie dzwoniły na wysokich obrotach, 2 przytarłem a jeden zatarł się aż koło zablokowało, teraz mam jakiś Tajwański z lokalnego sklepu (na pudełku nawet nazwy nie było) i o dziwo jeździ, ale jak coś się zacznie dziać to odrazu cylinder do szlifu (mam DDR obecnie 38,75) i tłok Zt-tuning. Bo chyba lepiej zapłacić raz więcej za dobry tłok i mieć spokój niż co sezon tłok zmieniać, cylinder szlifować, docierać...
Te tłoki są produkowane w Hiszpanii, niektóre np. pod seryjne 50ccm są produkowane na zlecenie zt-tuning z Niemiec dlatego właśnie takie logo mają wybite na denku. W JM można dostać wszystkie rozmiary, nawet jak nie mają w ofercie to mogą sprowadzić, ostatnio pytałem to wiem. Co do cylindra to może niech się wypowiedzą Ci co takowy używają właśnie