• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

WYNIKI KONKURSU NA SIMSONA ROKU 2025! (kliknij tutaj)

Simsony.info Forum o Simsonach Zadaj pytanie bez logowania v
1 2 3 4 5 … 7 Dalej »
Amortyzatory w s51

Nowa odpowiedź 
Amortyzatory w s51

lorak Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
11.03.2026, 21:35
Witam, czy wie ktoś w jakich latach do jakich modeli były montowane jakie amortyzatory. Wiem tylko że w enduro i comfort były te regulowane z 2 trybami. Ja mam S51B z 1988 i szukam do niego oryginalnych. Czy były montowane te z widoczną sprężyna, czy szklanki?

Mentos95 Online

Doświadczony

Reputacja: 3
11.03.2026, 22:21
ten z regulacją (od ETZ ) było w modelach comfort i enduro, te bez regulacji odsłonięte--je montowano oryginalnie montowano początkowo oryginalnie w elektronikach, potem we wszystkich oprócz enduro i comfort
wg. mnie jednej prawdy nie ma bo za komuny i to przy takim nakładzie dziennie nikt się osłoną przy amorku nie przejmował

Simson s51/1 enduro 1990 Szczerbol  
W uszach szum w oczach łzy A na liczniku 63

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 35
12.03.2026, 12:45
Z tego co się dowiedziałem to w Polsce za PRL czasem składano simsona z tego co było. Czasem blokowano moc poprzez dziury w lejku odbicia a czasem nie.
W DDR chyba się bardziej trzymali projektowych koncepcji.

Ciekawostka. Parę lat temu kupiłem Simsona s53 habicht z 1997 roku. Kupiony w Polsce od Dilera simsonów.
Wyobraź sobie że silnik miał 3 biegi i normalnie rozwijał te 60km/h oraz był dwu miejscowy.
Jak zacząłem szukać informacji na temat tego modelu to się okazało że nigdy taki wariant habichta nie powstał. A byłem jego 3 właścicielem a gość od którego go kupowałem był przy zakupie Simsona u Dilera i zarzekał się że nic nie było zmienione i taki kupili.
Okazało się że najprawdopodobniej polski diler kupował wersję jednomiejscową zablokowana do 25km/h z nakładką na siedzenie aby był to motorower jedno osobowy. I go przerabiał.
-wymieniał cylinder na nie zblokowany.
-ściągnął pokrywę z siedzenia pasażera.
-zamontował podnóżki dla pasażera.

I dzięki temu sprzedawał go jako normalnego dwumiejscowego I tak miał w dowodzie.

Więc inwencja twórcza w Polakach była mocna.
Przy okazji Simson w 1995-1997roku kosztował 5200zł a Średnia pensja wynosiła 900zł minimalną 500zł. Na rękę.
To tak jakby dzisiaj kupować Simsona za 25 tys zł.
Chore to były czasy i oby nie wróciły.

Mentos95 Online

Doświadczony

12.03.2026, 17:15
składano w Polsce, w sensie z części nowych ? słyszałem o rozkręcaniu motorów/aut do przewozu przez granicę, ale w latach 90,
simsony były blokowane niektóre przez fabrykę niektóre przez importerów, którzy robili to tylko na papieże,

https://www.olx.pl/d/oferta/simson-s53-m...%7Corganic
hmmm długi wydech i dwuosobowe siedzenie w M, chyba coś takiego miałeś na myśli (tak w ogóle 13 kafli za nieoryginalnego simsona, bez papieru, śmieszne)

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 35
12.03.2026, 18:13
Dokładnie ten tylko.
Niema oryginalnego pokrycia kanapy i gąbki bo mój
Ma kanapę podobna do Sr50.
Niema śladów po śrubach mocującą ten plastik na siedzeniu pasażera.
Ja mam inne amortyzatory, nowsze i sztywniejsze.
Wydech u mnie był czarny nie rozbieralny.

A odnośnie PRL to z tego co słyszałem przyjeżdżały także simsony w kilku częściach i były składane u nas.

Mentos95 Online

Doświadczony

12.03.2026, 19:24
s53 miały kanapę z sr50
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/s...-305-22596
jedyne zdjęcie tego plastiku które udało mi się znaleźć na szybko, ciekawe dlaczego ich nie ma...

[-]
Szybka odpowiedź
Wiadomość
Wpisz tutaj swoją odpowiedź.

Zaznaczono 1 lub więcej postów do zacytowania. Zacytuj te posty teraz lub odznacz je.
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa