• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o motoryzacji Prawo motoryzacyjne v
1 2 3 4 5 … 8 Dalej »
Badanie techniczne

Badanie techniczne

romek Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
19.03.2025, 21:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2025, 21:26 przez romek.)
Witam, mam Simka już ze 25 lat i kiedyś nie było obowiązkowych badań technicznych na motorowery, w dowodzie rejestracyjnym ma wbite "bezterminowo". Teraz myślę o sprzedaży i chciałbym uregulować prawne kwestie. Ubezpieczenie OC ma normalnie wykupowane, czy do badań technicznych potrzebny nowy dowód? Czy mogą nałożyć jakąś karę za brak badań technicznych przez ostatnie 15 lat? 😅 Miał ktoś podobne doświadczenia z tymi zabytkowymi pojazdami? A może właśnie zarejestrowanie go jako zabytek ułatwiłoby sprawę, chociaż to też kosztuje. Nawet podanie prawdziwego przebiegu nie jest możliwe, bo miał kiedyś zmieniany licznik, czasem linka nie działała, teraz też prawo w tej kwestii jest surowsze i te przebiegi są notowane.

Kacperr Offline

Wprawiony

Reputacja: 2
19.03.2025, 23:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.03.2025, 23:17 przez Kacperr.)
Przegląd przecież nie jest obowiązkowy jeśli nie używasz pojazdu na drogach, ale jak chcesz teraz zrobić to powinieneś normalnie pojechać i powinni podbić a co do przebiegu to jeśli na historia pojazdu gov wbijesz sima i zobaczysz że przegląd nie był nigdy notowany to bez problemu nic się nie dzieje bo nie wiedzą jaka była historia i czy był zmieniany licznik bądź nie a prawdopodobnie jeżeli nie ma przeglądu od 15lat to na pewno nie był notowany więc nie masz się o co martwić

Goodnight Offline

Ekspert

Reputacja: 33
20.03.2025, 00:19
Jedziesz na przegląd i wszystko jest robione od zera. Diagnosta robi kartkę do urzędu ze wszystkimi nowymi danymi. Urząd na tej podstawie robi nowy dowód a tablica zostaje stara zielona. To co było przed przeglądem nie ma znaczenia. Historia zaczyna się od przeglądu i liczy się między kolejnymi przeglądami co dwa lata.

Lista części silnika 110 cm³
romek Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
21.03.2025, 02:15
OK czyli powinno być łatwiej niż myślałem. Nie wiedziałem też, że motorowery co 2 lata. Dzięki wielkie za odpowiedzi.  piwo

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek

D&D by MyBB © 2009–2026 Simsony.info

Tryb normalny
Tryb drzewa