Miałem zbyt naprężony łańcuch więc go poluznilem, dokrecilem śruby i coś mi hamuje tylne koło. Jak poluźnie śrubę z prawej i ośkę z lewej to kręci się bez oporów. O co z tym chodzi? Ta prawa śruba za głęboko jest wkręcona czy jak? Pręt hamulca ściągnąłem bo myślałem że może szczęki hamują a jednak nie.
Ruszyły zgłoszenia do konkursu na Simsona Roku!
Simsony.info
Forum o Simsonach
Dyskusje
Blokuje koło po dokręceniu ośki S51
26.01.2022, 18:55
Czy masz tuleję między łożyskami w kole
Zazwyczaj to ona, potrafi sobie spaść i potem ściśnięte łożysko stawiają opór
Zabij nie wiem. To żeś mi ćwieka wbił. Nic tam nie latało, nic nie zauważyłem po rozebraniu koła. Ale na co tam tuleja jak ośka przechodzi do śruby?
Nie pisz żeby wykręcił i sprawdził bo dobrze wiesz ile się namęczyłem żeby tą zbieżność ustawić. Tak jest tulejka pomiędzy łożyskami i jest delikatnie skręcona. Ośka swobodnie przez nią przechodzi. Mam łożyska jeszcze DDR :-) i są obydwa zblokowane Czy jest taka możliwość że po mocnym przykręceniu koła tylnego ta tulejka może zablokować łożyska?? No moje stoją. Próbuje kręcić wewnętrzna bieżnia łożyska i stoi w miejscu.
26.01.2022, 21:15
Mocno hamuje? Czy tylko ociera? Przy dokręcaniu tylnego koła najpierw dokręć prawą nakrętke półosi. (od strony zębatki) następnie ośkę.
HoeronixHD pomóż przyjacielu. Siedzę w garażu i tylko odświeżam forum aż sobie flaszkę otworzylem. Jedno zrobiłem a drugie niby sprawne okazało się zepsute.
Paul S. Mocno hamuje napewno się zagrzeje bęben albo ośkę zaora o ile już nie jest zaorana bo nie wiem jaki luz powinna mieć względem otworu w łożysku a ma delikatny luzik ale to naprawdę delikatny. Zaraz przykrece i sprawdzę Tak samo. Te cholerne łożyska są zblokowane bo palcem powinny się obracać jak koło odkrecisz, oczywiście ta wewnętrzną bieżnią zakrecisz. Jedyna z moich zabawek która mnie nie wku...ia pomimo prostoty budowy i dostępności stosunkowo tanich części do tego co wcześniej kupowałem no i intensywności napraw. W końcu oryginał :-) Co temu biedakowi dolega? Jeździli orali, cylindry zt tuning im się marzyły a o najważniejsze naprawy nie zadbali. Apeluje do młodzieży, zamiast sportowego tlumika cylindra tłoka, kierownicy itp zadbaj żeby Twoje Moto było w pierwszej kolejności sprawne a nie tylko dupę za sobą ciągnęło i przód pchało. Niech mi się Qwet albo twojastara1 odezwie z tuningiem. Zaraz im wyślę Simka do roboty ;-)
Wygląda na to., ze coś jest nie tak z łożyskami. Tylko ciekawe, ze wcześniej nic się nie dzialo. Może koło nie było mocno dokręcone i stąd wcześniej nie było tej usterki? Ośkę tylnego koła dokręca się na mniej więcej 30 NM. Jeżeli szczęki sie nie blokują lub rozpierak szczęk nie zablokował się w poprzek to tylko łożyska zostają. Jest jeszcze trzecie łozysko w zabieraku zębatki (sama zębatka z zabierakiem obraca sie bez problemu?
Jeżeli łożyska są jeszcze oryginalne ddr to święty czas na nie. Tym bardziej jeżeli się blokują. W pierwszej kolejności zadbać o stan techniczny dopiero później wizualnie
Hamulec napewno nie bo odkręciłem pręt hamulca i bez dokręcenia na mocno ośki koło ładnie się obraca. Zabierak ładnie się obraca, swobodnie nie czuję oporów. Dobre pytanie zadałeś. No koło się kręciło i skąd miałbym przypuszczać że może łożyska są zaorane. Dlatego pytanie czy jak dokrecilem z prawej strony od zabieraka tą śrubę a można wkręcić ją więcej lub mniej czy nie ściągnąłem tak że ta tuleja w bebnie zablokowała łożyska, bo trochę mi się wierzyć nie chce ze jeździli na zablokowanych łożyskach na samej ośce ale nie wykluczam tego albo zablokowały się akurat "na dniach" i tak jak mówisz luzem zostawili śrubę i ośkę.
Plus taki że za łożyska zapłacę ze 30zl ale rozczarowuje mnie fakt ale też i cieszy że jest zepsute ale jak to Karaś mówi nikt brudnymi łapskami nie dotknął. A ja lubię mieć porządnie sprzęt ogarnięty.
Nie, nie ma to wpływu na tuleję miedzy łożyskami. Jezeli nakrętka półosi (strona zębatki) byla luźna to po prostu półoś luźno siedziała w wahaczu. Ośka koła ta dłuższa, którą sie wyjmuje jest prosta? To mało prawdopodobne ale jeżeli ktoś kiedyś jeździł na luźnej to mogła sie skrzywić i teraz cos ociera.
Miałem u siebie często taki przypadek, ze po wymianie piast w kołach ten dekielek/obudowa bębna obcierał lekko o piastę koła i też to hamowało. Ale ty nie wymieniałeś tylko odnawiales piasty.. Niestety ale powiedzenie jak sobie sam nie zrobisz to nie będzie działać - w przypadku Simsona zawsze sie sprawdza. W każdym Simsonie, którego miałem u siebie zawsze jakieś pseudo majstry niby coś naprawiały /wymieniały na nowe. Dlatego lozyska, hamulce gumy w wahaczu i uchwytach silnika zawsze wolałem poprawić i zrobić po swojemu.
26.01.2022, 22:50
Jeba.... łożyska najważniejszy jest tuning. A więc tak dowalasz mnóstwo okien do tego w wuj duży gaźnik i w pytę ostry wydech. :-)
Najpierw wymień łożyska w kole a potem zobacz czy obudowa bębna przypadkiem nie haczy o piastę koła. A i nie pij tyle bo jest środa, jutro do pracy.
Jest prosta i nawet jeśli by się skrzywiła to nacisk na łożyska byłby nierównomierny przez co łożyska zużywały by się szybciej. Nie odmawiałem piast/bębnów tylko je przetarłem włókniną wg mnie poler aluminium to przerost treści nad formą jak nie zabezpieczysz tego ale to w innym temacie to nie jest moje pierwsze Moto tzn pierwszy motorower ale tyle co wkładałem w poprzednie projekty zawsze uśmiecham się jak wyjdzie coś.
Zgadzam się z Tobą dlatego takiego Simsona kupiłem bo teraz go młodzież jeszcze męczy a tu człowiek 94kg i 181cm wzrostu go kupił więc ani że mnie gość ani pan, szanuje Was wszystkich, gdzie jest Qwet i twoja stara1 ja bym chciał z nimi się spotkać na zlocie. twojstara1 jak się ma małą działaność typu wata cukrowa ;-) to nie trzeba każdego dnia pracować. Szkoda że Wszyscy jesteście z południa. Jak lubię wędkarstwo to oni z południa, kupisz Simsona oni z południa ;-( twojstara1 Twoje zdrowie sorki za mały bałagan ale stół jest dużo większy a pracuje w wykończeniach także tego, mam ferie :-D poważnie. Jutro bramę muszę zapianować, piana zimową ha ha :-D od garażu bo se segmentową biedaki kupili bo stara wykończyła mechanizm podnoszenia :-) sorki że nie na temat. Szkoda że tak daleko mieszkasz. Ale z kołem to serio. Lipa. :-( Ducati Energia kurzy się w kartonie . Problemy narastają. Ale LUBIE to. Kiedyś moglibyśmy się zjechać nie Simkami ale na popijawę. Mogę zorganizować na działce nad jeziorem https://www.olx.pl/d/oferta/wynajme-dome...Hvn5q.html Zapraszam. Dla każdego forumowicza 10% zniżki za każdy dzień pobytu. Przepraszam za reklamę ale w sumie nikt nic takiego nie zaproponował, dotyczy forumowiczów powyżej 30lat. Mazury |