• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 … 8 9 10 11 12 … 219 Dalej »
Blokuje koło po dokręceniu ośki S51

Blokuje koło po dokręceniu ośki S51

Strony (2): 1 2 Dalej »
luki213 Offline

Doświadczony

Reputacja: 2
26.01.2022, 18:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 18:48 przez luki213.)
Miałem zbyt naprężony łańcuch więc go poluznilem, dokrecilem śruby i coś mi hamuje tylne koło. Jak poluźnie śrubę z prawej i ośkę z lewej to kręci się bez oporów. O co z tym chodzi? Ta prawa śruba za głęboko jest wkręcona czy jak? Pręt hamulca ściągnąłem bo myślałem że może szczęki hamują a jednak nie.

HoeronixHD Offline

Moderator

Reputacja: 30
26.01.2022, 18:55
Czy masz tuleję między łożyskami w kole???
Zazwyczaj to ona, potrafi sobie spaść i potem ściśnięte łożysko stawiają opór

luki213 Offline

Doświadczony

26.01.2022, 19:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 20:33 przez luki213.)
Zabij nie wiem. To żeś mi ćwieka wbił. Nic tam nie latało, nic nie zauważyłem po rozebraniu koła. Ale na co tam tuleja jak ośka przechodzi do śruby?

Nie pisz żeby wykręcił i sprawdził bo dobrze wiesz ile się namęczyłem żeby tą zbieżność ustawić.

Tak jest tulejka pomiędzy łożyskami i jest delikatnie skręcona. Ośka swobodnie przez nią przechodzi.

Mam łożyska jeszcze DDR :-) i są obydwa zblokowane

[Obrazek: 3cdcbb5108bc.jpg]

Czy jest taka możliwość że po mocnym przykręceniu koła tylnego ta tulejka może zablokować łożyska?? No moje stoją. Próbuje kręcić wewnętrzna bieżnia łożyska i stoi w miejscu.

Paul S. Offline

Weteran

Reputacja: 15
26.01.2022, 21:15
Mocno hamuje? Czy tylko ociera? Przy dokręcaniu tylnego koła najpierw dokręć prawą nakrętke półosi. (od strony zębatki) następnie ośkę.

luki213 Offline

Doświadczony

26.01.2022, 21:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 21:45 przez luki213.)
HoeronixHD pomóż przyjacielu. Siedzę w garażu i tylko odświeżam forum aż sobie flaszkę otworzylem. Jedno zrobiłem a drugie niby sprawne okazało się zepsute.

Paul S. Mocno hamuje napewno się zagrzeje bęben albo ośkę zaora o ile już nie jest zaorana bo nie wiem jaki luz powinna mieć względem otworu w łożysku a ma delikatny luzik ale to naprawdę delikatny. Zaraz przykrece i sprawdzę

Tak samo. Te cholerne łożyska są zblokowane bo palcem powinny się obracać jak koło odkrecisz, oczywiście ta wewnętrzną bieżnią zakrecisz. Jedyna z moich zabawek która mnie nie wku...ia pomimo prostoty budowy i dostępności stosunkowo tanich części do tego co wcześniej kupowałem no i intensywności napraw. W końcu oryginał :-) Co temu biedakowi dolega? Jeździli orali, cylindry zt tuning im się marzyły a o najważniejsze naprawy nie zadbali.

Apeluje do młodzieży, zamiast sportowego tlumika cylindra tłoka, kierownicy itp zadbaj żeby Twoje Moto było w pierwszej kolejności sprawne a nie tylko dupę za sobą ciągnęło i przód pchało. Niech mi się Qwet albo twojastara1 odezwie z tuningiem. Zaraz im wyślę Simka do roboty ;-)

Paul S. Offline

Weteran

26.01.2022, 21:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 21:51 przez Paul S..)
Wygląda na to., ze coś jest nie tak z łożyskami. Tylko ciekawe, ze wcześniej nic się nie dzialo. Może koło nie było mocno dokręcone i stąd wcześniej nie było tej usterki? Ośkę tylnego koła dokręca się na mniej więcej 30 NM. Jeżeli szczęki sie nie blokują lub rozpierak szczęk nie zablokował się w poprzek to tylko łożyska zostają. Jest jeszcze trzecie łozysko w zabieraku zębatki (sama zębatka z zabierakiem obraca sie bez problemu?
Jeżeli łożyska są jeszcze oryginalne ddr to święty czas na nie. Tym bardziej jeżeli się blokują. W pierwszej kolejności zadbać o stan techniczny dopiero później wizualnie Smile

luki213 Offline

Doświadczony

26.01.2022, 21:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 22:05 przez luki213.)
Hamulec napewno nie bo odkręciłem pręt hamulca i bez dokręcenia na mocno ośki koło ładnie się obraca. Zabierak ładnie się obraca, swobodnie nie czuję oporów. Dobre pytanie zadałeś. No koło się kręciło i skąd miałbym przypuszczać że może łożyska są zaorane. Dlatego pytanie czy jak dokrecilem z prawej strony od zabieraka tą śrubę a można wkręcić ją więcej lub mniej czy nie ściągnąłem tak że ta tuleja w bebnie zablokowała łożyska, bo trochę mi się wierzyć nie chce ze jeździli na zablokowanych łożyskach na samej ośce ale nie wykluczam tego albo zablokowały się akurat "na dniach" i tak jak mówisz luzem zostawili śrubę i ośkę.

Plus taki że za łożyska zapłacę ze 30zl ale rozczarowuje mnie fakt ale też i cieszy że jest zepsute ale jak to Karaś mówi nikt brudnymi łapskami nie dotknął. A ja lubię mieć porządnie sprzęt ogarnięty.

Paul S. Offline

Weteran

26.01.2022, 22:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 22:53 przez Paul S..)
Nie, nie ma to wpływu na tuleję miedzy łożyskami. Jezeli nakrętka półosi (strona zębatki) byla luźna to po prostu półoś luźno siedziała w wahaczu. Ośka koła ta dłuższa, którą sie wyjmuje jest prosta? To mało prawdopodobne ale jeżeli ktoś kiedyś jeździł na luźnej to mogła sie skrzywić i teraz cos ociera.

Miałem u siebie często taki przypadek, ze po wymianie piast w kołach ten dekielek/obudowa bębna obcierał lekko o piastę koła i też to hamowało. Ale ty nie wymieniałeś tylko odnawiales piasty..
Niestety ale powiedzenie jak sobie sam nie zrobisz to nie będzie działać - w przypadku Simsona zawsze sie sprawdza. W każdym Simsonie, którego miałem u siebie zawsze jakieś pseudo majstry niby coś naprawiały /wymieniały na nowe. Dlatego lozyska, hamulce gumy w wahaczu i uchwytach silnika zawsze wolałem poprawić i zrobić po swojemu.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 20
26.01.2022, 22:50
Jeba.... łożyska najważniejszy jest tuning. A więc tak dowalasz mnóstwo okien do tego w wuj duży gaźnik i w pytę ostry wydech. :-)

Najpierw wymień łożyska w kole a potem zobacz czy obudowa bębna przypadkiem nie haczy o piastę koła.
A i nie pij tyle bo jest środa, jutro do pracy.

luki213 Offline

Doświadczony

26.01.2022, 23:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2022, 23:29 przez luki213.)
Jest prosta i nawet jeśli by się skrzywiła to nacisk na łożyska byłby nierównomierny przez co łożyska zużywały by się szybciej. Nie odmawiałem piast/bębnów tylko je przetarłem włókniną wg mnie poler aluminium to przerost treści nad formą jak nie zabezpieczysz tego ale to w innym temacie to nie jest moje pierwsze Moto tzn pierwszy motorower ale tyle co wkładałem w poprzednie projekty zawsze uśmiecham się jak wyjdzie coś.
Zgadzam się z Tobą dlatego takiego Simsona kupiłem bo teraz go młodzież jeszcze męczy a tu człowiek 94kg i 181cm wzrostu go kupił więc ani że mnie gość ani pan, szanuje Was wszystkich, gdzie jest Qwet i twoja stara1 ja bym chciał z nimi się spotkać na zlocie.

twojstara1 jak się ma małą działaność typu wata cukrowa ;-) to nie trzeba każdego dnia pracować. Szkoda że Wszyscy jesteście z południa. Jak lubię wędkarstwo to oni z południa, kupisz Simsona oni z południa ;-(

twojstara1 Twoje zdrowie sorki za mały bałagan ale stół jest dużo większy a pracuje w wykończeniach także tego, mam ferie :-D poważnie.

[Obrazek: b2a5c99be28d.jpg]
Jutro bramę muszę zapianować, piana zimową ha ha :-D od garażu bo se segmentową biedaki kupili bo stara wykończyła mechanizm podnoszenia :-) sorki że nie na temat. Szkoda że tak daleko mieszkasz. Ale z kołem to serio. Lipa. :-(
Ducati Energia kurzy się w kartonie . Problemy narastają. Ale LUBIE to. Kiedyś moglibyśmy się zjechać nie Simkami ale na popijawę. Mogę zorganizować na działce nad jeziorem
https://www.olx.pl/d/oferta/wynajme-dome...Hvn5q.html
Zapraszam. Dla każdego forumowicza 10% zniżki za każdy dzień pobytu. Przepraszam za reklamę ale w sumie nikt nic takiego nie zaproponował, dotyczy forumowiczów powyżej 30lat. Mazury!!!

HoeronixHD Offline

Moderator

26.01.2022, 23:24
Witaj, ja przyszedłem z roboty i od razu spać poszedłem.
Jeżeli jest tuleja między łożyskami..to nie wiem. Raz miałem tak w s51 z przodu i dokręciłem słabiej, bo jakimś czasie łożyska się same zluzowały i dokręciłem jak ma być. Było to 7 tysięcy km temu. Luzu nie ma jeszcze. I raczej zanim się pojawi to ja znowu łożyska wymienię bo mam plan remont kół.

Jeszcze cię zmartwię bardziej Szczerbol2 ja też z południa, i do tego jeżdżę simsonem z wędkami na plecach XD

luki213 Offline

Doświadczony

26.01.2022, 23:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2022, 00:26 przez luki213.)
Heorenix Qwet i twojastara zapraszam na mazury. Zapoznajcie się z ofertą. Domek jest 4 osobowy działka ma 15arow. Macie kemping kampera to macie ZA DARMO płacicie tylko za media, prąd. 290ha jezioro. Działka ogrodzona z mediami. Jakbyście przejeżdżali to u mnie macie wstęp na działke za free. Dotyczy najaktywniejszej grupy odkąd wstąpiłem do Was. Przyłącza do wody i prądu siła jest.

Hoeronix daj jeśli możesz kontakt priv.

Hoeronix będziesz w okolicy wpadaj! 10%znizki na pobyt każdego dnia. W kwietniu do mają możemy zablaowac, wakacje będą zawalone a nie ma to jak ugościć ludzi z którymi wspaniale się pisało. Oczywiście zabierzcie dzieci i żone. Niestety nie mam tyle miejsc zeby wszystkich Was przyjąć pod dach ale zapraszam na działkę. Jest przy jeziorze i bezpośrednio przy głównej płytkiej plaży dla Was za darmo. No na mazurach u mnie nie musicie placic klimatycznego bo to prywatna działka.. Wyłącznie za media płacicie jak u siebie. Ognisko i bimberek jest po mojej stronie z widokiem na jezioro no zajebiste towarzystwo. Zapraszam.
Poprawka 300h jezioro.

HoeronixHD Offline

Moderator

26.01.2022, 23:57
Na prawdę miło z Twojej strony, na pewno skorzystam

luki213 Offline

Doświadczony

27.01.2022, 00:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.01.2022, 00:14 przez luki213.)
Hoeronix zobacz na ofertę i Tobie daje jak się wylegitymujesz że jesteś tym Hero 10% zniżki. Ofertę masz w linku. Przyjeżdżaj. Teraz oplandekowuje cały taras. Żeby się bawić jak deszcz lub wiatr wieje za tydzień montaż. Wpadaj. Wiesz, nie ma to jak człowieka się nie widzi a dobrze z nim komunikuje. Wpadnij przed majem to zrobimy meeega rabat na pobyt. Jak zabierzesz kobietę i dzieci co moja też z Wami posiedzi a my pójdziemy w swoje.

Dawaj na priv wyślij mi namiary mój numer masz w ogłoszeniu. Tak jak i reszta. Bez simkow, posiedzieć pogadać zjesc wypic. Tylko dawaj znać wcześniej !

maras52 Offline

Doświadczony

Reputacja: 3
27.01.2022, 00:50
(26.01.2022, 22:50 )twojstara1 napisał(a): A i nie pij tyle bo jest środa, jutro do pracy.

Jak to powiedziała Jacqueline Kennedy Szczerbol

Zdravim =MRS=
Elektronika Cyfrowo-Analogowa / Elektryka <- PRIV
SLX i wincyj nie trzeba Szczerbol

Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek