30.08.2026, 23:50
Cześć, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem simsona S51 comfort z silnikiem m541(4b). Udało mi się go kupić w fajnej cenie
lecz opłakanym stanie, od samego początku były problemu z biegami ale nie zwróciłem na to uwagi bo wyrwałem wałek garbaty i zrobiłem remont. Tryby w ładnym stanie, luz na skrzyni 0.25mm. Po złożeniu wszystko wydawało się ok, Pali, jeździ lecz- tylko na 1... Udało mi się raz wrzucić 4 i to tyle. Próbowałem ustawić biegi ale bezsilnie, po ustawieniu na 46,6mm jest tak: 1-luz-2-luz, udało się wbić 4 to nie dało się z powrotem załączyć niższych biegów za pomocą dźwigni
. Gdy kręcę o 1/4 - 1/2 obrotu w lewo pojawia się 3 i giną inne biegi. Gdzie szukać problemu?? Wyrobiony mechanizm zmiany biegów? Luzy na beczce? Z góry dzięki za pomoc
Załączam zdjęcie złożonego aparatu zmiany biegów.
lecz opłakanym stanie, od samego początku były problemu z biegami ale nie zwróciłem na to uwagi bo wyrwałem wałek garbaty i zrobiłem remont. Tryby w ładnym stanie, luz na skrzyni 0.25mm. Po złożeniu wszystko wydawało się ok, Pali, jeździ lecz- tylko na 1... Udało mi się raz wrzucić 4 i to tyle. Próbowałem ustawić biegi ale bezsilnie, po ustawieniu na 46,6mm jest tak: 1-luz-2-luz, udało się wbić 4 to nie dało się z powrotem załączyć niższych biegów za pomocą dźwigni
. Gdy kręcę o 1/4 - 1/2 obrotu w lewo pojawia się 3 i giną inne biegi. Gdzie szukać problemu?? Wyrobiony mechanizm zmiany biegów? Luzy na beczce? Z góry dzięki za pomoc Załączam zdjęcie złożonego aparatu zmiany biegów.