• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Awarie v
« Wstecz 1 … 55 56 57 58 59 … 140 Dalej »
Brak klaksonu, postojówek, kierunkowskazu.

Wątek zamknięty 
Brak klaksonu, postojówek, kierunkowskazu.

Strony (2): 1 2 Dalej »
PiekarzPaola Offline

Weteran

Reputacja: 1
04.08.2015, 17:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.08.2015, 17:55 przez PiekarzPaola.)
Witam. Opiszę wszystko od początku, kupiłem nowy aku. Początkowo po zakupie aku paliło mi 16A bezpieczniki, ale jakoś bez tego miałem na zgaszonym silniku postojówki, klakson i kierunki (całe). Od kilku dni straciłem wszystko, nie ma klaksonu, postojówek, a kierunków to już wgl. Poczyściłem kierunki, poprawiłem wtyki, sprawdziłem aparat na kierownicy, wymieniłem jeden klosz, odpaliłem (bo i tak nie działały mi na postoju) dodałem gazu no i lewa strona ok, prawa tylko przodu nie ma (dziwne w sumie, że tylko 3/4 kierunku są a akurat 1 nie ma), podłączyłem kable przy kierunku na odwrót dalej nic. Przerwa lekko za mała, klaksonu nawet na włączonym nie mam. Wymieniłem bezpieczniki na 6A (przy czyszczeniu kierunków) i dalej przód prawy nic, klakson i postojówki nic. Mam powoli tego dość, bo tyle pracy w simka włożyłem a ni stąd mój akumulator chyba padł (NIE MA NAWET MIESIĄCA!!!). Nie wiem czy go rozbierać i szukać zwarcia, ale zdjąłem bak popatrzyłem prawe kable no i wszystko się zdaje ok, nigdzie przerwy, wilgoci...

Macie jakieś sugestie? Wakacje się kończą i będę częściej jeździł, a bez kierunków troszkę lipnie.

ZA KAŻDĄ POMOC LECI +!!! TO WAŻNE!!!

Odświeżam: dopiero odpalałem sima, i nie mam krótkich, ale mam długie i jak wkład kierunku przycisne do klosza to zaczyna pieknie świecić.

Załamuję się powoli z tą elektryką.. POMOCY

Temat z moim simsonem Smile
TUTAJ
Piter Offline

Weteran

Reputacja: 24
04.08.2015, 18:44
Jeśli chodzi o przednią żarówke to zapewne przepaliło się włókno odpowiedzialne za krótkie światła, zdejmij klosz i sprawdź. Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z wkładem kierunku, powinien on być na stałe przymocowany w plastikowej obudowie. Jeśli chodzi ci o dociśniecie żarówki do klosza to być może trzeba podgiąć blaszkę w oprawce, aby stykała z żarówka lub żarówka do wymiany (u mnie była wadliwa.

Simson Blau Enduro 50R
https://picasaweb.google.com/10345189096...uroByPiter

http://mechanik-iglasta.pl
Enduro.s70 Offline

Weteran

Reputacja: 34
04.08.2015, 18:59
To tak jak pisałem Ci na pw.
Co do żarówki przedniej to zapewne przepaliła się ,tak jak napisał Piter.
Co do żarówki w kierunki ,to również tak jak napisał Piter może nie dociska do blaszki i trzeba ją podgiąć.
Jeśli chodzi o akumulator zdejmij go i sprawdź czy posiada rezystancję ,następnie sprawdź czy posiada ładowanie oraz czy regulator czy przerywacz zależy co tam masz jest sprawny.Smile

PiekarzPaola Offline

Weteran

04.08.2015, 22:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.08.2015, 22:34 przez PiekarzPaola.)
(04.08.2015, 18:44 )Piter napisał(a): Jeśli chodzi o przednią żarówke to zapewne przepaliło się włókno odpowiedzialne za krótkie światła, zdejmij klosz i sprawdź. Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi z wkładem kierunku, powinien on być na stałe przymocowany w plastikowej obudowie. Jeśli chodzi ci o dociśniecie żarówki do klosza to być może trzeba podgiąć blaszkę w oprawce, aby stykała z żarówka lub żarówka do wymiany (u mnie była wadliwa.

Wkład kierunku, jak dokręcę (tam gdzie siedzi żarówka ten plastik cały z tymi żelaznymi czymś) do plastiku to wgl nic nie miga, jak odkręcę i dotknę żarówką o obudowę kierunku to nagle zaczyna bardzo dobrze migać, nie rozumiem tego... Sprawdzałem i nie wiem dokładnie o które włókno chodzi, jutro sprawdzę żarówki, na pewno nie jest zła w kierunku skoro ładnie świeciła (nie jest przecież spalona).

Sprawdzę aku, ale czy to rozwiąże problem klaksonu i migawki? Ja szukałbym zwarcie, ale kiedy widzę, że all jest dobre, nie po przerywane...

(04.08.2015, 18:59 )Enduro.S70 napisał(a): To tak jak pisałem Ci na pw.
Co do żarówki przedniej to zapewne przepaliła się ,tak jak napisał Piter.
Co do żarówki w kierunki ,to również tak jak napisał Piter może nie dociska do blaszki i trzeba ją podgiąć.
Jeśli chodzi o akumulator zdejmij go i sprawdź czy posiada rezystancję ,następnie sprawdź czy posiada ładowanie oraz czy regulator czy przerywacz zależy co tam masz jest sprawny.Smile

Ciekawe będzie, gdyby się nie spaliła a mimo dociśnięcia blaszki nic się nie stanie, nie mam ładowarki do 6V aku i pewnie musiałbym oddać na serwis, bo gwarancje mam... Przerywacz itp, a dajże spokój kiedy na to czas znajdę. Postaram się jutro, po jutrze.

Dzięki Pany za pomoc, jutro dam plusy, bo ja jestem po robocie padnięty i ide spać.

Zachęcam resztę do pisania.

TUTAJ
Enduro.s70 Offline

Weteran

04.08.2015, 22:38
hehehe pisałem Ci na pw że może masz zawarcie i mówiłeś że chyba jest dobrze .Smile
Napisałeś do mnie wiadomość, ale nie mam jak odpisać ,ponieważ masz zapełnioną skrzynkę.
Co do spalonej żarówki od przednich lamp , chodzi o to że żarówka ma przerwane włókno lub gdzieś nie łączy.Co do kierunków to chodzi Ci że jak dociśniesz żarówkę do końca to lepiej chodzi?

PiekarzPaola Offline

Weteran

05.08.2015, 13:00
Wybacz z pocztą, ale nie mam ost głowy... Wiecie, że faktycznie ta mała żarówka od krótkich była spalona :v Czarna cała wgl drucik nie wspomne :v Dokupi też większą i od kierunku, bo też coś dziwnie wyglądają.

Co do kierunków, nie wiem jak to wytłumaczyć. Spróbuję tak: masz ten wkład biały co siedzi w nim żarówka, przykręcone kabelki jak trzeba, wszystko git. Odpalam simka (bo musze jeszcze ten aku naładować bo i tak na zgaszonym nic nie działa z elektryki), dodaje oczywiście gazu, włączam lewe kierunki, ok świecą się, może ciut za szybko, ale jakaś przerwa jest. Daję prawe i nagle sru, tylko prawy tylny się świeci w dodatku praktycznie bez jakiejkolwiek przerwy, przednia prawa żarówka jakby martwa, wziąłem ten cały wkład z żarówką przekręciłem o 90 stopni tym samym wkład dotykał jednym bokiem obudowy kierunku i nagle cud, żarówka bardzo ładnie miga. Co do klaksonu i migawek, dalej są "zimne".

Odnośnie zwarcia, próbowałem coś znaleźć, ale z tego co widzę kable na prawdę są nienaganne i nie ma sensu mi przewalać elektrykę...

TUTAJ
Enduro.s70 Offline

Weteran

05.08.2015, 13:13
Co do tych krótkich przerw kierunków między jakby to powiedzieć mignięciami wina leży po stronie przerywacza.Jeśli chodzi o przedni kierunek to zrób tak: wykręć klosz ,wyjmij żarówkę i podegnij tą blaszkę z tyłu do siebie,a jeśli to nie pomoże ,to może gdzieś kabel jest przerwany od kierunku?
Teraz jeśli chodzi o akumulator najlepiej podładuj go prostownikiem ,a następnie znów sprawdź czy będzie klakson.I najlepiej sprawdź czy posiada rezystancję?

PiekarzPaola Offline

Weteran

05.08.2015, 14:43
Jednak żarówki będą pewnie jutro, rodzice nie mieli jak zajechać i było im nie po drodze, trudno. Co do kierunku te blaszki dobrze przylegają, a patrzyłem kabla i nie spotkałem jakiejś przerwy, nie wiem czy nie będę go wcale zmieniał, bo może w środku coś się stało a ja tego nie widzę :o. Akumulator postaram się na dniach naładować.

Proszę nie zamykać tematu, odświeżę go w ciągu -/+ 1-2 dni.

TUTAJ
PiekarzPaola Offline

Weteran

06.08.2015, 11:20
Kierunki zostały naprawione, dzięki radom zefla, Enduro.S70 i Pitera. Co do świateł dzisiaj po południu przyjadą może te żarówki isprawdzę resztę. Na razie nie mam czym aku naładować, ale nie jest źle w sumie. Zostają tylko migawki, klakson, postojówki i oświetlenie licznika.

TUTAJ
Enduro.s70 Offline

Weteran

06.08.2015, 11:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.08.2015, 11:29 przez Enduro.s70.)
Napisz jak naładujesz akumulator i sprawdź ładowanie regultora lub prostownika i rezystancje akumulatora

PiekarzPaola Offline

Weteran

06.08.2015, 15:30
Już doszły żarówki, wstawiłem je (nie jestem pewny, ale myślę, że dobrze wstawione, do małej żarówki jest taka sprężynka). Odpalam i sru, dalej krótkich nie ma, klaksonu też, ale mam za to postojówki, długie i nie mam dalej podświetlenia licznika (nawet na postoju jak było to do tej pory). Jeszcze apropo kierunków, przerwa może być? Mi się wydaje, że na lewej stronie są ciut za szybko i lekko skrzypi przy miganiu (od przerywacza) natomiast jak na prawej zdaje mi się dźwięk ok tak samo przerwa. Wszystko jest w tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=L7-ZZ2IS...e=youtu.be . Jest sens rozkręcać przerywacz? Nie wiem wgl co dzieje mi się ost z tą elektryką... Przed kręceniem filmu nie musiałem aku ładować a ni nic i miałem kierunki ;o Raz ten aku jest rozładowany raz nie...

TUTAJ
DonElton Offline

Weteran

Reputacja: 12
06.08.2015, 15:47
Zacznij od schematu swojej instalacji elektrycznej. Zrzuć bak, boczki, siedzenie z ramy, i sprawdzaj każde połączenie czy się zgadza z schematem. Musisz poprawić każdy styk/masę, każdy konektor i przejrzeć dokładnie każdy kabel. Dopiero po takim sprawdzeniu powinieneś pisać post na forum o pomoc.

Prosisz o nią a nie robisz nic w tym kierunku, tylko spojrzysz pobieżnie i zakładasz że jest ok.

Elvis2am - 13-02-16:49 napisał(a):-- Ryj to twoja mama ma i ty jesteś dziecinom
GenerałDimitrov Offline

Doświadczony

Reputacja: 7
06.08.2015, 16:28
Ale lepiej jest wymagać doświadczenia wróżki od forum niż ruszyć się i zrobić coś samemu, jednak to już nie te czasy.

NIE POMAGAM NA PW wnp
Simson S83 Sperber Beach Racer 97'
BP
OLX - Multum części Simson!
Enduro.s70 Offline

Weteran

06.08.2015, 16:30
Jeśli chodzi o podświetlenie licznika , to może masz spaloną żarówkę.
Co do kierunków to wina jest w przerywaczu.Jak chcesz to możesz kupić nowy(ok.10zł).
A teraz do akumulatora.Już Ci kilka razy mówiłem żebyś zmierzył czy masz ładowanie,czy regulator lub przerywacz jest sprawny i czy akumulator ma rezystancję.
Jak będziesz miał rezystancję, to możesz podładować akumulator prostownikiem i wszystko sprawdzić czy jest klakson itp.
Co do świateł krótkich to może jakiś kabel jest przetarty i styka z masą.
Sprawdź całą instalację dokładnie.
Jeszcze jedno w kierunkach jakie masz żarówki?ile wat?

arnold Offline

Zaawansowany

Reputacja: 10
06.08.2015, 18:33
Titek sprawdź na krótko czy w ogóle działa, później po sprawdź czy w ogóle prąd dochodzi. I rada poczytaj, idź do motoru i nie pisz postów o tym samym bo Simson to tylko kilka kabelków.

Strony (2): 1 2 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek