25.05.2025, 15:25
Mam problem poniewaz chlapie mi paliwem i zalewa krociec od filtra zaplon cdi ducati zaplon ustawiony 1,8mm przed gmp gaznik amal 19 cylinder seria czy gaznik po prostu jest za duzy i dlatego chlapie?
Chlapie paliwem w krociec
|
25.05.2025, 15:25
Mam problem poniewaz chlapie mi paliwem i zalewa krociec od filtra zaplon cdi ducati zaplon ustawiony 1,8mm przed gmp gaznik amal 19 cylinder seria czy gaznik po prostu jest za duzy i dlatego chlapie?
25.05.2025, 16:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.05.2025, 16:43 przez twojstara1.)
Gaźnik jest zdecydowanie za duży ale nadmiar paliwa to nie do końca wina gaźnika tylko dyszy głównej. Kup dyszę (rozmiar) taka jak była w oryginale nie pamiętam czy to było 72 czy 74.
Oraz zakup dyszę wolnych obrotów taką jak w oryginale. Natomiast kupiłeś najgorszy gaźnik jaki mogłeś. One po 4-5tys km nadają się tylko do wyrzucenia. A teraz napisz mi czym się kierowałeś kupując gaźnik 19mm do króćca ssącego o przekroju 16mm? Natomiast nigdy nie ustawisz dobrze tego gaźnika bo on dostarcza za dużo powietrza w stosunku do paliwa. Kup lepiej bvf 16 lub zt-tuning 16 albo kup przerobiony cylinder pod gaźnik 19mm.
25.05.2025, 18:46
(25.05.2025, 16:39 )twojstara1 napisał(a): Gaźnik jest zdecydowanie za duży ale nadmiar paliwa to nie do końca wina gaźnika tylko dyszy głównej. Kup dyszę (rozmiar) taka jak była w oryginale nie pamiętam czy to było 72 czy 74. Ogolnie mialem zmieniac cylinder na wiekszy wlasnie tylko ze narazie pieniedzy nie mam a kupilem akurat ten bo byl w miare tani i pod simsona bo chcialem kupic bing ale one drogie sa
25.05.2025, 20:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.05.2025, 20:18 przez twojstara1.)
(25.05.2025, 18:46 )bartecubi napisał(a):(25.05.2025, 16:39 )twojstara1 napisał(a): Gaźnik jest zdecydowanie za duży ale nadmiar paliwa to nie do końca wina gaźnika tylko dyszy głównej. Kup dyszę (rozmiar) taka jak była w oryginale nie pamiętam czy to było 72 czy 74. Jak nie masz pieniędzy to samemu powiększ okna i kanały. O ile rzeźbienie w aluminium jest dziecinnie łatwe to w żeliwie jest bardzo trudne. Chyba że masz dremel wtedy łatwo wytniesz okna. Jeśli nie masz to kup okrągły pilnik najgruszy od ostrzenia łańcucha w pilarce. Następnie obetnij tą końcówkę bez ząbków i na drugim centymetrze od końca rozgrzej go do koloru pomiędzy pomarańczą a cytryną zegnij ostatnie 2cm pod kątem 90 stopni i włóż od razu do wody albo oleju. Gdy pilnik przestanie zbierać żeliwo to odcinasz te 2 cm i znowu wyginasz kolejne 2cm. Do aluminium stosyj tarniki do drewna. W 20-30h powinieneś się wyrobić a jak chcesz to podeślę Ci wymiary okien 50cm3 która ma około 5-6KM.
26.05.2025, 16:53
Sorki że się wtrącam ale sam bardzo chętnie bym zobaczył wymiary tych okien w 50cm3 na 5km bo właśnie chciałem troszkę ulepszyć serie
Simson S51 Enduro 1990r. > MZ ETZ 251 1990r. > Suzuki GS500E 1996r.
Pomogłem daj + do reputacji Ciebie to nic nie kosztuje a mnie motywuje
26.05.2025, 22:34
Dolot 19, wydech 26mm ale poszerzony w środku czyli tej samej szerokości jak łączące go otwory
Okna w tulei: Dolot szerokość 26mm początek okna od wcięcia w wystającej tulei 15mm koniec okna 29mm. Przepłkujące: tuleja te wycięcia przy kanałach przepłkujących ma przedłużone aż do aluminium, od aluminium początek dolnego okna 25mm a górna krawędź 35mm. Szerokość okna 19mm. Kanały w aluminium schodzące się z karterami szersze w każdą stronę o 1mm i poszerzone w środku, aluminium zostawione przy tulei na 2mm. Okno wydechowe. Szerokość 20mm, dół okna od krawędzi tulei 48mm góra 68mm. Kanał dolotowy jak najbardziej prosty i nie polerowany, kanały przelotowe i wydechowe wygładzić. Wszelkie pomiary są robione od dołu tulei. Dół tulei i cylindra jest to ta część która wchodzi do silnika. Okna przepłkujące muszą się zgrywać z kanałami w silniku czyli trzeba te w silniku poszerzyć. Dyszę główną zastosować 76-85 Pomiar szerokości okien odbywał się po prostej a nie po łuku. Jeśli chcecie wydech 32mm to należy poszerzyć koniec kanału wydechowego na styku z kolankiem do 28mm. Kolanko maksymalnie skrócić tak aby kolanko weszło 4-6cm w wydech. Wydech przed montażem rozebrać i wyczyścić ze smoły i nagaru, jeśli w lejku odbijającym fale macie więcej niż jedną dziurę na środku to wydech należy wymienić na nowy albo zaspawać te dziury po za środkową gdyż to były polskie patenty aby ograniczyć vmax. |