• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Aktualna informacja na temat konkursu na Simsona Roku 2025 (tutaj)

Simsony.info Forum o motoryzacji Dyskusje o motoryzacji v
« Wstecz 1 … 7 8 9 10 11 … 13 Dalej »
CO TRZEBA WIEDZIEĆ PRZY KUPNIE SIMKA?

CO TRZEBA WIEDZIEĆ PRZY KUPNIE SIMKA?

Gustloff Offline

Początkujący

Reputacja: 0
11.03.2012, 23:57
WITAM MAM ZAMIAR OBEJRZEĆ SIMSONA S51 90rok, co należy sprawdzić itp. zebym nie wjechał na tzw "minę".
Z góry dzieki, jak nie odpowiedni dział to prosze moda o przeniesienie Smile)

pili98 Offline

Doświadczony

Reputacja: 6
12.03.2012, 13:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.03.2012, 13:25 przez pili98.)
Wszystko zależy od tego czy chcesz mu po zakupie robić kapitalkę i mieć pewność, że trochę pochodzi, czy chcesz kupić od razu z dobrym silnikiem. Ja osobiście zawsze wybieram opcję nr.1 ze względu na niższą cenę zakupu, ale jeśli chcesz coś od razu do jazdy to pamiętaj:

-nie napalaj się!

-zobacz czy dekle są oryginalne(powinny nie odróżniać się od karterów odcieniem) i czy śruby przy silniku nie mają wyrobionych łebków(świadczy to o nieumiejętności osoby dokonującej napraw i może się później okazać że kartery są sklepane, a gwinty zerwane.

-jeśli cylinder oryginalny(poznasz po oznaczeniach między żeberkami i cyferkach na szyjce) to + dla Ciebie, jeśli nie to trudno

-sprawdź kopajkę czy dobrze siedzi na wałku i nie ma luzu( jeśli widzisz tam jakieś spawy lub kliny to źle bo będzie cię czekała wymiana i wałka i kopniaka

-zajrzyj pod silnik czy nie skrapla się tam olej po środku na łączeniu karterów, jeśli tak prawdopodobnie karter jest wybity lub źle założona uszczelka, wtedy czeka cię rozpoławianie w celu uszczelnienia.

-zobacz czy silnik nie jest powyszczerbiany z zewnątrz( kartery mogą być powgniatane lub brakować fragmentów, jeśli zauważysz coś takiego to lepiej sobie odpuść chyba że jest to na deklu z prawej strony(uszkodzenie od łańcucha) Świadczy to również o tym, że użytkownik jeździł simsonem po kamieniach, rowach itp.

-Jeśli masz możliwość zdjęcia prawego dekla to skorzystaj z niej, sprawdzisz poruszając kołem zamachowym szybkimi krótkimi ruchami luz na wale, oraz łapiąc za magneto ręką i ruszając góra-dół luzy na łożyskach, przecinek jeśli wyczułeś luz na łożyskach to silnik masz to remontu, sprawdź przy okazji czy pod magnetem na dnie karteru nie zbiera się olej, jeśli tak to również simeringi do wymiany.

-zobacz czy z gaźnika nie leje się paliwo przy odkręconym kraniku, jeśli tak to pływak się zawiesił, albo źle ustawiony.

-Odpal silnik, jeśli jest zimny powinien zapalić najpóźniej za 3 razem(użyj ssania) jeśli ciepły to o kopa, a jak super wyregulowany to o ząbek zapali, silnik powinien pracować równo(oczywiście może się co jakiś czas pomylić, ale nie powinien zgasnąć), nie powinno byś słychać dzwonienia z cylindra, po dodaniu gazu powinien płynnie wejść na obroty i nie przerywać. Praca silnika będzie dobra pod warunkiem dobrego wyregulowania gaźnika, zapłonu oraz przerwy na świecy i platynkach(jeśli to zwykły zapłon), nie zawsze zła praca oznacza duże zużycie silnika, czasami wystarczy sama regulacja, aby wszystko wróciło do normy, dlatego najpierw postaraj się sprawdzić to co napisałem wcześniej. Oczywiście każde odstępstwo od normy jest pretekstem do obniżenia ceny.

- Podczas pracy silnika naciśnij sprzęgło, powinno się wcisnąć w miarę lekko(chyba że założony jest docisk 1,8mm) włącz 1-bieg, powinien wskoczyć z delikatnym szarpnięciem, przejedź się i sprawdź inne biegi czy wchodzą i czy nie wyskakują, powinny wchodzić lekko.

-Sprawdź elektrykę! odcięcie zapłonu jest w stacyjce, a nie w jakimś pstryczku pod bakiem, elektryka w simsonach, które były mało używane lub zaniedbywane lubi odmawiać posłuszeństwa, ale jeśli się temu poświęci trochę czasu wszystko wróci do normy, najważniejsze dla ciebie, żebyś miał światło z przodu i z tyłu razem ze stopem, oraz działający przełącznik krótkie-długie wtedy wiemy że nie jest to podłączone "na krótko" kierunki i klakson do działania potrzebują akumulatora oraz niezaśniedziałych styków.

-posprawdzaj sobie felgi czy szprychy nie są w nich luźnie bo to drogie rzeczy są.

-amortyzatory z przodu powinny być miękkie i nie zalane olejem, ale jeśli trochę się będą pociły to nic się nie stanie.

-Jeśli się nie boisz to rozpędź się simsonem na prostej i równej drodze i puść kierownice, nie powinno Cię ściągać na żądną stronę, jeśli będzie to poważny problem bo albo główka ramy krzywa albo teleskopy, wtedy lepiej odpuścić.

-Hamulec tylny powinien hamować po lekkim naciśnięciu, jeśli wciskasz do końca i nie hamuje to może być źle wyregulowane cięgno, ale jeśli od razu czujesz opór, a nie hamuje to licz, że masz bęben do przetoczenia bo porysowany, albo szczęki do wymiany, ale jak bęben porysowany to wymiana szczęk nic nie da.

-Sprawdź numer ramy na główce ramy pod kierownicą czy zgadza się z numerem w dowodzie i czy te numery nie są przypadkiem przebijane.

-Jeśli kupujesz go od właściciela który jest w dowodzie to ok, ale jeśli od kogoś innego niż dowód to potrzebujesz poprzednią umowę między sprzedającym, a osobą figurującą w dowodzie rejestracyjnym. Jeśli dowód jest bardzo stary, a simson miał kilku właścicieli to musisz mieć wszystkie umowy od właściciela w dowodzie aż do Ciebie.

-Zwracaj również uwagę na kompletność, bo części do simsona nie należą do najtańszych

-Zbijaj cenę jak możesz, pamiętaj co utargujesz to Twoje.

Powodzenia!

KLIKNIJ REPUTACJA, DAJ PUNKT, ZBIERAM NA RANGE MECHANIKA.
Masz problem? Napisz na PW, POMOGĘ.

http://naforum.zapodaj.net/8a31beb6f9ec.jpg.html
http://www.youtube.com/watch?v=ceJByM4HR...re=channel

Gustloff Offline

Początkujący

12.03.2012, 20:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.03.2012, 20:19 przez Gustloff.)
super bardzo mi pomogłeś kolego!! tylko jedno pytanie co do numerów cylindra, jak sprawdzić, że to DDR? Biggrin(naprawdę pokłony dla Ciebie za to co tu napisales, bardzo mi pomoze) Smile)
aa i jeszcze jedno, jak idą biegi w simsonie (nie miałem z nim nigdy do czynienia, tylko romety .. Biggrin) [chodzi mi jak 1 wrzucic 2 i 3 i jak zjechac]

pili98 Offline

Doświadczony

12.03.2012, 22:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.03.2012, 22:04 przez pili98.)
Dokładnie po tym poznasz:
http://images32.fotosik.pl/116/bebe5ee8798e2260.jpg
http://images20.fotosik.pl/244/f3479ebe32cf59d0.jpg

Biegi:
1-do dołu
2-do góry(naciskasz raz i przeskakuje na 2-bieg pomijając luz, jak naciśniesz leciutko to wskoczy luz)
3-do góry
4-do góry

redukujesz w odwrotnej kolejności.
Jak wcześniej jeździłeś tylko rometem to simson z dorą skrzynią będzie dla Ciebie cudem techniki, dźwignia zmiany pozostaje zawsze w tej samej pozycji.

DAJ PLUSIKA Wink

Gustloff Offline

Początkujący

13.03.2012, 20:11
sie jezdziło komarem z biegami w rączce co jak lekko puscilem manetke z biegami to od razu 1 wyskakiwała wiec jestem przyzwyczajony do ciaglego naprawiania itp wiesz o co chodzi, tylko ze romet to bułka z masłem a simson to jakby to powiedzieć, bułka z kamieniami do naprawy, czy nie?Biggrin

pili98 Offline

Doświadczony

13.03.2012, 20:26
trochę bardziej skomplikowany niż romet, ale lepiej zaprojektowany, lepsze rozwiązania, jak dobrze wszystko poskładasz to skrzynia się nie rozwali nawet jak będziesz biegi bez sprzęgła wrzucał (piszę całkiem poważnie). Ja zaczynałem właśnie od takiego komara z biegami w rączce Wink

Gustloff Offline

Początkujący

13.03.2012, 20:47
heh to super wtedy, dzieki za rozjaśnienie mi troche budowy simsona i co trzeba w nim patrzeć przy kupnieSmile) bardzo mi pomogłeś kolego Smile jakby co to napisz na gg mam jeszcze kilka pytań - 7247995 Smile

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek