• Forum
  • Szukaj
  • O nas
    • O nas
    • Użytkownicy
    • Ekipa forum
    • Wspomóż nas
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Poradniki
  • Home
  • Members
  • Help
  • Search

Simsony.info Forum o Simsonach Dyskusje v
« Wstecz 1 … 5 6 7 8 9 … 221 Dalej »
Dla czego dymi na niebiesko?

Dla czego dymi na niebiesko?

BartoszKom Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
03.06.2023, 20:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.06.2023, 20:05 przez BartoszKom.)
Witam, to dla doświadczonych chyba oczywiste, ale ja się do nich nie zaliczam. Dla czego gdy simson wchodzi na wysokie obroty ponad rezo to zaczyna zostawiać za sobą niebieską chmurę? Simson jest na dotarciu mieszanka 1:30 (olej stihl 2t czerwony), simmeringi na wale nie przepuszczają oleju. Czy jest to olej z mieszanki, i jeśli to on to dla czego dymi na biało na niskich obrotach a nie na niebiesko?

Raakieta50ccm Offline

Doświadczony

Reputacja: 1
03.06.2023, 22:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.06.2023, 22:57 przez Raakieta50ccm.)
Najpierw fajnie było by go dotrzeć, chociaż te 500 km . Wiem , że ręka świerzbi,ale w okresie docierania nie ma co odwijać manetki do końca,bo może się to skończyć niezbyt dobrze. Rozumiem, że simeringi są ok , uszczelka między połówkami też i nie ma przedmuchów w komorze korbowej? Jeżeli tak,to Dymić będzie, ze względu na bogatą mieszankę. Ja w okresie docierania leje tylko 110-120ml na 5l ,ale za to daję trochę większą dyszę główną. Kup jakiś lepszy olej typu ipone lub fuchs silkolene pro i zrób trochę uboższą mieszankę typu 120ml/5l . Te oleje są naprawdę bardzo dobrej jakości i nie trzeba lać ich tyle co kiedyś miksolu do wski.Jeżeli nadal będzie mocno kopcić musiałbyś zająć się regulacją gaźnika - poziom paliwa w komorze pływakowej, wysokość iglicy- (przy przepustnicy podniesionej na max działa już tylko sama dysza główna) i wielkość dyszy głównej . Pamiętaj, lepiej żeby miał trochę bogatszą mieszankę PALIWOWO- POWIETRZNĄ, niż za ubogą,bo skończy się to zacierem,tym bardziej w okresie dotarcia.

BartoszKom Offline

Wprawiony

Reputacja: 0
03.06.2023, 23:11
Przejechane mam już ponad 400km dysza dobrana idealnie 0.80, na 0.85 go okropnie zalewało. Pare razy odkręcałem manetkę i dziwiło mnie to że simson na początku nic nie dymi, może czasem jakiś dymek biały ale to rzadkość. Tylko mnie zastanawia dla czego w najwyższych partiach obrotów dymi na niebiesko. Może być to oznaka za dużej ilości paliwa którego nie spala? Co do uszczelnień to wszystko było nowe tak jak i kartery bo poprzednie puszczały olej do komory korbowej.

twojstara1 Offline

Mentor

Reputacja: 38
04.06.2023, 08:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2023, 08:37 przez twojstara1.)
Jakby ci to wytłumaczyć....
W zdrowym silniku dymienie przy mieszance 1:50 na najwyższych obrotach to norma. Szczególnie przy dużych dyszach. Jeśli nie ciągnie oleju ze skrzyni to nie masz się czym przejmować.

Trzeba pamiętać że czym wyższe obroty tym więcej oleju i benzyny przelatuje przez cylinder.

Qwet Offline

Ekspert

Reputacja: 36
04.06.2023, 11:46
Każdy dwusuw z jakim miałem do czynienia kopcił na biało przy niskich obrotach i na niebiesko przy wysokich. Jak silnik chodzi na wolnych, jest bardzo niskie EGT rzędu 200°C, więc praktycznie cały olej ze spalin skrapla się w wydechu i z końcówki wylatuje mniej więcej to co z czterosuwa - dwutlenek, para wodna i niewielkie ilości innych związków. Ale jak nagle odkręcisz, silnik wejdzie w rezo, EGT wzrośnie do 600°C, to nagromadzony w wydechu olej zaczyna się wypalać i daje niebieską chmurę z mnóstwem substancji smolistych, toksycznych, związków siarki i takich tam.
Dymienie na niebiesko jest szczególnie intensywne jak odkręcisz do końca po dłuuugim staniu w korku i toczeniu się 2km/h. Jak jedziesz dłuższy czas na pełnym gazie (np. na szosie) to niebieskie dymienie zanika i staje się prawie niewidoczne.

Vmax mojego simsona - Kliknij tutaj
Simsonem do GRECJI - Kliknij tutaj
Instagram Maszy - Kliknij tutaj

• Pokaż wersję do druku
  • Subskrybuj ten wątek